2015-09-07 16:16:44
Φωτογραφία για Το δεν πληρώνω του ΕΟΠΥΥ απειλεί τις επιχειρήσεις Υγείας
"Πρακτικά αδύνατο" να καταφέρει ο ΕΟΠΥΥ να καταβάλει πληρωμές για τους τρεις τελευταίους μήνες της χρονιάς θεωρούν τώρα οι επιχειρήσεις Υγείας, μετά και την ομολογία της ίδια της διοίκησης του Οργανισμού περί σοβαρής αδυναμίας λειτουργίας λόγω των συσσωρευμένων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων (πρόκειται για εισφορές περίθαλψης των ασφαλισμένων, που ενώ έχουν εισπραχθεί από τα ταμεία δεν έχουν αποδοθεί στον ΕΟΠΥΥ, και μέχρι στιγμής φθάνουν το 1,5 δισ. ευρώ, 800 εκατ. από τα οποία αφορούν μόνο τη φετινή χρονιά μέχρι στιγμής). 

Ήδη οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Οργανισμού, τονίζουν πως προς το παρόν φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα μόνο για την εξόφληση των συνταγών του Μαΐου η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, και όχι όλου του ποσού, αλλά μόνο του 50%. Όπως σημειώνουν, το υπόλοιπο 50% με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα του ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να εκταμιευτεί πριν από τις 10 Οκτώβρη
. Και ενώ, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν από τον Οργανισμό, με τα οικονομικά δεδομένα που φέρνει η έλλειψη ρευστότητα καταβαλλόταν προσπάθεια να κλείσει η χρονιά με 11 πληρωμές, πλέον ο ΕΟΠΥΥ φαίνεται να κάνει λόγο για 10 πληρωμές το πολύ, ενώ υπάρχει και σοβαρός κίνδυνος για 9. Αυτό σημαίνει πως οι επιχειρήσεις της Υγείας θα πληρωθούν μέχρι το Σεπτέμβριο, ενώ οι πληρωμές του τελευταίου τριμήνου θα μείνουν ουσιαστικά στον αέρα, φορτώνοντας τον επόμενο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ με νέα χρέη.

Γιατροί και εργαστήρια κρούουν καμπανάκι κινδύνου, λέγοντας πως ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται σήμερα ένα βήμα πριν από την κατάρρευση, με εκατοντάδες συμβεβλημένα ιατρεία που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης να απειλούνται με λουκέτο. Ιατρεία, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα έχουν πληρωθεί μόνο μέχρι και το Μάρτιο και οι φαρμακοποιοί είναι οι μόνοι που έχουν εξοφληθεί και τον Απρίλιο. 

Συνολικά υπολογίζεται πως οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς του παρόχους Υγείας ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ, που σημαίνει πως αν τα ταμεία δεν καταβάλλουν τα χρωστούμενα στον Οργανισμό ή αν δεν δεχθεί μια γερή "δόση" χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό, τότε η επιβίωσή του θεωρείται αβέβαιη.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει καλέσει ήδη τα υπουργεία Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, να βρουν λύση το γρηγορότερο και να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για τη μεταφορά των οφειλόμενων εισφορών προκειμένου να συνεχιστεί η τακτικότητα στην αποπληρωμή των παρόχων Υγείας, αλλά και για να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ασφαλισμένων στην περίθαλψη, φοβούμενη πως η στάση πληρωμών στην οποία οδηγείται πιθανόν να οδηγήσει και σε αναγκαστικό εμπάργκο των επιχειρήσεων προς τους ασφαλισμένους.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

[email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ