2015-08-29 19:54:07
Φωτογραφία για Ρόδι: πλούσιες αντιοξειδωτικές και θεραπευτικές ιδιότητες
Γουρικό αποδεικνύεται το ρόδι για την εταιρεία Ελληνική Αγορά, η οποία με ναυαρχίδα τον χυμό ροδιού Thessa παράγει μια σειρά προϊόντων από το νόστιμο φρούτο με τις πλούσιες αντιοξειδωτικές και θεραπευτικές ιδιότητες.  Ο χυμός ροδιού Thessa κερδίζει συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών και όπως σημειώνει ο ιδρυτής της Ελληνικής Αγοράς Παναγιώτης Γκοτζαρίδης έχει φθάσει να είναι ο δεύτερος σε πωλήσεις χυμός μετά το πορτοκάλι στην αλυσίδα σούπερ-μάρκετ Μασούτης. Ο ίδιος καταγγέλλει ότι λόγω της ζήτησης για το χυμό ροδιού κυκλοφορούν στην αγορά εισαγόμενα προϊόντα, τα οποία είναι τις περισσότερες φορές νοθευμένα με συνέπεια να γίνεται μεγάλη ζημιά στην εικόνα του προϊόντος. Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί αντικείμενο μελέτης που έχει σε εξέλιξη το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πολύ θετικά είναι και τα αποτελέσματα από τα προϊόντα ροδιού, που μέχρι στιγμής προωθεί μόνο στο εξωτερικό η Ελληνική Αγορά από την έδρα της στο Λάκκωμα Χαλκιδικής
. Το σιρόπι ροδιού, το γλυκόξινο dressing και το ξίδι ροδιού έγιναν, σύμφωνα με τον κ.Γκοτζαρίδη, αποδεκτά από τους καταναλωτές στο εξωτερικό και κυρίως στις αγορές της Γαλλίας και της Σουηδίας. Παρά τις κρούσεις συνεργασίας για τα προϊόντα της από το εξωτερικό η εταιρεία κρατά τις εξαγωγές σε χαμηλά επίπεδα προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Παράλληλα, συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις έρευνες και τις μελέτες σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τις δυνατότητες του ροδιού και την παραγωγή ελαίων από τον πυρήνα και άλλα μέρη του καρπού.

Η Ελληνική Αγορά διαθέτει ιδιόκτητες φυτείες ροδιού έκτασης 440 στρεμμάτων στην Αλιστράτη Σερρών, ενώ συνεργάζεται με τη μέθοδο της συμβολαιακής γεωργίας με παραγωγούς σε όλη τη χώρα. Τα συμβόλαια, που έχει συνάψει ξεπερνούν τα 2.500 στρέμματα, ωστόσο, η παραγωγή δεν μπορεί ακόμη να καλύψει τις ανάγκες της επιχείρησης σε πρώτη ύλη. Έτσι, η εταιρεία αναγκάζεται να εισάγει περίπου το 50% της πρώτης ύλης από το Ισραήλ.

Εξάλλου, η ιδέα για την παραγωγή χυμού ροδιού γεννήθηκε στο μυαλό του Παναγιώτη Γκοτζαρίδη με τη βοήθεια των ισραηλινών συνεργατών της Ελληνικής Αγοράς, της εταιρείας που ίδρυσε το 1986 με αντικείμενο την παραγωγή παραδοσιακών ελληνικών τροφίμων. Η Ελληνική Αγορά κυκλοφόρησε τον χυμό ροδιού τον Οκτώβριο του 2007 και από το Νοέμβριο του 2009 τα προϊόντα Thessa με βάση το χυμό ροδιού βρίσκονται στα ράφια των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα εκτός από το χυμό ρόδι, οι Έλληνες απολαμβάνουν χυμό ρόδι με σταφύλι, ρόδι με πράσινο τσάι και ρόδι με μαύρο τσάι.

Η καλλιέργεια της ροδιάς δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος καθώς καταφέρνει και προσαρμόζεται το ίδιο εύκολα τόσο σε ξηρικά εδάφη όσο και σε πιο εύφορα. Επιπλέον, στην καλλιέργειά της είναι ιδιαίτερα ευπροσάρμοστη και ευδοκιμεί είτε με συστηματική είτε με περιστασιακή φροντίδα. Πρόκειται για μια καλλιέργεια με χαμηλό κόστος παραγωγής ανά στρέμμα και υψηλή στρεμματική απόδοση. Ο γεωργός που θα συνάψει συμβόλαιο με την Ελληνική Αγορά θα πρέπει υποχρεωτικά να αγοράζει τα δενδρύλλια της ροδιάς από την εταιρεία. H εταιρεία προτίθεται να αγοράζει τα ρόδια με 0,40 ευρώ/ κιλό, εφόσον βέβαια δεν έχουν σκασίματα και είναι υγιή.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ