2015-09-12 18:11:07
Φωτογραφία για Ινδία: LED και φωτοβολταϊκά δεν φτάνουν για να σωθεί ο πλανήτης
Πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας της Ινδίας, ονόματι Πιγιούς Γκογιάλ, ανακοίνωσε την πρόθεση της ασιατικής χώρας να αντικαταστήσει το σύνολο των συμβατικών λαμπτήρων στις κολώνες που φωτίζουν τους δρόμους με λαμπτήρες LED.

Η λογική είναι ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι οικονομικότερη λύση από την παραγωγή περισσότερης ενέργειας, ακόμα και όταν αυτή προέρχεται από ΑΠΕ.

Τους δρόμους της Ινδίας φωτίζουν περίπου 35 εκατομμύρια λαμπτήρες που απαιτούν ισχύ 3,4 Γιγαβάτ για να φωτίσουν. Με τη χρήση λαμπτήρων LED, η απαιτούμενη ισχύς υποδιπλασιάζεται στα 1,4 Γιγαβάτ με την ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας να υπολογίζεται σε 9000 Μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας κόστους άνω των 850 εκατομμυρίων δολαρίων.

Για να έχουμε μια εικόνα των πλεονεκτημάτων αυτού του τιτάνιου έργου, το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας στην Ινδία κατά την περίοδο 2014-2015 ανήλθε σε 38.138 Μεγαβατώρες ή εγκατεστημένη ισχύ 7 Γιγαβάτ.


Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν σε πρώτη φάση 100 πόλεις, από το Μάρτιο του 2016, και οι υπόλοιπες θα ενταχθούν από το Μάρτιο του 2019. Συνολικά, θα αντικατασταθούν 770 ενεργοβόροι λαμπτήρες σε 35 εκατομμύρια φωτιστικά σώματα.

Επειδή οι τοπικές αρχές δεν ήταν εις θέση να επωμιστούν το αρχικό κόστος της επένδυσης, τέσσερεις κρατικοί πάροχοι ενέργειας συμφώνησαν να συστήσουν για αυτό το σκοπό την εταιρεία Energy Efficiency Services Limited (EESL).

Η EESL θα αναλάβει να καλύψει το αρχικό κόστος της επένδυσης και η αποπληρωμή της θα γίνει μέσω των εξοικονομήσεων που θα πετύχουν οι τοπικές αρχές σε βάθος επταετίας.

Ο φωτισμός αντιστοιχεί στο 18% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Ινδία με τον παγκόσμιο μέσο όρο να είναι μόλις 13%.

Η ευρεία υιοθέτηση του οικολογικού φωτισμού από νοικοκυριά και επιχειρήσεις μπορεί να συμβάλλει στην εξοικονόμηση 100 δισεκατομμυρίων Κιλοβατωρών ή 7 δισ. δολαρίων ετησίως και να ακυρώσει την ανάγκη για κατασκευή νέων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων.

—Ινδία, ωρολογιακή βόμβα για το Κλίμα

Η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρισμού στην Ινδία ξεπερνά τις 1.000 Tεραβατώρες καθιστώντας την τρίτο μεγαλύτερο καταναλωτή στον κόσμο.  it just about the world’s third-largest power consumer. Ποσοστό άνω του 60% αυτής της ενέργειας παράγεται σε θερμοηλεκτρικά εργοστάσια άνθρακα.

Τουλάχιστον, η κατά κεφαλή κατανάλωση ενέργειας ακόμα διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, κάτω από 800 Κιλοβατώρες ετησίως, τη στιγμή που στην Κίνα έχει ξεπεράσει τις 3.500 Κιλοβατώρες και στις ΗΠΑ τις 13.000 Κιλοβατώρες.

Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις η Ινδία θα ξεπεράσει σε πληθυσμό την Κίνα ως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας. Σε συνδυασμό με την ταχεία εκβιομηχάνιση και ανάπτυξη της οικονομίας της οι αναλυτές ανησυχούν ότι θα εξελιχθεί στον μεγαλύτερο ρυπαντή παγκοσμίως και θα καταστήσει «όνειρο απατηλό» τον στόχο της συγκράτησης της ανόδου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στους δύο βαθμούς Κελσίου συγκριτικά με τα επίπεδα της Προβιομηχανικής Εποχής .

Πιθανότατα θα απαιτηθεί η μεγέθυνση του ηλεκτροπαραγωγικού κλάδου κατά τρεις με πέντε φορές, κυρίως μέσω του βρώμικου άνθρακα παρά τα φιλόδοξα σχέδια για ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας και των αιολικών.

—Έργα μαμούθ και φιλόδοξοι στόχοι

Solar-Vow-Μια από τις ταχύτερα αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου –και χώρα με τις πιο μολυσμένες πόλεις παγκοσμίως-, η Ινδία ανακοίνωσε στα τέλη του 2014 ότι θα επενδύσει 1 δισ. δολάρια στις ΑΠΕ και αναθεωρεί κατακόρυφα τον στόχο ισχύος από 22 Γιγαβάτ το 2022 στα 100 (!) Γιγαβάτ ως το 2019.

Μεταξύ άλλων πρόκειται να κατασκευάσει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο ισχύος 750 Μεγαβάτ στο ομόσπονδο κρατίδιο Μαντία Πραντές.

Το έργο προϋπολογισμού 1,3 δισ. Ευρώ θα χρηματοδοτήσει κατά το ήμισυ η Παγκόσμια Τράπεζα και το υπόλοιπο θα διαθέσουν η κεντρική και η πολιτειακή κυβέρνηση, ενώ ήδη έχει βρεθεί η έκταση όπου θα κατασκευαστεί το έργο.

Η χώρα φιλοδοξεί να κατασκευάσει στην επόμενη πενταετία ούτε λίγο ούτε πολύ 25 φωτοβολταϊκά πάρκα με ισχύ τουλάχιστον 500 μεγαβάτ.

Αλλά και στα έργα μικρότερης ισχύος, το Κέντρο Επιστήμης και Περιβάλλοντος της Ινδίας ζήτησε από την κεντρική κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της τοπικής κυβέρνησης του Δελχί και να θεσμοθετήσει την υποχρεωτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλα τα νέα κτήρια.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση του Δελχί ανακοίνωσε τον στόχο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 2 Γιγαβάτ σε όλα τα κτήρια που θα κατασκευαστούν από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά με ορίζοντα το 2025. Για να επιτευχθεί ο στόχος, θα εφαρμοστεί το σύστημα του ενεργειακού συμψηφισμού και θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πάνελ σε σταθμούς Μετρό, στάσεις λεωφορείων και κτήρια.

Παρόλα αυτά, είναι δύσκολη η αντικατάσταση του άνθρακα ως βασικής πηγής ηλεκτροπαραγωγής: σήμερα τα φωτοβολταϊκά αντιστοιχούν στο 1% της ηλεκτροπαραγωγής με εγκατεστημένη ισχύ 4,5 Γιγαβάτ. Ακόμα και αν επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος των 100 Γιγαβάτ ως το 2022 το ποσοστό διείσδυσης δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 10%.

Για να φτάσουμε στο σημείο τα φωτοβολταϊκά να καλύψουν το 50% της ηλεκτροπαραγωγής την επόμενη δεκαπενταετία, θα πρέπει η ισχύ τους να ξεπεράσει τα 1.000 Γιγαβάτ, πέντε φορές υψηλότερη από την παγκόσμια εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ισχύ σήμερα. Ενδεικτικά, οι κορυφαίες χώρες στα φωτοβολταϊκά, η Γερμανία και η Κίνα, έχουν εγκατεστημένη ισχύ κάτω των 40 Γιγαβάτ η καθεμιά.

Από τους 1,2 δισ. ανθρώπους στον πλανήτη χωρίς πρόσβαση σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας τα 400 εκατομμύρια κατοικούν στην Ινδία. Πολλοί περισσότεροι δεν έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες και συνεπείς πηγές ηλεκτρικής ενέργειας.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ