2015-09-17 18:29:09
Φωτογραφία για ΚΡΟΑΤΙΑ: «ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ» - ΧΑΟΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ VD
Ένταση επικράτησε στην Κροατία και συγκεκριμένα στην πόλη Τόβαρνικ, όπου χιλιάδες πρόσφυγες περιμένουν επί ώρες προκειμένου να επιβιβαστούν σε τρένα για να μεταβούν στο Ζάγκρεμπ και να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Οι πρόσφυγες έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και ορισμένα άτομα κατέρρευσαν μέσα στην ένταση. Η κατάσταση φάνηκε να εξομαλύνεται στη συνέχεια. Περίπου εκατό μέλη των δυνάμεων καταστολής κρατούσαν το πλήθος μακριά από τις σιδηροδρομικές γραμμές, καθώς αρκετοί πρόσφυγες απειλούσαν να ξεκινήσουν το ταξίδι για το Ζάγκρεμπ, περπατώντας στις ράγες. Η κυβέρνηση έστειλε λεωφορεία, σε μία προσπάθεια να αποφορτίσει την κατάσταση. Οι πρόσφυγες περίμεναν επί τουλάχιστον 12 ώρες στην πόλη Τόβαρνικ, προκειμένου να επιβιβαστούν σε τρένα, στα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλους πρόσφυγες, λέει ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, σημειώνοντας ότι 6.500 πρόσφυγες εισήλθαν στην Κροατία τις τελευταίες 24 ώρες.


Ο υπουργός Εσωτερικών Ράνκο Οστόγιτς είπε ότι η Κροατία θα παρέχει ασφαλή δίοδο στους πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στα κέντρα υποδοχής κοντά στο Ζάγκρεμπ, αλλά σημείωσε ότι όσοι δεν καταθέτουν αίτηση ασύλου θα θεωρούνται παράνομοι μετανάστες. «Η Κροατία δεν θα είναι ικανή να δεχθεί περισσότερους ανθρώπους» είπε ο υπουργός από την πόλη Τόβαρνικ, σημείωσε, λέγοντας μάλιστα σε εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ: «Είναι δικό σας πρόβλημα». «Όταν είπαμε πως ετοιμάζονται διάδρομοι, εννοούσαμε έναν διάδρομο από το Τοβάρνικ προς το Ζάγκρεμπ» πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Κροατία δεν θα επιτρέψει στους πρόσφυγες να προχωρήσουν απλώς βόρεια προς τη Σλοβενία.

Οι πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί σε σημείο που βρίσκεται τουλάχιστον 12 χιλιόμετρα μακριά από ναρκοπέδιο που βρίσκεται στην περιοχή από τον πόλεμο. Η Διεθνής Εκστρατεία Απαγόρευσης Ναρκοπεδίων, σε επιστολή της στον Guardian, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την παρουσία των ναρκοπεδίων κοντά στα σύνορα, στα σημεία όπου συγκεντρώνονται οι πρόσφυγες. Η Εκστρατεία έχει δώσει στη δημοσιότητα χάρτες που δείχνουν τις περιοχές όπου βρίσκονται οι νάρκες. Ειδικές μονάδες της κροατικής αστυνομίας πήραν θέσεις γύρω από ξενοδοχείο σε προάστιο της πρωτεύουσας Ζάγκρεμπ όπου στεγάζονται εκατοντάδες μετανάστες, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα από τα μπαλκόνια.

Την ίδια ώρα:

Γερμανικό νοσοκομείο προειδοποίησε ότι Σύροι πρόσφυγες τρώνε δηλητηριώδη μανιτάρια που τους θυμίζουν μανιτάρια που είχαν στην πατρίδα τους, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Ήδη έχουν καταγραφεί 35 περιπτώσεις και οι Αρχές έχουν τοποθετήσει πινακίδες σε αρκετές γλώσσες, ανάμεσά τους στα αραβικά και τα κουρδικά.Η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Αυστρίας και Ουγγαρίας που είχε διακοπεί εδώ και μία εβδομάδα άνοιξε ξανά, ενημέρωσε η αυστριακή σιδηροδρομική εταιρεία OeBB.Φράχτες κατά μήκος των συνόρων της χώρας ζητά ο αρχηγός της αυστριακής ακροδεξιάς, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων.Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι φωνές των ευρωπαίων ηγετών που καλούν την Ε.Ε. να βρει άμεσα μία πανευρωπαϊκή λύση. Ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε την Πέμπτη μετά από συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Μιρό Τσεράρ: «Δοκιμαζόμαστε. Αυτή τη φορά πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν επιθυμούμε μία Ευρώπη, στην οποία ο καθένας να προσπαθεί να μεταφέρει τα προβλήματά του στους ώμους του άλλου». Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας είπε ότι η χώρα του θα προστατεύσει την ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ε.Ε., χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα. «Περιοριζόμαστε από τους κανόνες, τους οποίους σκοπεύουμε να τηρήσουμε με συνέπεια» σημείωσε. 

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σομπότκα δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια «πραγματική λύση» στη μεταναστευτική κρίση αντί μια αντιπαραγωγική συζήτηση για υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής των αιτούντων άσυλο. «Η Δημοκρατία της Τσεχίας είναι έτοιμη να βοηθήσει ενεργά στην επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης, βοηθάμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σε εθελοντική βάση» ανέφερε ο Σομπότκα σε δήλωσή του.

«Είναι απαραίτητο να τελειώσουμε την αντιπαραγωγική συζήτηση για έναν υποχρεωτικό μηχανισμό κατανομής των προσφύγων, που δεν είναι η σωστή λύση, και αντί γι΄αυτό να εφαρμόσουμε μέτρα που θα οδηγούν σε μία πραγματική λύση σε αυτή την κρίση το ταχύτερο δυνατό» είπε.

Η Σλοβενία είναι η τελευταία μιας σειράς χωρών που επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους στα σύνορα με την Ουγγαρία. Μάλιστα, ενημέρωσε την Κομισιόν ότι τα σύνορά της με την Ουγγαρία θα παραμείνουν κλειστά για τουλάχιστον δέκα ημέρες. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε ότι η κίνηση της Σλοβενίας δεν συνιστά παραβίαση της Συνθήκης Σένγκεν, σημειώνοντας ότι το μέτρο αυτό, όπως και αυτά που ελήφθησαν από τη Γερμανία στις 13 Σεπτεμβρίου και την Αυστρία στις 15 Σεπτεμβρίου, είναι προσωρινής φύσης και επιβλήθηκαν για λόγους εσωτερικής ασφάλειας. «Η κατάσταση υπογραμμίζει την πιεστική ανάγκη για συμφωνία και γρήγορη εφαρμογή των μέτρων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν. 

Νωρίτερα σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του μέτρου της μετεγκατάστασης 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία. 

Εν τω μεταξύ, μία ημέρα μετά τα βίαια επεισόδια στη διάβαση Χόργκος 2 στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή δυσαρεστημένοι με τη στάση των ουγγρικών αρχών πραγματοποίησαν διαμαρτυρία κρατώντας πανό με συνθήματα, όπως «Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα;» Ομάδα προσφύγων σχημάτισε  ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 20 μέτρων με μία άλλη ομάδα που αποτελείται κυρίως γυναίκες και παιδιά να κάθονται μπροστά τους. Οι πρόσφυγες κρατούσαν πανό με τα συνθήματα: «Ανοίξτε την πύλη για τους ανθρώπους και τα παιδιά», «Σας παρακαλούμε βοηθήστε μας», «Αφήστε μας να περάσουμε, είμαστε πρόσφυγες», «Θέλουμε να ζούμε ειρηνικά».

Εν τω μεταξύ, οι γαλλικές Αρχές εκκένωσαν δύο προσφυγικούς καταυλισμούς κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Αούστερλιτς και στο δημαρχείο του 18ου διαμερίσματος. Περισσότεροι από 600 πρόσφυγες έμεναν σε σκηνές. Τα ξημερώματα της Πέμπτης επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία με την υπόσχεση να μεταφερθούν σε προσωρινά καταλύματα εντός και εκτός Παρισιού.

Η Γερμανία επέκτεινε τους ελέγχους της στα σύνορα με την Τσεχία. Η αστυνομία άρχισε αργά το βράδυ της Τετάρτης τους μεθοριακούς ελέγχους στον αυτοκινητόδρομο Α17 που συνδέει το κρατίδιο της Σαξονίας στην ανατολική Γερμανία με την Τσεχική Δημοκρατία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας Κρίστιαν Μάινχολντ, προσθέτοντας ότι τέσσερις διακινητές έχουν συλληφθεί έκτοτε. Ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απηύθυνε νέα έκκληση σε ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν το βάρος της αυξημένης ροής προσφύγων. Σε μήνυμά του μέσω βίντεο την Πέμπτη, ο Γκάμπριελ είπε ότι έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι «η Ευρώπη είναι κάτι στο οποίο οι άνθρωποι εντάσσονται όταν θέλουν λεφτά και όπου μπορούν να κρυφτούν στους θάμνους όταν πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη». Και σημείωσε ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να εισρέουν χρήματα στην Ε.Ε., εάν «μόνο Γερμανία, Αυστρία και Σουηδία οργανώνουν και χρηματοδοτούν την φιλοξενία των προσφύγων».

Στις 23 Σεπτεμβρίου Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό

Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα μετά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των χωρών-μελών της Ε.Ε., θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για το προσφυγικό. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ότι η Σύνοδος θα ξεκινήσει στις 19:00 ώρα Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα οι υπουργοί Εσωτερικών των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. συμφώνησαν στη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία σε άλλες χώρες της Ε.Ε., αλλά όχι και στις ποσοστώσεις. Σήμερα, Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση για μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ