2012-05-07 19:58:45
Φωτογραφία για «Κυβέρνηση σωτηρίας χωρίς στελέχη του ΠΑΣΟΚ»
Πρόταση πέντε σημείων για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, την οποία το ΠΑΣΟΚ είναι διατεθειμένο να στηρίξει χωρίς να θέσει όρους για συμμετοχή δικών του στελεχών και με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής που θα «απηχεί τη νέα τάση» για περισσότερη διαπραγμάτευση (φωτογραφίζοντας κατά πολλούς τον Φ. Κουβέλη) κατέθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών.

Ο κ. Σαμαράς δεν μου είπε τίποτε περισσότερο από αυτό που δήλωσε χθες δημόσια. Η συζήτησή μας έγινε σε φιλικό κλίμα και ήταν ουσιαστική. Είχα την ευκαιρία να του παρουσιάσω την πρόταση που διατύπωσα χθες για σχηματισμό εθνικής ενότητας», είπε ο κ. Βενιζέλος που εν συνεχεία ανέπτυξε τα πέντε σημεία της:

1. Συμμετοχή όλων των δυνάμεων με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό. «Θεωρούμε αναγκαία απολύτως και τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ και βεβαίως της ΝΔ»είπε.


Πρώτο «όχι» από Τσίπρα

Ξεκινά τις επαφές ο Σαμαράς

Βουλγαράκης κατά Σαμαρά στο twitter

2. Συγκρότηση της κυβέρνησης χωρίς το ΠΑΣΟΚ να θέτει ως όρο τη συμμετοχή σε αυτή στελεχών του αλλά έχοντας την πρόθεση να τη στηρίξει ολόψυχα με ψήφο εμπιστοσύνης. Αιτιολογώντας την πρότασή του ο κ. Βενιζέλος είπε αυτή απηχεί και τη λαϊκή ετυμηγορία για αλλαγή προσώπων

3. Πρωθυπουργός ευρείας αποδοχής, ικανός να συνθέτει και να ισορροπεί απόψεις. Κατά προτίμηση, είπε ο κ. Βενιζέλος φωτογραφίζοντας την πολιτική προέλευσή του, το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να απηχεί την νέα τάση που καταγράφηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα.

4. Μίνιμουμ προγραμματική συμφωνία για αναδιαπράγματευση όρων της δανειακής σύμβασης αλλά με τελικό σκοπό την παραμονή της χώρας στο ευρώ: «Να τα ωθήσουμε τα πράγματα όσο μπορούμε περισσότερο» είπε συμπληρώνοντας πως η βούληση του λαού είναι να μείνει στην Ευρωζώνη και στο Ευρώ και πως μέσα σε αυτό το όριο πρέπει να γίνει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

5. Καθορισμός ως ελάχιστου στόχου της κυβέρνησης στα εξής τέσσερα σημεία:

α. Επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής έως το τέλος του 2015, με πιο ήπιο και φιλικό τρόπο, χωρίς νέους φόρους, χωρίς να θιγούν χαμηλόσμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι και χωρίς οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.

β. Δεύτερος στόχος η ενίσχυση της ρευστότητας (άμεσο μέτρο η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους στην αγορά με τα 6,5 δισ. επιστροφή ΦΠΑ και διοχέτευση 10 εκατ. μέσω εντόκων γραμματίων προς την πραγματική οικονομία).

γ. Τρίτος στόχος, να ξεμπλοκαριστούν οι μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.

δ. Τέταρτος στόχος, η δέσμη μέτρων για την κοινωνική προστασία.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι την πρόταση αυτή θα την παρουσιάσει και στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.
Eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ