2012-05-08 08:19:07
Φωτογραφία για Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠτΔ
Αποφασισμένος να διαχειριστεί επί τριήμερο την εντολή που θα λάβει στις 2 το μεσημέρι σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ως αρχηγός του δεύτερου κόμματος, εμφανίζεται ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Στόχος η συγκρότηση «κυβέρνησης της αριστεράς», έστω και αν δεν φτάνουν τα κουκιά, αφού ακόμα και αν απαντούσαν θετικά Αλέκα Παπαρήγα και Φώτης Κουβέλης δεν θα υπήρχε η απαιτούμενη πλειοψηφία.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η προεκλογική δέσμευση για κυβέρνηση συνεργασίας με πυρήνα την Αριστερά, παραμένει στο επίκεντρο των μετεκλογικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει ο κ. Τσίπρας στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής και ως εκ τούτου οριοθετεί τα περιθώρια των όποιων κινήσεων σύγκλισης ένθεν κακείθεν. Κατά την πολύωρη σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στην Κουμουνδούρου σε επίπεδο στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας κτλ. αποφασίστηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει στις πολιτικές δυνάμεις εντός αλλά και εκτός Βουλής, καθώς και στους κοινωνικούς φορείς της χώρας, την πρότασή του για κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία θα περιλαμβάνει την καταγγελία του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, καθώς και την λήψη ορισμένων πρώτων μέτρων όπως η αποκατάσταση των αδικιών σε μισθούς και συντάξεις, μη εφαρμογής του μέτρου της μετενέργειας, ελάφρυνσης των βαρών για τους δανειολήπτες κλπ.

Στη βάση αυτής της πρότασης θα επιδιώξει τις επαφές του με τα κόμματα ο κ
. Τσίπρας πρωτίστως με το ΚΚΕ και την ΔΗΜ.ΑΡ και ακολούθως με τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ, αλλά και τους Ανεξάρτητους Ελληνες του κ. Π. Καμμένου. Ωστόσο, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ενδέχεται να μην χρειαστεί καν να γίνουν συναντήσεις εφόσον από τις επικοινωνίες που θα γίνουν δεν προκύψει σύγκλιση απόψεων επί της κεντρικής πρότασης που θα κομίσει ο κ. Τσίπρας προς τα κόμματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνει μάλιστα και κόμματα εκτός Βουλής, όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε ένα επίπεδο πολιτικού συμβολισμού όσον αφορά το περιεχόμενο και την εμβέλεια της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για αριστερή διακυβέρνηση του τόπου. Επίσης, έχει αποφασιστεί το περιεχόμενο της πρότασης αυτής να συζητηθεί και με κοινωνικούς φορείς μεταξύ των οποίων η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΒΕΕ κ.ά. πιθανόν την Τετάρτη στη Βουλή.  

«Όχι» από Αλέκα και σε συνάντηση

Το «όχι» της Αλέκας Παπαρήγα στον Αλέξη Τσίπρα είναι δεδομένο. «Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να στηρίξει οποιαδήποτε σύνθεση κυβέρνησης προκύψει από την μετεκλογική συνεργασία των κομμάτων, οποιοδήποτε πρόσημο και αν έχει» αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και κάνει λόγο για «αναστήλωση της δεξιάς και κεντροαριστεράς, ανασύνθεση της σοσιαλδημοκρατίας, με πυρήνα αρχικά τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ». Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Αλέκα Παπαρήγα μάλιστα θα αρνηθεί να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως έπραξε και με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ευρεία κυβέρνηση επιθυμεί ο Κουβέλης

Ο Φώτης Κουβέλης φέρεται να επιθυμεί μια κυβέρνηση που θα συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, με συμφωνία για αλλαγή των επαχθών όρων του Μνημονίου και στην κατεύθυνση αυτή αναμένει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. «Μια μεταμφιεσμένη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ δεν θα είναι σε αρμονία με το εκλογικό αποτέλεσμα» διαμήνυε χθες.

«Να τον εκθέσουν»

Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος δέχονται εισηγήσεις να δώσουν ψήφο ανοχής στον Αλέξη Τσίπρα, ώστε «να τον εκθέσουν», ωστόσο η μη δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αποτρέπει τέτοια «παιχνίδια με τη φωτιά».

Το παιχνίδι των διερευνητικών εντολών έπειτα από το χθεσινό «ναυάγιο» στις συζητήσεις Σαμαρά με Τσίπρα, Βενιζέλο και Κουβέλη δείχνει να χοντραίνει αφού η ΝΔ μέσω κορυφαίων στελεχών της- όπως ο Μ. Βορίδης στη ΝΕΤ και ο Γ. Μιχελάκης στο Mega – καλούν πλέον ανοιχτά τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει την κυβερνητική του πρόταση προς συζήτηση εδώ και τώρα σεβόμενος, όπως λένε, την εντολή του ελληνικού λαού. 
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ