2015-09-02 06:07:08
Φωτογραφία για Νέδα: Και όμως υπάρχει ποτάμι με θηλυκό όνομα... [photos]
Και όμως υπάρχει...Ποτάμι με θηλυκό όνομα. Η Νέδα είναι το ένα από τα δυο ποτάμια της Ελλάδας, μαζί με την Έρκυνα, που έχει θηλυκό όνομα. Η Νέδα πηγάζει από το όρος Λύκαιο και βρίσκεται στα σύνορα των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας.

Η Νέδα πήρε το όνομα της από την ομώνυμη νύμφη Νέδα. Όπως αναφέρει ο Παυσανίας το ποτάμι όριζε από την αρχαιότητα τα σύνορα της Ηλείας από την Μεσσηνία. Κοντά στις όχθες του ποταμού βρισκόταν η αρχαία Φιγάλεια και ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες.

Ο ποταμός σε ένα μεγάλο τμήμα του διασχίζει ένα με πολύ πλούσια βλάστηση και σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Κατά μήκος της πορείας του δημιουργούνται καταρράκτες. Ο μεγαλύτερος βρίσκεται κοντά στην Φιγαλεία και έχει ύψος περίπου 50 μέτρα. Τα νερά της ακολουθούν μία διαδρομή φυσικού πλούτου 32 χιλιομέτρων και καταλήγουν στο Ιόνιο, στη θέση Ελαία, λίγο έξω από την Κυπαρισσία.

Πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να «γευτούν» την ανέγγιχτη φυσική ομορφιά της. Ξεκινώντας από την Κυπαρισσία, ο στενός επαρχιακός δρόμος καταλήγει μετά από 18 χλμ στο ορεινό χωριό Πλατάνια. Από εκεί ένας χωματένιος δρόμος αποτελεί συνδετικό κρίκο του κόσμου με το «παραδεισένιο» φαράγγι της Νέδας.

Οργανώνονται πεζοπορίες όπου το σημείο έναρξης το οποίο οριοθετείται από ένα παλιό πέτρινο γεφύρι. Στο μονοπάτι υπάρχουν πολλές πινακίδες που διευκρινίζουν τη διαδρομή από τη κοίτη του ποταμού μέχρι το φαράγγι, όπου ξεπηδά ο καταρράκτης από ύψος 20 περίπου μέτρων.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ