2015-09-15 08:49:05
Φωτογραφία για ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΒΡΗΚΑΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΑΜΕ
«Δεν βρήκαμε τη συμφωνία που θέλαμε», είπε ο επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος σε δημοσιογράφους, μετά το τέλος της σύσκεψης των ΥΠΕΣ της Ευρώπης για το προσφυγικό. «Τα περισσότερα μέλη-κράτη είναι έτοιμα να προχωρήσουν. Όχι όμως όλα», πρόσθεσε. Οι αξιωματούχοι προσπάθησαν να ελαχιστοποιήσουν τις διαφωνίες μια μέρα μετά από τα γεγονότα που ξεκίνησαν από τη γερμανική απόφαση να επαναφέρει τον έλεγχο στα σύνορά της με την Αυστρία για να μειώσει τις προσφυγικές ροές, μια απόφαση που απειλεί την προσφιλή στην Ευρώπη συμφωνία Σένγκεν για ανοιχτά σύνορα.

Οι υπουργοί συμφώνησαν να αυξήσουν το προσωπικό και τους πόρους για την προστασία των εξωτερικών συνόρων καθώς και να αυξήσουν την βοήθεια στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, τη Τουρκία και άλλες χώρες που φιλοξενούν εκατομμύρια Σύρων οι οποίοι έχουν τραπεί σε φυγή από τον εμφύλιο στη χώρα τους. Περισσότεροι πρόσφυγες θα πρέπει να μεταφέρονται άμεσα από τη Μέση Ανατολή, είπαν οι αξιωματούχοι, για να γλυτώσουν από τους θανάσιμους ταξιδιωτικούς κινδύνους και να δώσουν τέλος στους διακινητές που τους εκμεταλλεύονται. Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης να επισημοποιήσουν σύντομα μια λίστα «ασφαλών κρατών» των οποίων οι υπήκοοι δεν θα δικαιούνται να αιτηθούν για άσυλο κάτω από συνήθεις καταστάσεις
. Αλλά σε μία κίνηση προσβολής προς την Άγκυρα, η προεδρία της Ε.Ε. είπε ότι η Τουρκία δεν θα συμπεριληφθεί στις «ασφαλείς» χώρες τώρα, λόγω της τρέχουσας στρατιωτικής δραστηριότητας εναντίον των Κούρδων μαχητών.

Οι κριτικοί της Ε.Ε. έχουν αξιοποιήσει τον έντονο διχασμό, ιδιαίτερα μεταξύ των πλούσιων δυτικών και φτωχών ανατολικών χωρών, με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, επί κεφαλής της δεύτερης, να έχει υψώσει τείχος στα σύνορα με την Σερβία. «Ο κόσμος μας παρακολουθεί», είπε ο Αβραμόπουλος, «ήρθε η στιγμή να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».

Ο Όρμπαν έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στο μεγαλύτερο πρόγραμμα μετεγκατάστασης παρότι η πρόταση της Κομισιόν θα ωφελούσε κατά μέγιστο τρόπο τη χώρα του αν απάλλασσε την πρώτη από 54.000 αιτούντες άσυλο, και οι οποίοι θα συμπεριλάμβαναν άτομα από την Ιταλία και την Ελλάδα.

«Το σύστημα ποσόστωσης δεν είναι λύση», είπε ο Σλοβάκος υπουργός Εσωτερικών Ρόμπερτ Κάλινακ ενώ ερχόταν στη συνάντηση. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ είπε την Παρασκευή ότι θα καλούσε τους ηγέτες της Ε.Ε. σε επείγουσα σύνοδο κορυφής αν οι υπουργοί τους δεν μπορούσαν να φτάσουν σε συμφωνία. Πολλές κυβερνήσεις όμως αμφισβήτησαν την αξία μιας τέτοιας συνόδου προτού ξανασυναντηθούν οι υπουργοί εσωτερικών στην προγραμματισμένη τους συνάντηση στο Λουξεμβούργο στις 8 Οκτωβρίου.

Οι υπουργοί Εσωτερικών ψήφισαν χθες τη μετεγκατάσταση 40.000 αιτούντων άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα, μία πρόταση που είχε γίνει από την Κομισιόν τον Ιούλιο και θα τεθεί σε ισχύ από αύριο. Επίσης ενέκριναν τη δημιουργία hot spot στα σημεία εισόδου αλλά και μία συγκεκριμένη διαδικασία ταυτοποίησης των μεταναστών, καθώς θεωρείται ότι εξαιτίας του τεράστιου όγκου αφίξεων μη ταυτοποιημένοι άνθρωποι περνάνε τα σύνορα της Ελλάδας και της Ιταλίας και φτάνουν σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Όμως, η χθεσινή συζήτηση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς κλήθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρώπης να πάρουν πιο γενναίες αποφάσεις, καθώς οι 40.000 δεν θεωρούνται αρκετοί για το μέγεθος της κρίσης. Χθες έπρεπε να δοθεί το πρώτο «πράσινο» φως για τη μετεγκατάσταση άλλων 120.000 προσφύγων από Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία. Αυτό δεν έγινε εφικτό. «Η προσφυγική κρίση θα χαρακτηρίσει την ιστορία και τις κοινωνίες μας και θα δείξει πόσο Ευρωπαίοι και ενωμένοι είμαστε» είπε ο αρμόδιος επίτροπος μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε και δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τη μη επίτευξη συμφωνίας για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων. «Μια πλειοψηφία είναι έτοιμη να προχωρήσει, αλλά όχι όλοι», είπε χαρακτηριστικά.

Η βασική τριβή υπήρχε ανάμεσα κυρίως στη Γερμανία που είναι υπέρ της μετεγκατάστασης αυτού του αριθμού σε όλη την Ε.Ε. και μία σειρά από χώρες κυρίως του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ, που προέβαλαν μεγάλη αντίσταση. Ανάμεσα στις αντίθετες χώρες και η Ουγγαρία που μολονότι θα επωφεληθεί από αυτή την απόφαση, θεωρεί ότι θα αυξήσει περαιτέρω τις μεταναστευτικές ροές. Συγχρόνως, Γερμανία και Γαλλία προειδοποίησαν ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε περαιτέρω μετεγκατάσταση προσφύγων αν δεν ενισχυθούν τα ευρωπαϊκά σύνορα και δεν υπάρξει σωστός διαχωρισμός μεταξύ των αιτούντων άσυλο και των οικονομικών μεταναστών. 

Συγκεκριμένα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι αν η Γαλλία βρεθεί στην ίδια κατάσταση με τη Γερμανία, τότε θα επιβάλει και αυτή ελέγχους στα σύνορά της. Η Γερμανία αποφάσισε την Κυριακή την επιβολή προσωρινών συνοριακών ελέγχων, κάτι που προβλέπεται μετά την τελευταία αναθεώρηση των προβλέψεων της Συνθήκης του Σένγκεν, πιθανότατα ως μέσο πίεσης και προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Συγχρόνως, δόθηκε το «πράσινο» φως ώστε να επιτραπεί η χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των διακινητών προσφύγων στη Μεσόγειο και ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία να μπορούν να εκτελούν νηοψίες. Διπλωματικές πηγές παρατηρούσαν ότι χθες τόσο κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εσωτερικών όσο και Γενικών Υποθέσεων νωρίτερα, η Ελλάδα φάνηκε εναρμονισμένη με τη γραμμή του σκληρού πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών και όχι με τις θέσεις των ανατολικών, οι οποίες και τελικώς απομονώθηκαν. Τελική απόφαση θα ληφθεί στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών στις 8 Οκτωβρίου, όπου απαιτείται απόφαση κατά πλειοψηφία.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ