2015-09-09 08:52:04
Φωτογραφία για ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» 52 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ 3+2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΛΟΓΩ ΕΚΛΟΓΩΝ
Με ενδιαφέρον, αλλά διακριτικά παρακολουθούν οι Βρυξέλλες και οι μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την είσοδο στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Στην έδρα της Κομισιόν αποφεύγουν επιμελώς να εκφράσουν δημόσια οποιαδήποτε προτίμηση σχετικά με τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης. Άλλωστε, κάτι τέτοιο θα ερμηνευόταν ως παρέμβαση στα εσωτερικά κράτους-μέλους.

Ωστόσο, υπάρχει μια ανησυχία για την τύχη των 52 προαπαιτούμενων, τα οποία βάσει προγραμματισμού θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Ειδικότερα, 21 δράσεις πρέπει να υλοποιηθούν εντός του Σεπτεμβρίου, που λόγω των εκλογών μετατίθενται για αργότερα, ενώ στη λίστα υπάρχουν και 31 δράσεις για τον Οκτώβριο. Η υλοποίηση συνολικά των 52 δράσεων θα οδηγήσει στην αποδέσμευση της δόσης των 3 δισ. ευρώ, που είναι προγραμματισμένη να εκταμιευτεί τον επόμενο μήνα, μετά την επιτυχή αξιολόγηση. Επίσης, μια επιτυχής αξιολόγηση θα ανοίξει τον δρόμο και για την τελική συζήτηση για τη διευθέτηση του δημόσιου χρέους.


Αυτό που θέλουν και το λένε σε κάθε ευκαιρία οι κοινοτικοί αξιωματούχοι και εταίροι, με δεδομένο ότι η συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα έχει εγκριθεί από το Εurogroup και επικυρωθεί από εθνικά κοινοβούλια, είναι η ανάγκη να κλείσει το συντομότερο η παρένθεση των εκλογών και να προχωρήσει η υλοποίηση των δεσμεύσεων. Στην άτυπη συνεδρίαση του Εurogroup, το Σάββατο στο Λουξεμβούργο, το ελληνικό ζήτημα θα βρίσκεται μεν στην ημερήσια διάταξη, κάτι που γίνεται άλλωστε σε κάθε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών τα τελευταία 5,5 χρόνια της κρίσης, ωστόσο δεν αναμένεται να ληφθεί καμία απόφαση, ούτε να γίνει κάποια δύσκολη συζήτηση. Αυτό που ενδιαφέρει την Κομισιόν και τους εταίρους είναι να ακούσουν από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη ότι όλα βαίνουν καλώς από πλευράς υλοποίησης του προγράμματος και προετοιμασίας των προαπαιτούμενων του φθινοπώρου. Κι αυτό γιατί θεωρούν τα χρονικά περιθώρια αρκετά σφικτά για την επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να υλοποιήσει πολλές προαπαιτούμενες δεσμεύσεις, που θα φέρουν στη χώρα μας τα υπόλοιπα δάνεια για το 2015, πέραν των 25 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Το κλίμα έναντι της χώρας μας είναι καλό, απλώς στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπογραμμίζουν την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης για πολλούς λόγους αμέσως μετά τις εκλογές. Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με την πραγματοποίηση σε ομαλές συνθήκες της επόμενης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, ώστε να ολοκληρωθεί και να ξεκινήσει αμέσως μετά και η συζήτηση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Η επίλυση του ζητήματος του χρέους είναι πλέον προτεραιότητα για ορισμένες κυβερνήσεις χωρών-μελών, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, οι οποίες έχουν δεσμευτεί έναντι των κοινοβουλίων ότι θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα και το ΔΝΤ. Και για να συμμετάσχει το ΔΝΤ πρέπει να γίνει βιώσιμο το χρέος. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τους κοινοτικούς πόρους της περιόδου 2007-2013, οι οποίοι θα πρέπει να εκταμιευτούν μέχρι το τέλος του έτους, διαφορετικά θα χαθούν.

Πρόκειται για περίπου 2 δισ. ευρώ, τα οποία, παρά την καλή διάθεση της Κομισιόν και τις φιλότιμες προσπάθειες της υπηρεσιακής κυβέρνησης, θα χρειαστεί να αναληφθούν σημαντικές προσπάθειες από την επόμενη κυβέρνηση για να διασφαλιστεί η εκταμίευση. Τέλος, ένας τρίτος λόγος που είναι ίσως και ο σημαντικότερος έχει να κάνει με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της χώρας μας έναντι των αγορών και των επενδυτών. Ο σχηματισμός σταθερής κυβέρνησης και η επίλυση των παραπάνω εκκρεμοτήτων θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας, υπογραμμίζουν στις Βρυξέλλες.

naftemporiki.gr

''The New Daily Mail'' 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ