2015-09-19 18:44:07
Φωτογραφία για Το ενιαίο σύστημα συνταγογράφησης, που τρέχει από το 2013 και τα προβλήματά του
Παράλληλα, στο σύστημα είναι καταχωρημένα όλα τα ιατρικά μηχανήματα των παρόχων και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, οπότε κάθε φορά που ένας ασθενής θα κάνει μία εξέταση το σύστημα θα γνωρίζει από τι δυναμικότητας μηχάνημα έγινε και ανάλογα θα γίνεται και η διαβάθμιση της χρέωσης. (Πληροφορίες από το ΣΚΑΙ)

Το φιλικό μας site iguru έκανε μια πολύ σοβαρή αποκάλυψη την οποία θα σας παρουσιάσουμε ευθύς αμέσως. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αναφερθεί στο Cross-Site Scripting. Είναι μία πολύ πολύ επικίνδυνη ευπάθεια που μπορεί να σου διαλύσει το site,την φήμη και να εκθέσει τα δεδομένα των χρηστών σου. Αν δεν το πιστεύεις αυτό τότε κανένας δεν μπορεί να σε σώσει από την αφέλεια σου

Όλη η υποδομή σου βρίσκεται σε κίνδυνο και δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν έχεις Oracle σαν βάση κ JSP,ASP με SQL ή αν έχεις πρωτόκολλα κρυπτογράφησης (HTTPS).

Δυστυχώς η ασφάλεια δεν βρίσκεται στην ατζέντα των εταιρειών και των φορέων ακόμη αλλά οι επιθέσεις εξελίσσονται μεταχύτατους ρυθμούς και οι hackers βρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο από τους αμυνόμενους.


Το https://www.e-prescription.gr έχει περισσότερα από ένα προβλήματα. Θα σας αναφέρω μερικά:

HTMLi

CRSF

Unvalidated Redirect

Τι μπορεί να κάνει ο επιτιθέμενος

Να κλέψει τo Session Id του χρήστη

Να καταγράψει τις κινήσεις του ποντικιού και του πληκτρολογίου

Να κλέψει αρχεία από τον υπολογιστή του επιτιθέμενου

Να κάνει επιθέσεις DDoS

Να επιτεθεί στο Intranet

Να δημιουργήσει XSS Shell

1ο Σενάριο Επίθεσης (Client) – HTMLi

Ο επιτιθέμενος θέλει να κλέψει τους κωδικούς των χρηστών και σε αυτό το σενάριο θα χρησιμοποιήσει phishing τεχνικές που με την βοήθεια των Social media δεν θα είναι δύσκολο σας ξεγελάσει.

Τι μπορεί να κάνει με το HTMLi?

To παρακάτω link εξηγεί την ευπάθεια χωρίς να οδηγεί σε πραγματικό path που φανερώνει το κενό ασφαλείας. (Οπότε δεν χρειάζεται να το δοκιμάσετε γιατί θα λάβετε 404).

https://www.e-prescription.gr/vulnerable.php,asp,jsp?name=

Παρακαλώ εισάγεται το Username σας και τον κωδικό σαςΌνομα χρήστη:

Κωδικός:

Αν είστε λίγο εξοικειωμένοι με την HTML δεν θα δυσκολευτείτε να καταλάβετε πως έχει δημιουργηθεί μία φόρμα με δύο πεδία και ένα κουμπί αποστολής των στοιχειών σας στο site του επιτιθέμενου.

2o Σενάριο επίθεσης (Administrator) – CSRF

Σε αυτό το σενάριο ο επιτιθέμενος δεν ενδιαφέρεται για τους χρήστες αλλά για τον Administrator.Βρίσκει την ευπάθεια στο site και χρησιμοποιώντας CSRF καταφέρνει να επικοινωνεί με τον WebServer του.

Όταν ο διαχειριστής κοιτάξει τo Log File τότε το script εκτελείται κ μπορεί να συμβούν περίεργα πράγματα.Όπως για παράδειγμα:

Να βρεις το path του log file

Να πάρεις το sessionID του admi

Θα σας δείξω με την βοήθεια του Owasp Mutillidae πως μπορεί να επιτευχθεί και δεν διαφέρει από το πραγματικό πρόβλημα του E-prescription

Βρίσκουμε το πρόβλημα και εισάγουμε τον κακόβουλο κώδικα και όχι απλώς ένα

3 e-prescription

O διαχειριστής μπαίνει να δει το Log file

4 e-prescriptionκαι έγινε ένα POST request στον Server του hacker. Τώρα γνωρίζω που βρίσκεται τo log file αλλά φυσικά μπορούν να συμβούν πολλά περισσότερα σενάρια.

Σκεφτείτε επίσης αν υπάρχει XSS για παράδειγμα στο forum με την συγκεκριμένη επίθεση τι μπορεί να συμβεί.

3o Σενάριο επίθεσης (Redirection)6 e-prescription

Σε αυτό το σενάριο ο επιτιθέμενος δεν ενδιαφέρεται για e-prescription αλλά θέλει την βοήθεια του για να σας μεταφέρει στο δικό site.Σας στέλνει πχ μία εικόνα που θα έχει ως εξής

Όταν θα μεταφερθείτε στο site του με την βοήθεια του e-prescription δεν θα είναι δύσκολο να κατέβει στο υπολογιστή σας κάποιο malware ή να σας συμβεί κάτι άλλο.Καλά θα είναι να αποφεύγετε τις ανακατευθύνσεις μέσα από το site σας. Ένα κενό είναι αρκετό για να ρίξει ένα site όπως το E-prescription και να εκθέσει ευαίσθητα δεδομένα.

Όπως προαναφέραμε για λόγους προστασίας της ιστοσελίδας της Εθνικής Συνταγογράφησης και για να μην χρησιμοποιηθεί από κακόβουλους χρήστες δεν δημοσιεύουμε το PoC, το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ