2015-09-16 22:57:20
Φωτογραφία για Ακολούθησε τον καπνό και βρες ... το ρακοκάζανο!
Το τέλος του καλοκαιριού και η συγκομιδή των σταφυλιών δίνει το "σήμα" για μία..

προετοιμάζονται για να ξεκινήσουν την απόσταση ρακής που είτε θα φυλαχθεί και θα καταναλωθεί ως έχει, είτε θα γίνει ρακόμελο ... ή ακόμη και θα φυλαχθεί για εντριβή! Βλέπετε για τους παλιούς Κρητικούς, κάθε υποψία κρυώματος ή αδιαθεσίας εξαφανιζόταν, αν ο ασθενής πότιζε ύφασμα με ρακή και την ακουμπούσε στο λαιμό ή στο στέρνο του!

Πάνω από όλα όμως, τα ρακοκάζανα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να συναντηθούν οι παρέες και με ένα ρακοπότηρο στο χέρι να ανταλλάξουν ευχές για καλό χειμώνα και πάντα καλά συναπαντήματα!

Τα «καζανέματα» γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους όπου περίοπτη θέση κατέχει φυσικά ... το καζάνι. Από καζάνι σε καζάνι υπάρχουν διαφορές, που σχετίζονται κυρίως με τις διαστάσεις. Η διαδικασία όμως είναι πάντα η ίδια! Τρία είναι τα κύρια μέρη του καζανιού: η βάση ή τσουκάλι, το καπάκι και ένας σωλήνας μέσω του οποίου μεταφέρεται ο ατμός.ρακή ρακοκάζανα απόσταξη κρήτη


Όποιο καζάνι κι αν επισκεφθείτε αυτή την εποχή, η μυρωδιά είναι χαρακτηριστική: τα στράφυλλα (δηλαδή τα πατημένα σταφύλια) μπαίνουν στο καζάνι με νερό, αφού έχουν περάσει 40 μέρες μέσα σε βαρέλια. Στη συνέχεια βράζουν από τη φωτιά που ανάβει με ξύλα, ωστόσο ο σωστός καζανάρης ξέρει ότι η φωτιά πρέπει να είναι ... μεσαία, ούτε πολύ χαμηλή ούτε πολύ δυνατή. Κατά τη διάρκεια του βρασμού και με βάση τους νόμους ... της Φυσικής, καθώς το μείγμα βράζει, το οινόπνευμα που έχουν τα στράφυλλα λόγω των υψηλών σακχάρων εξατμίζεται. Ο ατμός κυκλοφορεί στο σωλήνα που ξεκινάει από το καζάνι. Η διαφορά της θερμοκρασίας (ψυχρό νερό που κυκλοφορεί εξωτερικά στο σύστημα του σωλήνα) έχει ως αποτέλεσμα την ψύξη και κατόπιν την υγροποίηση αυτού που στην Κρήτη λέμε "πρωτόρακη".

Ήρθε η ώρα να μετρήσουμε τους βαθμούς και αναλόγως να προσθέσουμε νερό, ώστε η περιεκτικότητα του υγρού να "πέσει" στο επιθυμητό επίπεδο. Συνήθως το καζάνι κλείνει περίπου στους 18 βαθμούς ή και πιο χαμηλά. Κάποιοι προτιμούν να κρατήσουν και κάποια μπουκάλια με 20 βαθμούς.

Αν δεν είστε "μυημένοι", αποφύγετε την πρωτόρακη! Σε κάθε τραπέζα θα βρείτε περυσινή ρακή, μαζί με τα πλούσια εδέσματα που πάντα περιμένουν τους καλεσμένους και τους επισκέπτες. Γύρω από το καζάνι μπορεί να βρεθούν από μια μικρή παρέα μέχρι και δεκάδες άτομα, με τη διαδικασία να εξελίσσεται, με μαθηματική ακρίβεια, σε γλέντι!

Το έθιμο του ρακοκάζανου θεσμοθετήθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1920 οπότε και δόθηκαν άδειες για τα ρακοκάζανα στους Κρητικούς αγρότες. Ο ιδιοκτήτης της άδειας κατέχει και τον χώρο που φιλοξενείται το καζάνι. Παραδοσιακά οι άδειες μεταβιβάζονται από πατέρα σε γιο. Αν κάποιος βέβαια θέλει μπορεί να «πωλήσει» την άδεια καζανιού, πάντως σήμερα η έκδοση άδειας καζανιού είναι ... δύσκολη υπόθεση!
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ