2015-09-03 08:59:25
Φωτογραφία για Άγριος πόλεμος για τα γενόσημα λίγο πριν τις εκλογές!
Όλη η αλήθεια

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου 

- HealthReport.gr

Σε μια άνευ προηγουμένου υπόγεια κόντρα μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών, δανειστών και κυβερνητικών, εξελίσσεται η υπόθεση με τα γενόσημα φάρμακακαι μάλιστα λίγο πριν τις κάλπες.

Η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων στη χώρα μας ήταν μέχρι πρότινος ο νούμερο ένα στόχος για κυβερνήσεις αλλά και δανειστές.

Στην επικράτηση αυτή των γενοσήμων φαρμάκων, έχουν στηρίξει μάλιστα αρκετοί υπουργοί υγείας τον μόνιμο πια μνημονιακό στόχο για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ωστόσο όπως φαίνεται μέχρι σήμερα ο στόχος αυτός δεν έχει επιτευχθεί, αφού και το ποσοστό των γενοσήμων δεν αυξήθηκε και η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε με άλλα κουρέματα.

Στα …άκρα για τη συνταγογράφηση

Μέσα στις προσπάθειες για αύξηση της χρήσης γενοσήμων στη χώρα μας, οι δανειστές πίεσαν ώστε να εφαρμοσθεί η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσίαχωρίς τη χρήση της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου.


Η θέση αυτή των τροικανών βρήκε από τη πρώτη στιγμή αντίθετη την ελληνική φαρμακοβιομηχανία η οποία παράγει κυρίως επώνυμα γενόσημα φάρμακα. Αντιδράσεις υπήρχαν και από τους γιατρούς, που εύλογα ήθελαν να έχουν τον πρώτο λόγο στη θεραπεία των ασθενών τους ορίζοντας και την εμπορική ονομασία των φαρμάκων.

Πάντως οι αντιδράσεις των Ελλήνων Φαρμακοβιομηχάνων ήταν εύλογες, αν σκεφτεί κανείς ότι είχαν και έχουν στα χέρια τους ένα σημαντικό κομμάτι της εγχώριας παραγωγικής βιομηχανίας.

Ενδεχομένως, για τον ίδιο λόγο ο τέως υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλήςνα επιχείρησε και προωθήσει τελικά τη συνταγογράφηση και με εμπορική ονομασία, απόφαση που έσπευσαν να …διορθώσουν μέσα στα κείμενα τους και τις απαιτήσεις του 3ου μνημονίου, ακόμη και στην αριστερή κυβέρνηση, οι Ευρωπαίοι δανειστές.

Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο πως είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, οι γιατροί πάντα όριζαν με κάποια μέθοδο το φάρμακο που θα έπρεπε να πάρει ο ασθενής τους. Και ορθώς θα μπορούσε να επισημάνει κανείς, έστω και αν αυτή η δυνατότητα άνοιγε πάντα έναν δίαυλο… επικοινωνίας μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και ιατρικού κόσμου.

Το παιχνίδι όμως πλέον «παίζεται» σε άλλο επίπεδο. Οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι υποστηρίζουν πια ανοικτά πως πίσω από τις μνημονιακές απαιτήσεις κρύβονται άλλες επιδιώξεις, που μπορεί πιθανώς και να σχετίζονται με τις ξένες φαρμακευτικές εταιρείες ή πολυεθνικές.

Θεωρούν δηλαδή, όσοι κινούνται στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), ότι τελικά πολλοί είναι εκείνοι που κερδίζουν εάν πωλούνται ακριβότερα φάρμακα πρωτότυπα, στη χώρα μας.

Κίνητρα για τα γενόσημα

Οι Έλληνες Φαρμακοβιομήχανοι πάντως διαμηνύουν πως όποια κυβέρνηση και να εκλεγεί, θα πρέπει να βρει τρόπο να προωθήσει τα γενόσημα, τη στιγμή που οι δεσμεύσεις μας προς τους δανειστές λένε πως το ποσοστό χρήσης τους από το σημερινό 23% θα πρέπει να ανέλθει στο 40% μέχρι το τέλος του 2015 και στο60% μέχρι το 2016.

Μάλιστα οι Έλληνες Φαρμακοβιομήχανοι υποστηρίζουν πως η εφαρμογή τηςυποχρεωτικής συνταγογράφησης με τη δραστική ουσία τα τελευταία δυο χρόνια, δεν επέφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα αφού τα γενόσημα παρέμειναν στα ίδια χαμηλά επίπεδα σε σχέση με εκείνα των άλλων χωρών της ΕΕ.

«Το μέτρο απέτυχε παταγωδώς γιατί αγνοήθηκε το γεγονός ότι η αύξηση της χρήσης των γενοσήμων αποτελεί θέμα εμπιστοσύνης και συνειδητής επιλογής ιατρών ασθενών και φαρμακοποιών», λένε κύκλοι που πρόσκεινται στους Έλληνες φαρμακοβιομηχάνους.

Μάχη και για τα ακριβά φάρμακα

Και μέσα στη γενικότερη ανησυχία που επικρατεί στην αγορά φαρμάκου για το τι πολιτική θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα με το 3ο μνημόνιο αλλά και τη νέα κυβέρνηση, έρχονται στο προσκήνιο και τα ακριβά φάρμακα.

Τα φάρμακα υψηλού κόστους κατέχουν ετησίως ένα συγκεκριμένο «μπάτζετ» που κινείται από 600 έως περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Κύκλοι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας θεωρούν ότι την ίδια ώρα που η συζήτηση εξαντλείται στον τρόπο με τον οποίο θα συνταγογραφούνται τα γενόσημα, τα εισαγόμενα Φάρμακα Υψηλού Κόστους εισέρχονται χωρίς φραγμούς και σαρώνουν τους σχετικούς προϋπολογισμούς (2014: €600 εκατ. 2015: 750 εκατ.) απειλώντας σοβαρά τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Από την άλλη ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) έχει κατά καιρούς επισημάνει ότι τα Rebate και τα claw back που καταβάλουν οι εταιρείες με καινοτόμα και ακριβά φάρμακα (υποχρεωτικές εκπτώσεις και αυτόματες επιστροφές χρημάτων) είναι δυσβάσταχτα, ενώ δέχονται να ορισθούν νέα κριτήρια που θα καθορίζουν πιο φάρμακο θα πρέπει να ανήκει στη λίστα με τα φάρμακα υψηλού κόστους της λίστας 3816, όπως λέγεται.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ