2015-09-11 14:47:30
Φωτογραφία για ΙΣΘ : Ενημέρωση για συνάντηση με πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δ. Κοντό.
http://www.isth.gr/?page=10926

Αγαπητοί συνάδελφοι σας ενημερώνουμε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προεδρείου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντό και τον Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ κ. Θ. Ρηγάτο  στην οποία ετέθησαν τα προβλήματα που απασχολούν τους συμβεβλημένους κλινικούς και εργαστηριακούς αλλά και τους νέους συναδέλφους.

·         Κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές δυσλειτουργίες με το σύστημα ηλεκτρονικής αναγραφής εργαστηριακών εξετάσεων. Συγκεκριμένα ο κ. Κοντός τόνισε ότι ισχύει απολύτως η υπουργική απόφαση και τα όρια ανά κατηγορία εξετάσεων ανά ειδικότητα, όπως παρουσιάζονται και στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το σύστημα δεν αποτρέπει αλλά επιτρέπει σχεδόν πάντα την αναγραφή περισσότερων εξετάσεων.  Ευθύνη για την πιστή τήρηση των ορίων έχει ο κλινικός ιατρός που συμπληρώνει το παραπεμπτικό και τα εργαστήρια έχουν την υποχρέωση να εφαρμόζουν τα αριθμητικά όρια οπότε οφείλουν να εκτελούν τον επιτρεπόμενο αριθμό εξετάσεων. Ζητήθηκε η άμεση επίλυση του θέματος που προκαλεί προβλήματα στη σχέση των εργαστηριακών συναδέλφων τόσο με τους κλινικούς όσο και με τους ασφαλισμένους.


·         Ετέθη επιτακτικά το πρόβλημα της αποπληρωμής του 10% του 2012 και 2013 καθώς και των οφειλών παλαιότερων ετών. Δόθηκε η απάντηση ότι ο ΕΟΠΠΥ επιχειρεί συνολικό υπολογισμό εκκρεμοτήτων ώστε να εξοφλήσει υπόλοιπα παλαιοτέρων ετών στους επόμενους μήνες.

·         Σχετικά με τις πληρωμές του 2015 αποσαφηνίστηκε ότι δεν ισχύει το πλαφόν αλλά ο ΕΟΠΥΥ σχεδιάζει κλιμακωτό rebate σε συνδυασμό με την εφαρμογή των ορίων αναγραφής εξετάσεων ώστε να τηρηθεί ο προϋπολογισμός που θα είναι και φέτος στα περσινά επίπεδα. Στο σημείο αυτό ζητήθηκαν διευκρινήσεις για το ζήτημα της κατανομής των 20 εκατομμυρίων ευρώ με τα οποία ενισχύθηκε ο περσινός προϋπολογισμός και μας ενημέρωσαν ότι θα μεταφερθούν στο προϋπολογισμό του 2015 ώστε να κατανεμηθούν στις φετινές πληρωμές σε όλη τη χώρα.

·         Όσον αφορά στην ισχύ των συμβάσεων, θα παραταθούν μέχρι τέλους του έτους αλλά από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ υπογραμμίσθηκε η ανάγκη να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι από τους συμβεβλημένους ιατρούς καθώς έχουν διατυπωθεί παράπονα για λήψη επιπλέον αμοιβής. Στο σημείο αυτό επαναλάβαμε την άποψη μας ότι η τήρηση των συμφωνιών αποτελεί αμοιβαία υποχρέωση και ότι ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να δίνει το παράδειγμα συνέπειας και να τηρεί τις υποχρεώσεις του προς τους ιατρούς.

Τα οικονομικά προβλήματα του ΕΟΠΥΥ επιβαρύνονται από τη μη απόδοση σ αυτόν των εισφορών που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι στα επιμέρους ταμεία και για το λόγο αυτό το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ εξέδωσε προ ημερών ανακοίνωση με την οποία ζητούσε την απόδοση των εισφορών.

Από την πλευρά του ΙΣΘ ζητήθηκε να δοθεί άμεσα η δυνατότητα σε νέους συναδέλφους να συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής όλων των παλαιών οφειλών, να τακτοποιηθούν επιτέλους όλες οι εκκρεμότητες της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και παραπεμπτικογραφίας, να υπάρξει σταθερός ρυθμός αποπληρωμής ώστε οι κλινικοί και εργαστηριακοί ιατροί να μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους χωρίς την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που βιώνουν σήμερα. 
 
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ