2015-09-07 15:59:15
Φωτογραφία για Αλλαγές στη συνταγογράφηση των γενοσήμων ζητούν γιατροί και εταιρείες
Για λάθη κατηγορούν την Πολιτεία

IN.GR

Αθήνα

Την άμεση απόσυρση του λογισμικού για τον καθορισμό των ελάχιστων ποσοστιαίων στόχων συνταγογράφησης των γενοσήμων φαρμάκων, ζητούν οι γιατροί. Παράλληλα, για τον τρόπο συνταγογράφησης των φαρμάκων διαμαρτύρονται και οι έλληνες φαρμακοβιομήχανοι κάνοντας λόγο για άδικη στοχοποίησή τους. 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση υπ’αρ. Γ5:34043/11-6-2015 (ΦΕΚ. Β’ 117), η ΗΔΙΚΑ έχει ενσωματώσει στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης την υπουργική απόφαση που επιβάλλει ελάχιστους ποσοστιαίους στόχους ως προς τη συνταγογράφηση των γενοσήμων. Το λογισμικό ενημερώνει τους γιατρούς για το ποσοστό που επιτυγχάνουν σε ότι αφορά τα γενόσημα σε κάθε θεραπευτική κατηγορία. 

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν θεραπευτικές κατηγορίες φαρμάκων που έχουν στόχο για χρήση γενοσήμων κάποιο ποσοστό (π.χ. 20%), χωρίς στη συγκεκριμένη κατηγορία να κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά γενόσημο
. Επίσης, λογίζονται φάρμακα πρωτότυπα ως γενόσημα και το αντίθετο. Καινούργια πρωτότυπα φάρμακα που αποτελούν νέα θεραπευτική κατηγορία προσμετρώνται μαζί με παλαιότερα, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η προσπάθεια για καθορισμό και υπολογισμό ποσοστών. Επίσης, σε ορισμένες κατηγορίες, η εφαρμογή του λογισμικού οδηγεί σε θεραπευτικές αποφάσεις που οδηγούν σε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και όχι σε μείωση. Τέλος, δεν είναι γνωστή η χρονική στιγμή έναρξης υπολογισμού των ποσοστών στους γιατρούς και εάν υπάρχουν συνέπειες σε περίπτωση παρέκκλισης. 

Ζητούν, λοιπόν, την απόσυρση του λογισμικού, κατηγορώντας την Πολιτεία ότι ενώ οι γιατροί είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης, εν τέλει το εμπορικό είδος του πρωτότυπου ή γενόσημου φαρμάκου που χορηγείται στον ασθενή, επιλέγεται από τον φαρμακοποιό.

Άδικη στοχοποίηση των γενοσήμων 

Παράλληλα, κύκλοι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας υποστηρίζουν ότι ο τρόπος συνταγογράφησης των φαρμάκων στην Ελλάδα, αντί να οδηγεί σε αύξηση της χρήσης των γενοσήμων, οδηγεί σε αυξηση της χρήσης των φαρμάκων υψηλού κόστους, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. 

Το ποσοστό των γενοσήμων σήμερα είναι στο 23%, ενώ ο στόχος είναι να φτάσουν στο 40% μέχρι το τέλος του 2015 και στο 60% μέχρι το 2016. Η δυνατότητα χρήσης και της εμπορικής ονομασίας αντί μόνο της δραστικής ουσίας αποτελεί ένα από τα εργαλεία αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων και ελέγχου της υποκατάστασης με ακριβότερες θεραπείες.

Οι έλληνες φαρμακοβιομήχανοι υποστηρίζουν ότι, η η παράλληλη χρήση εμπορικής ονομασίας και δραστικής ουσίας απαντάται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και σε καμία περίπτωση δεν καταργεί την υποχρέωση χορήγησης του φθηνότερου φαρμάκου της ίδιας δραστικής από τον φαρμακοποιό. 

«Υπό αυτή την έννοια η δυνατότητα παράλληλης χρήσης και της εμπορικής ονομασίας δεν συνεπάγεται επιπλέον κόστος για το σύστημα» εξηγούν. 

Πάντως, μετά δύο χρόνια εφαρμογής της υποχρεωτικής συνταγογράφησης μεδραστική ουσία τα γενόσημα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με εκείνα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Συνεπώς θεωρούν ότι το μέτρο απέτυχε παταγωδώς, διότι όπως λένε, αγνοήθηκε το γεγονός ότι η αύξηση της χρήσης των γενοσήμων αποτελεί θέμα εμπιστοσύνης και συνειδητής επιλογής γιατρών, ασθενών και φαρμακοποιών. 

Οι έλληνες φαρμακοβιομήχανοι πιστεύουν ότι, η υποχρεωτική συνταγογράφηση με δραστική ουσία υπονομεύει την εμπιστοσύνη των γιατρών και των ασθενών στα γενόσημα φάρμακα, αφού αμφότεροι αντιδρούν στην προοπτική να εμπιστευθούν τη θεραπεία τους σε ένα φάρμακο χωρίς ταυτότητα που δεν γνωρίζουν. Κατά συνέπεια τείνουν να επιλέγουν ακριβότερα φάρμακα εντός πατέντου (χωρίς γενόσημα), αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό τον σκόπελο της δραστικής. Αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται την αύξηση της δαπάνης προς όφελος των εισαγωγικών φαρμακευτικών εταιρειών οι οποίες διαθέτουν τα φάρμακα αυτά. 

Διατυπώνουν μάλιστα και τον φόβο ότι, η εμμονή των δανειστών στην επιβολή του μέτρου της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με τη δραστική ουσία υποκρύπτει ένα γενικότερο σχέδιο διάλυσης του εγχώριου ανταγωνισμού. «Είναι γνωστές οι δυνατότητες και προοπτικές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, όμως φαίνεται ότι κάποιοι κύκλοι θεωρούν συμφέρον να εισάγουμε ως χώρα φάρμακα τα οποία ήδη παράγονται στην Ελλάδα από ελληνικά χέρια» αναφέρουν.

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ