2015-09-04 16:30:54
Φωτογραφία για Χάινς Ρίχτερ: Ο Γερμανός ιστορικός που αμφισβητεί την Μάχη της Κρήτης δικάζεται στο Ρέθυμνο
Άφαντος έμεινε τόσο ο ίδιος ο Χάινς Ρίχτερ, όσο και ο δικηγόρος του από το Δικαστήριο Ρεθύμνου όπου εκδικαζόταν η υπόθεσή του στην οποία κατηγορείται με βάση το άρθρο 2 του Νόμου 4285/2014 σχετικά με τη «δημόσια επιδοκιμασία ή άρνηση εγκλημάτων» για το βιβλίο του με τίτλο Operation Merkur: Die Eroberung der Insel Kreta im Mai 1941», που σημαίνει «Επιχείρηση Ερμής: η κατάκτηση της νήσου Κρήτης τον Μάιο του 1941».

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά. Ο Χάινς Ρίχτερ είναι Γερμανός ακαδημαϊκός και μας έγινε γνωστός από την πρόθεση του Πανεπιστημίου Κρήτης να τον αναγορεύσει σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης. Και πού είναι το πρόβλημα θα πει κάποιος. Στο περιεχόμενο του βιβλίου του, θα απαντήσουμε εμείς.

Στο πόνημά του ο Γερμανός ιστορικός στην προσπάθειά του να προσδώσει μία διαφορετική οπτική στην Μάχη της Κρήτης, φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει «ιππότες που χρίζουν αναγνώρισης» τους Ναζί αλεξιπτωτιστές που επιχείρησαν να καταλάβουν την μεγαλόνησο, ενώ δεν διστάζει να ασκήσει κριτική στο αντάρτικο των υπόδουλων Ελλήνων και κυρίως των Κρητών ονομάζοντας αυτό το είδος πολέμου ως «βρώμικο».


Υπενθυμίζουμε πόσο άνιση ήταν η Μάχη της Κρήτης με το ότι οι Κρήτες λόγω του αφοπλισμού από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου δεν είχαν πλέον όπλα και επιτίθονταν στους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές με γεωργικά εργαλεία και όταν τους σκότωναν έπαιρναν τον οπλισμό τους. Μεγάλη μερίδα ιστορικών αναγνωρίζει τη Μάχη της Κρήτης ως ένα από τα γεγονότα που συνέβαλαν στο να αλλάξει η ροή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφενός γιατί η καθυστέρηση των γερμανικών δυνάμεων στην Κρήτη έδωσε το χρόνο στο σοβιετικό στρατόπεδο να προετοιμαστεί για να ανακρούσει την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, αφετέρου γιατί η ηρωική αντίσταση των Κρητικών ξεσήκωσε ένα κύμα αντίστασης που δεν εξαπλώθηκε μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα υπόλοιπα Βαλκάνια.

Αυτές τις ηρωικές πράξεις ο Γερμανός ιστορικός τις χαρακτηρίζει «βρώμικο πόλεμο». Ωστόσο δεν είναι ο μόνος. Όπως στο παρελθόν έχει αναφέρει ο καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Μαργαρίτης, με δημόσια επιστολή του «ο κος Richter ανήκει σε μια μεγάλη ομάδα ιστορικών που αναζητούν κυρίως το “πολιτικά ορθό” περισσότερο ίσως από αυτήν την ίδια την ιστορική ακρίβεια. Το “πολιτικά ορθό” αρθρώνεται πάνω στην έκδηλη προσπάθεια “καταμερισμού” ευθυνών – ακροτήτων κλπ. – ανάμεσα σε αντιμαχόμενους που τότε ήσαν εχθροί, σήμερα είναι “σύμμαχοι και φίλοι”. Τα παραπάνω είναι ενοχλητικά για την επιστήμη της ιστορίας και ίσως περισσότερα ενοχλητικά για την πολιτική – σε τελευταία ανάλυση – αποτίμηση των γεγονότων του χθες». Ο ιστορικός αυτός λοιπόν παρά τις αντιδράσεις πολλών Κρητών αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τελικά λόγω της μη εμφάνισής του όσο και του δικηγόρου του η δίκη του αναβλήθηκε για τις 25 Νοεμβρίου. Ο εισαγγελέας Ρεθύμνου σε πρώτη φάση άσκησε δίωξη και παρέπεμψε σε δίκη τον καθηγητή Ρίχτερ, αποκλειστικά για συγκεκριμένες αναφορές στο βιβλίο του με σκεπτικό ότι οι αναφορές αυτές στο βιβλίο του συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο» και αφορά την περίοδο που κυκλοφορεί το βιβλίο μετά την ισχύ του τελευταίου «αντιρατσιστικού νόμου».

ΠΗΓΗ: http://www.koolnews.gr/ellada/670770-heins-richter-o-germanos-istorikos-pou-amfisvitei-tin-maxi-tis-kritis-dikazetai-sto-rethymno/
kranos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ