2015-09-12 13:02:06
Φωτογραφία για Ρήγμα στη σχέση Βενεζουέλας - ΗΠΑ
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι θέτει σε κίνδυνο μια αναδυόμενη επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο ιδεολογικών εχθρών με την υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκες να χαρακτηρίζει "θρασύ" την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών για την καταδίκη του ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες.

Ο Λόπες, ο οποίος κρατείται από τον Φεβρουάριο 2014, καταδικάσθηκε αργά την Πέμπτη, σε φυλάκιση 13 ετών, εννέα μηνών και επτά ημερών για υποκίνηση βίας κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2014, που οδήγησαν στο θάνατο 43 ανθρώπων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε μετά την καταδίκη του Λόπες πως η Ουάσιγκτον είναι "εξαιρετικά ανήσυχη", χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες "παράνομες" και κάλεσε για την αποφυλάκιση όλων των κρατουμένων αντιπάλων της κυβέρνησης.

"Με την θρασύ της ανάμειξη, οι ΗΠΑ ακύρωσαν τα δειλά βήματα που είχαν επιτευχθεί για την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων", δήλωσε, μέσω του Twitter, η Ροντρίγκεζ, κατηγορώντας τον Κέρι για "επιθετικότητα" και "προσβολές".


"Οι ΗΠΑ επιμένουν να αποσταθεροποιούν νόμιμες και συνταγματικές κυβερνήσεις, χρησιμοποιώντας πράκτορες και τρομοκρατική βία", πρόσθεσε η Ροντρίγκεζ, τονίζοντας πως εξέφρασε αυτές τις απόψεις της στον Κέρι σε μια τηλεφωνική επικοινωνία.

Μετά την δήλωση του Κέρι, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε χθες πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διπλωματικές συζητήσεις με την Βενεζουέλα που στοχεύουν στην βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, παρά τις ανησυχίες της για την καταδίκη του Λόπες.

"Πρόκειται να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για αυτή την σχέση, που είναι πολύπλοκη και δεν θα είναι πάντα εύκολο", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζον Κίρμπι σε συνέντευξη Τύπου. "Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις, ειδικά όταν διαφωνείς με ένα κράτος με το οποίο προσπαθείς να βελτιώσεις τις σχέσεις σου μαζί του, είναι να το συζητάς ανοιχτά και ελεύθερα", πρόσθεσε.

Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία οξυμένων σχέσεων χωρίς αντίστοιχους πρέσβεις, η Ουάσιγκτον και το Καράκας ξεκίνησαν φέτος μια προσεκτική επαναπροσέγγιση προσπαθώντας να συνεργαστούν σε θέματα από τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κολομβία έως την δημοκρατία στην Αϊτή.

Αλλά αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα τονίσει την υπόθεση του Λόπες και μια σειρά ακόμα φυλακισμένων ακτιβιστών που είναι αντίθετοι στην κυβέρνηση του Νικόλας Μαδούρο.

Ο 44χρονος Λόπες, ηγέτης του κόμματος Λαϊκή Θέληση, οικονομολόγος, απόφοιτος του Χάρβαρντ, είχε τεθεί το 2014 επικεφαλής του κινήματος "La Salida" (Η Εξοδος), που ζητούσε την ανατροπή της κυβέρνησης του Νικόλας Μαδούρο στο πλαίσιο των φοιτητικών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τη Βενεζουέλα από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο 2014.

"Ζούμε κάτω από ένα καταπιεστικό, αντιδημοκρατικό καθεστώς" δήλωσε η Λίλιαν Τιντόρι, μια πρώην πρωταθλήτρια του κάιτ σερφ που έχει αποκτήσει δύο παιδιά με τον Λόπες και ηγείται μιας διεθνούς εκστρατείας για την απελευθέρωση του.

Κάλεσε σε διαδήλωση στις 19 Σεπτεμβρίου και διάβασε ένα χειρόγραφο γράμμα του άνδρα της, αψηφώντας την κυβέρνηση Μαδούρο. "Αυτή η ποινή δεν κινείται μόνο εναντίον μου, αλλά μάλλον επιδιώκει να καταστρέψει το ηθικό όλων εμάς που επιδιώκουν μια καλύτερη χώρα", ανέφερε το γράμμα.

Ένας εκπρόσωπος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών άσκησε κριτική για την "αυστηρή ποινή" και σημείωσε δικαστικές "παρατυπίες", ενώ ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν έθεσε το θέμα σε συνάντηση του με την Ροντίγκεζ στην Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκειας της δίκης που πραγματοποιήθηκε κυρίως κεκλεισμένων των θυρών, η δικαστής Σουζάνα Μπαρέιρος απέρριψε τους 58 από τις 60 από τους μάρτυρες υπεράσπισης, ενώ επέτρεψε στον εισαγγελέα δίωξης 108 μάρτυρες, σύμφωνα με τους δικηγόρους του Λόπες.

Συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε υποστηρικτές του Λεοπόλντο Λόπες και σε φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές έξω από το δικαστήριο, κατά τις οποίες ένας άνθρωπος, υποστηρικτής του κόμματος Λαϊκή Θέληση πέθανε από καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με πληροφορίες της αντιπολίτευσης, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Τρία στελέχη της αντιπολίτευσης, όλοι φοιτητές, που δικάζονταν παράλληλα με τον Λόπες, καταδικάσθηκαν ο ένας σε 10ετή κάθειρξη και οι άλλοι δύο σε 4ετή φυλάκιση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ