2012-05-08 09:10:05
Φωτογραφία για Εκλογές, στις 10, ή 17 Ιουνίου!
Ο κύβος ερρίφθη. Αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απάντησε αρνητικά στην πρόταση του εντολοδόχου πρωθυπουργού να μετέχει... σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας (για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να τροποποιηθεί το μνημόνιο), τα “κουκιά”, δεν βγαίνουν για κανέναν. Έτσι, αφού ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου), πάμε για επαναληπτικές εκλογές. Εκτός και αν γίνει δεκτή η πρόταση Βενιζέλου για κυβέρνηση με πρωθυπουργό εθνικής αποδοχής.

Και πότε θα γίνουν αυτές οι εκλογές; Στα επιτελεία των κομμάτων και των (πλέον) δύο μεγαλύτερων, δύο ημερομηνίες “παίζουν” ως οι πιθανότερες: Η 10η, ή η 17η Ιουνίου, ως η μέρα που ο ελληνικός λαός θα κληθεί να καταφύγει ξανά στις κάλπες.

Το συμπέρασμα αυτό, πάντως, μπορεί να το εξάγει κανείς και από μια δηλωση του κ. Τσίπρα, ο οποίος άφησε να εννοηθεί , ότι πάμε σε νέες εκλογές.


“Απευθύνουμε έκκληση να μην λάβουν νέα βάρβαρα μέτρα μέχρις ότου σχηματιστεί κυβέρνηση. Να μη διανοηθούν να δημιουργήσουν κλίμα τεχνητών εκβιασμών. Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε από το παράθυρο με αυτόν που έδιωξε ο ελληνικός λαός από την πόρτα. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας αφού οι υπογραφές και οι δεσμεύσεις του δεν αποτελούν σωτηρία αλλά τραγωδία”.

Και μέχρι τότε, όπως διαβάσατε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ της iTabloid, αν ναυαγήσουν οι προσπάθειες σχηματισμού (οποιασδήποτε) κυβέρνησης, το πιθανότερο είναι ότι τη χώρα θα αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ρένα Ασημακοπούλου Αν δεν επεκταθεί η θητεία της κυβέρνησης Παπαδήμου (που Συνταγματικά, είναι μάλλον αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο), τότε πιθανότατα η χώρα να κυβερνηθεί, έστω και για λίγο, για πρώτη φορά στην ιστορία της, από γυναίκα πρωθυπουργό!

Η επίσκεψη της Τρόικας, στις 19 Μαϊου και η ανάγκη δανειοδότησης λόγω της λήξης του ομολόγου, θεωρείται, βάσει αναλυτών, ότι δεν θα παίξει κανέναν απολύτως ρόλο στη διενέργεια νέων εκλογών, καθώς οι δανειστές δεν θέλουν σε καμία περίπτωση (προς το παρόν) να τραβήξουν τα πράγματα στα άκρα και να θυμώσουν τον ελληνικό λαό. Γιατί κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απρόβλεπτα γεγονότα, όπως την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, που, εκτός από την καταστροφή της Ελλάδας, θα διέλυε ολόκληρη την Ευρωζώνη και θα βύθιζε τις παγκόσμιες αγορές, προκαλώντας ένα πρωτόγνωρο παγκόσμιο χάος.

Μέχρι στιγμής, όλο το βάρος πέφτει στη διερευνητική εντολή και τις επαφές. “Εμείς, εκλογικό δίλημμα θεωρούμε ότι ήταν το μνημόνιο”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Αντώνη Σαμαρά και τόνισε: “Το μνημόνιο καταψηφίστηκε. Εσύ θέλεις να το στηρίξεις, άρα δεν μπορούμε να συνεργαστούμε”.

Αφού το ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι, το ΚΚΕ επιμένει να μπει σε κυβερνητικό σχήμα, όπως και ο Πάνος Καμμένος -ο οποίος δεν δέχθηκε καν να συνομιλήσει με τον κ. Σαμαρά- , οι πιθανότητες να καταφέρει η ΝΔ να σχηματίσει κυβέρνηση ελαχιστοποιούνται.

Αυτή την ώρα, η μόνη περίπτωση να συγκροτηθεί κυβέρνηση υπό τον κ. Σαμαρά είναι να σχηματιστεί συμμαχία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, αν και ο Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στην iTabloid, μόλις λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, είχε πει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει πιθανότατα να συνεργαστεί με ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, τους προκειμένου η νέα κυβέρνηση να έχε στη νέα Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

Λίγο μετά τις εκλογές, το επανέλαβε: “Η ΔΗΜΑΡ δεν θα γίνει το αριστερό άλλοθι μιας μνημονιακής κυβέρνησης”.

Ο αρχηγός της ΝΔ αναμένεται να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι το πρωί της Τρίτης. Εκτός απροόπτου, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να κληθεί αμέσως μετά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να αναλάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ως αρχηγού του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος.

Στις τρεις μέρες που διαρκεί σύμφωνα με το Συνταγμα η ισχύς της διερευνητικής εντολής, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να πείσει τα κόμματα της αριστεράς που μπήκαν στη Βουλή να σχηματίσουν κυβέρνηση της “αριστεράς”. Η άρνηση του ΚΚΕ να εμπλακεί στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής είναι δεδομένη, οπότε το αδιέξοδο και η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας είναι θέμα ωρών να ανακοινωθούν.

http://www.itabloid.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ