2015-09-13 16:46:52
Φωτογραφία για Περικοπές στα φάρμακα με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ
"Ράβε- ξήλωνε” στο φάρμακο και αλλαγές για χιλιάδες ασφαλισμένους φέρνει η εφαρμογή στην πράξη των όρων του μνημονίου στον τομέα της Υγείας. Ήδη στην πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να γράψουν φάρμακα στους ασθενείς έχει αφαιρεθεί η δυνατότητας της αναγραφής εμπορικής ονομασίας και οι γιατροί είναι πλέον υποχρεωμένοι να συνταγογραφούν μόνο τη δραστική ουσία των σκευασμάτων. Αυτό στην ουσία σημαίνει πως οι ασφαλισμένοι θα πηγαίνουν στο φαρμακείο μόνο με το όνομα της ουσίας που περιέχει το φάρμακο που γράφει ο γιατρός, και εκεί θα γίνεται η επιλογή του τελικού σκευάσματος, με την ανάλογη επιβάρυνση σε σχέση με την τιμή του φαρμάκου. Με τον τρόπο αυτό κλείνει και τυπικά το "παραθυράκι” που είχε ανοίξει από τα τέλη Απριλίου ο πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς με τότε απόφασή του επιτρεπόταν να γίνεται από τους γιατρούς πρόταση εμπορικής ονομασίας για τα γενόσημα φάρμακα, όπως επίσης για θεραπείες για τις χρόνιες παθήσεις.


Εντούτοις σαφής ήταν η εντολή των θεσμών για κατάργηση της δυνατότητας για συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία και για καθολική συνταγογράφηση μόνο με τη δραστική ουσία, για όλα τα φάρμακα. Η αντίδραση των γιατρών είναι έντονη μετά τις αλλαγές στο σύστημα της συνταγογράφησης, κάνοντας αφενός λόγο για αιφνιδιασμό, αφετέρου επαναφέροντας τη θέση τους πως ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης δεν πρέπει να γίνεται μόνο με λογιστικά κριτήρια και πως οι γιατροί θα πρέπει να μπορούν να χορηγούν την ενδεδειγμένη θεραπεία στον ασθενή. Σαρωτικές είναι οι αντιδράσεις και από τη βιομηχανία φαρμάκου, που εξηγεί πως η παράλληλη χρήση εμπορικής και δραστικής απαντάται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και πως οι ασθενείς καταλήγουν τελικά να επιλέγουν ακριβότερα φάρμακα εντός πατέντου (χωρίς γενόσημα), αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό τον σκόπελο της δραστικής.

Από την πλευρά της η ΗΔΙΚΑ, που χειρίζεται την πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, επισημαίνει ότι υλοποιεί μηχανογραφικά τις αποφάσεις και τους νόμους του κράτους και πως υποχρεούται να λειτουργεί σύμφωνα με τον τρόπο που ορίζουν οι υφιστάμενοι νόμοι και οι αντίστοιχες εγκύκλιοι. Διευκρινίζει ακόμη πως οι αλλαγές στο σύστημα δεν υλοποιούνται άμεσα σε κάθε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (δηλ. την ίδια ημέρα ανακοίνωσης της αλλαγής του νόμου ή έκδοσης της σχετικής εγκυκλίου) αλλά ομαδοποιούνται και με άλλες αλλαγές ή βελτιώσεις που προκύπτουν και εφαρμόζονται συγκεντρωτικά.

Η αλλαγή στο σύστημα της συνταγογράφησης πάντως έρχεται μετά την υπουργική απόφαση για μειώσεις στις τιμές των γενόσημων και των σκευασμάτων που έχουν χάσει την πατέντα προστασίας τους ( κατά 50% για τα off patent και στο 32,5% της τιμής του φαρμάκου αναφοράς στα γενόσημα).

Βασιλική Κουρλιμπίνη

[email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ