2015-09-12 01:02:17
Φωτογραφία για Θ. Τρύφων στο Virus: Συνταγογράφηση με δραστική και μειώσεις τιμών οδηγούν σε μόχλευση της αγοράς
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus.com.gr

Στην αντεπίθεση περνάει η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία μετά την επαναφορά της συνταγογράφησης μόνο με δραστική ουσία, αλλά και την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης που εφαρμόζει τις μνημονιακές δεσμεύσεις για μειώσεις σε off patent και γενόσημα.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) απέστειλε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα προς τις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, σε προσπάθεια ανάδειξης των σημαντικών πτυχών της δαιδαλώδους πολιτικής φαρμάκου που εφαρμόζεται στη χώρα μας, κυρίως λόγω της επιβολής γενικευμένων μεταρρυθμίσεων, από το 2009 και μετά.

«Πρέπει να υπάρξει συνολική φαρμακευτική πολιτική, η οποία ουσιαστικά απουσιάζει και να επικεντρωθεί στο ότι υπάρχει ποιοτικό και οικονομικό ελληνικό φάρμακο, με εγχώρια προστιθέμενη αξία, που αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να δώσει λύσεις», δηλώνει στο Virus, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων.


Στόχος θα πρέπει να είναι, το 75% του όγκου να αποτελείται από εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα, στόχος που προϋποθέτει α) την ορθολογική τιμολόγηση των γενοσήμων, ώστε να παραμένουν στο σύστημα και β) τη δυνατότητα πρότασης από τον ιατρό του γενοσήμου φαρμάκου που εμπιστεύεται.

Αντί, λοιπόν, να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ανάπτυξης, το Ελληνικό Φάρμακο (κυρίως γενόσημο, αλλά και πρωτότυπο) μένει αναξιοποίητο, λόγω σημαντικών αντικινήτρων, που προκύπτουν, μάλιστα, από την εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων.

Συνταγογράφηση

Όπως εξηγεί στο Virus o κ. Τρύφων, αν και στόχος της εφαρμογής της συνταγογράφησης μόνο με δραστική ουσία ήταν η αύξηση της χρήσης των γενοσήμων, είχε, τελικά, τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

«Ουσιαστικά δεν μπορεί να ελεγχθεί αν συνταγογραφούνται γενόσημα ή off patent και άρα πλήττεται ο στόχος της αύξηςη των γενοσήμων», αναφέρει και προσθέτει πως στην πράξη οι γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα εντός πατέντας. «Η συνταγογράφηση αποκλειστικά με δραστική ουσία δημιουργεί μονοπώλιο στην ενημέρωση προς όφελος των πρωτότυπων φαρμάκων και άρα οδηγεί σε μόχλευση της αγοράς», τόνισε.

Παράλληλα, «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό κίνητρο για τους φαρμακοποιούς να χορηγούν γενόσημα. Αντίθετα, υπάρχουν μόνο αντικίνητρα», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ.

Όπως διευκρινίζει, το ποσοστό κέρδους (επί της τιμής του φαρμάκου) είναι χαμηλότερο στα γενόσημα και, επιπροσθέτως, τα πρωτότυπα έχουν, συχνά, αυξημένη ιδιωτική συμμετοχή.

«Όποιος γνωρίζει πως λειτουργεί η φαρμακευτική αγορά γελάει -για να μην πω κλαίει- με τα μέτρα που έχουν επιβληθεί και τα οποία οδηγούν στο αντίστροφο αποτέλεσμα, από το επιθυμητό. Αυτό αναρωτιόμαστε αν είναι τυχαίο», δήλωσε με νόημα ο κ. Τρύφων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ η εγκύκλιος Κουρουμπλή για τη συνταγογράφηση αναφέρει πως ο γιατρός «δύναται να προτείνει» φάρμακο, γεγονός που διαφυλάσσει το συνταγματικό δικαίωμα του γιατρού και παράλληλα δεν επηρεάζει τα οικονομικά των ταμείων, αφού συνεχίσουν να αποζημιώνουν βάσει του χαμηλότερου φαρμάκου αναφοράς.

Μειώσεις τιμών

«Είναι, πάλι, ξεκάθαρο ότι η μονομερής επικέντρωση στις μειώσεις τιμών των παλαιών φαρμάκων, κάτι που από τι φαίνεται είναι εμμονή της τρόικας, οδηγεί ξεκάθαρα σε υποκατάσταση, καθώς πολλά παλιά φάρμακα θα φύγουν από την αγορά προς όφελος νεότερων και ακριβότερων», τονίζει ο κ. Τρύφων, κάνοντας και πάλι λόγο για μόχλευση της αγοράς.

Προειδοποίησε, δε, πως η ΠΕΦ εξετάζει νομικά πως θα αντιδράσει.

Παράλληλα, στο ενημερωτικό σημείωμα της ΠΕΦ προς τα κόμματα τονίζεται πως «η εισαγωγή φαρμάκων, τα οποία μπορούν να παραχθούν στη χώρα από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σε φθηνότερες τιμές και με σημαντική προστιθέμενη αξία, αποτελεί απαράδεκτη οικονομική αιμορραγία. Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία είναι σε θέση να καλύψει άμεσα το 70% των φαρμακευτικών αναγκών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και το 50% της νοσοκομειακής, προσφέροντας σημαντική εξοικονόμηση στη φαρμακευτική δαπάνη».

Ακόμη, «τονίζεται ότι α) ο έλεγχος της συνταγογράφησης, β) ο εξορθολογισμός της χρήσης και της κατανάλωσης των φαρμάκων, γ) η αξιολόγηση και ασφαλιστική αποζημίωση των νεότερων ακριβών φαρμάκων, έχουν μεγαλύτερη σημασία από τη μονοδιάστατη επικέντρωση στις τιμές, ειδικά των παλαιότερων καταξιωμένων ελληνικών φαρμάκων, τα οποία ούτως ή άλλως αποτελούν τις οικονομικότερες επιλογές για το σύστημα υγείας και τους ασφαλισμένους».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ