2015-09-19 21:56:06
Φωτογραφία για 1960s: Αυτά είναι τα κινήματα που επηρέασαν την ριζοσπαστική δεκαετία
Op- Art είναι μια μορφή τέχνης επηρεασμένη από τον κυβισμό και τον φουτουρισμό, η οποία πρωτοεμφανίστηκε το 1930, εντούτοις...αναπτύχθηκε και δημιούργησε ένα ολόκληρο κίνημα την δεκαετία του 1960. Στην πραγματικότητα είναι μια μορφή αφηρημένης τέχνης, η οποία χρησιμοποιεί την επανάληψη γεωμετρικά τέλειων μορφών και χρωμάτων για να δημιουργήσει τρισδιάστατα οπτικά εφέ. Σημαντικοί εκπρόσωποι της Op- Art είναι οι Bridget Riley, Josef Albers, Richard Anuszkiewicz και ο Ολλανδός Victor Vasarely ο οποίος θεωρήθηκε ο πατέρας αυτής της μορφής τέχνης.

Όπως ανέφερα παραπάνω, την δεκαετία του 1960 η Op- Art ήταν ολόκληροκίνημα, το οποίο φυσικά δεν άφησε ανεπηρέαστο και τον χώρο της μόδας. Στα μέσα της δεκαετίας το Op- Art συνδέεται άρρηκτα με την τάση των Mods. Μια κίνηση που δημιουργήθηκε από την ανάγκη των νέων ανθρώπων -κυρίως στο Λονδίνο- να ντύνονται όπως ήθελαν, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε να φορέσουν το φόρεμα της μαμάς τους. Μέχρι τότε υπήρχε ηλικιακός διαχωρισμός στα ρούχα και γενικά στο στιλ.


Το mod στιλ, το οποίο είχε ήδη φθίνει στην Αγγλία στα μέσα της δεκαετίας του 1960, έφθασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού περίπου την ίδια χρονική στιγμή που πραγματοποιήθηκε η έκθεση «Responsive Eye» στη Νέα Υόρκη το 1965, στην οποία παρουσίασε το έργο της η Bridget Riley και ο Victor Vasarely.

Πολλές φορές το κίνημα Op- Art συγχέεται με αυτό του Pop- Art μιας και τα δύο συνυπήρξαν την ίδια εποχή. Το Pop- Art επίσης εμφανίζεται τα mid- sixties. Πατέρας της κίνησης αυτής είναι ο Andy Warhol. Δημιουργείται την εποχή που εμφανίζεται η pop μοσική, επηρεάζεται από την μαζική κουλτούρα και κάνει αισθητή την παρουσία της κυρίως στην Αμερική. Συνδέεται με τα έντονα χρώματα, τον σουρεαλισμό και τη διαφήμιση, τα κόμιξ και τις ταινίες και γενικώς ότι είναι Pop-ular (δημοφιλές). Από την άλλη το Op- Art συνδέεται κυρίως με το ασπρόμαυρο, τα γεωμετρικά τρισδιάστατα prints.

Όλα τα παραπάνω σβήνουν με το τέλος της εν λόγω δεκαετίας. Τότε ο κόσμος στρέφεται πιο πολύ στην φύση και αναζητά μια άλλου είδους απελευθέρωση. Η μόδα απορρίπτει πια τα ψυχεδελικά prints και τα έντονα χρώματα. Βάσει κοινωνικής επιταγής, τα χρώματα γίνονται πιο απαλά και τα prints είναι επηρεασμένα από τη φύση.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ