2015-09-05 16:42:07
Φωτογραφία για Πως γεννήθηκε η ιδέα του Mazda MX-5
«Ο θρύλος επιστρέφει πιο διασκεδαστικός από ποτέ!», αναφέρει χαρακτηριστικά ο τίτλος δίνοντας έμφαση στα χαρακτηριστικά του «πισωκίνητο, ισχύς 160 Ps, 0-100 σε 5,9", τελική 214 χ.α.ω».

Με την ευκαιρία της αποκλειστικής δοκιμής του νέου ΜΧ-5 έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να μάθουμε την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτό το θρυλικό roadster.

Όσο κι αν φαντάζει «περίεργο», η ιδέα για τη δημιουργία του MX-5 (ή αλλιώς «Miata») ανήκει σε έναν δημοσιογράφο του αυτοκινητικού Τύπου και όχι σε κάποιο ανώτατο στέλεχος της Mazda.

Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Bob Hall εργαζόταν στο περιοδικό «Motor Trend». Παντρεμένος με Γιαπωνέζα γνώριζε καλά την κουλτούρα των ανθρώπων της χώρας του Ανατέλλοντος ηλίου και έμαθε τη γλώσσα τους, κάτι που τον βοηθούσε στην επικοινωνία με στελέχη της Ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο Hall λάτρευε τα μικρά σπορ διθέσια αυτοκίνητα που κατασκεύαζαν οι Βρετανοί τη δεκαετία του 1960 και τα οποία εκείνη την εποχή (τέλη δεκαετίας του 1970) είχαν πάψει να κατασκευάζονται και είχαν χάσει την αλλοτινή αίγλη τους. Έτσι, σκέφτηκε ότι υπήρχε ένα «κενό» στην αγορά, καθώς τότε στην Αμερικανική αγορά εισάγονταν μόνο το Fiat 124 Sport Spider και η Alfa Romeo Spider.


Στις αρχές του 1979, ο Hall συναντήθηκε για επαγγελματικούς λόγους με τον Kenichi Yamamoto (τον τότε Πρόεδρο της Μazda), και τον Gai Arai (τότε Επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Εξέλιξης της εταιρείας). Σύμφωνα με τον Hall, η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα που είχε τον αριθμό «401» και στην κουβέντα που ακολούθησε ο Yamamoto ρώτησε τον Hall πώς -κατά τη γνώμη του- θα έπρεπε να είναι το επόμενο αυτοκίνητο που θα δημιουργούσε η εταιρεία. Να σημειώσουμε ότι περίπου ένα χρόνο πριν, το 1978, η Μazda είχε παρουσιάσει το πρώτο RX-7. Τότε ο Hall τους εξέφρασε τις σκέψεις του σχετικά με τη δημιουργία ενός μικρού, ελαφρού και φτηνότερου ως αγορά σπορ οχήματος. Μάλιστα σχεδίασε μπροστά τους ένα σκαρίφημα με τη μορφή που, κατ' αυτόν, θα έπρεπε να έχει το νέο όχημα.

Τα στελέχη της Mazda άκουσαν με προσοχή τις απόψεις του Αμερικανού και περίπου ένα χρόνο αργότερα από αυτή τη συνάντησή τους (αρχές του 1980) ξεκίνησαν την εξέλιξή του, καλώντας και τον Hall να συμμετάσχει στη διαδικασία και προσλαμβάνοντάς τον στην εταιρεία. Αρχικά ο Hall τοποθετήθηκε στον τομέα των επαγγελματικών οχημάτων B-Series, όμως γρήγορα -με εντολή του Kenichi Yamamoto- του ανατέθηκε να συγκροτήσει μια ομάδα για την εξέλιξη του οχήματος με τη κωδική ονομασία «P729» από το οποίο προέκυψε το MX-5. Το 1983 άρχισε η διαδικασία και τον Απρίλιο του 1987 δημιουργήθηκε σε φυσικό μέγεθος το πρώτο ολοκληρωμένο πρωτότυπο που διέθετε πλαστικό αμάξωμα στη μορφή που είχαν κατασταλάξει τα στελέχη και οι σχεδιαστές του.

Τελικά, το Mazda MX-5 παρουσιάστηκε επίσημα στις 10 Φεβρουαρίου 1989, στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Σικάγου. Η εντύπωση που δημιούργησε ήταν μεγάλη σε όλο τον κόσμο. Οι δημοσιογράφοι του αυτοκινητικού Τύπου το λάτρεψαν και κάποιες εταιρείες παρουσίασαν εμπορικούς ανταγωνιστές του, δημιουργώντας μόδα για τέτοια οχήματα, τη δεκαετία του 1990.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ