2015-09-08 13:47:21
Φωτογραφία για SOS για τον ΕΟΠΥΥ - Tο σχέδιο σωτηρίας
Σχέδιο διάσωσης για να μπορέσει ο ΕΟΠΥΥ να κρατηθεί "ζωντανός” και να εξασφαλίσει την ελάχιστη έστω ρευστότητα που απαιτείται για τη λειτουργία του αυτό το μήνα βάζει μπροστά το υπουργείο Υγείας, την ώρα που η κατάσταση στα οικονομικά του Οργανισμού βρίσκεται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων τριών χρόνων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, χθες το μεσημέρι- και μπροστά στο ενδεχόμενο οικονομικής κατάρρευσης του ΕΟΠΥΥ- πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας έκτακτη σύσκεψη, με τη συμμετοχή της διοίκησης του Οργανισμού και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών και με αντικείμενο την πρόσθετη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε μια προσπάθεια να δοθεί μια μικρή ανάσα στα ταμεία και να προχωρήσουν επείγουσες πληρωμές. Όπως τονίζουν επίσης καλά πληροφορημένες πηγές, η απόφαση να δοθεί τελικά το πράσινο φως για "τονωτική ένεση ρευστότητας” στον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να ληφθεί σήμερα, με το ποσό της έκτακτης επιχορήγησης να ανέρχεται σε 180 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, προκειμένου να τακτοποιηθούν οι άμεσες υποχρεώσεις προς τις επιχειρήσεις της Υγείας.


Πιο συγκεκριμένα, με τα χρήματα αυτά, εφόσον εγκριθούν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο ΕΟΠΥΥ θα μπορέσει να εξοφλήσει τα επείγοντα ληξιπρόθεσμα χρέη του Απριλίου, δηλαδή να πληρώσει ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αιμοκάθαρσης, γιατρούς, εργαστηριακούς γιατρούς και φυσικοθεραπευτές. Οι οφειλές αυτές αγγίζουν περίπου τα 100 εκατ. ευρώ. Θα χρειαστούν εντούτοις άλλα 80 εκατ. ευρώ προκειμένου να εξοφληθεί το 50% των συνταγών του Μαΐου προς τους φαρμακοποιούς. Από την "πίτα” της πληρωμής φαίνεται όμως να μένουν έξω οι οφειλές προς τις επιχειρήσεις φαρμάκου. Η θηλιά στα οικονομικά του Οργανισμού είναι πλέον ασφυκτική και σε περίπτωση πως δεν ενισχυθεί το ταμείο, όπως τονίζουν επιχειρήσεις από το χώρο της Υγείας, τότε ο Οργανισμός θα αναγκαστεί να κηρύξει και τυπικά στάση πληρωμών.

Τα χρέη του Οργανισμού βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός ελέγχου. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες έφτασαν τα 1,708 δισ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις θέτουν εδώ και καιρό θέμα επιβίωσης εξαιτίας των συσσωρευμένων χρεών του ΕΟΠΥΥ, λέγοντας πως καθίσταται όλο και πιο δύσκολη η εξυπηρέτηση των 10 εκατ. ασφαλισμένων του Οργανισμού.

Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν ακόμη πως φαίνεται αδύνατο να αποδώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία τα χρήματα που χρωστούν στον ΕΟΠΥΥ, ενώ η παρακράτηση του 6% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις υπέρ ΕΟΠΥΥ θα χρησιμοποιηθούν και αυτά για να πληρωθούν οι συντάξεις. Το ίδιο τραγική είναι εξάλλου η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία χρωστούν από την αρχή του χρόνου στον ΕΟΠΥΥ 800 εκατ. ευρώ.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

[email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ