2015-09-25 14:53:27
Φωτογραφία για Εγκληματική ομάδα «ρήμαζε» σπίτια ναούς και επιχειρήσεις στην Ηλεία
Τουλάχιστον επτά περιπτώσεις κλοπών που είχαν συμβεί σε διάφορες περιοχές της Ηλείας και αφορουσαν κυρίως αφαίρεση χρυσαφικών από οικίες, επιχειρήσεις και τελευταία την Ιερά Μονή της Παναγίας Κρεμαστής στο Λάνθι, εξιχνίασαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, ύστερα από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα που διενήργησαν σε Αμαλιάδα, Αθήνα και Μέγαρα Αττικής. Η επιτυχία αυτή των αστυνομικών «χτυπά» μια πολλοστή φορά το μέτωπο της εγκληματικότητας στην Ηλεία, με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πύργου να καταφέρνει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα – ωρών – να βρει τους δράστες των κλοπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» τα μέλη της εγκληματικής ομάδας διέπραξαν επτά κλοπές τους τελευταίους πέντες μήνες, σε πέντε οικίες και μια επιχείρηση, σε περιοχές της Αμαλιάδας, Ζαχάρως, Βαρθολομιού και Σκουροχωρίου και μια κλοπή στην Ιερά Μονή Παναγίας Κρεμαστής στο Λάνθι Ηλείας. Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν την περασμένη Τετάρτη σε Αμαλιάδα, Αθήνα και Μέγαρα Αττικής, από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου τρείς άνδρες ηλικίας 52, 45 και 28 ετών και ένας υπήκοος Αλβανίας ηλικίας 38 ετών, μέλη της εγκληματικής ομάδας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διακεκριμένες κλοπές.


Οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν ακόμη πέντε ημεδαπούς άνδρες ηλικίας από 38 έως και 59 ετών, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται.

Συνελήφθη και ο ενεχειροδανειστής

Επιπλέον από τους αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια της έρευνας, συνελήφθη 61χρονος, ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίου σε περιοχή της Αθήνας, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, καθώς στην επιχείρησή του βρέθηκε μεγάλο τμήμα των ταμάτων που είχαν κλαπεί από την Ιερά Μονή Παναγίας Κρεμαστής την προηγούμενη Τετάρτη. Τέλος, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, περιλαμβάνονται στη δικογραφία ακόμη δύο ημεδαποί άνδρες ηλικίας 27 και 34 ετών που αντιμετωπίζουν τη κατηγορία της διακεκριμένης κλοπής.

Το χρονικό της σύλληψης

Την περασμένη Τετάρτη τα ξημερώματα στο Λάνθι Ηλείας, ο 45χρονος με τον 38χρονο υπήκοο Αλβανίας, εισήλθαν, παραβιάζοντας την κεντρική θύρα της Ιεράς Μονής Παναγίας Κρεμαστής, στο εσωτερικό του Ναού και αφαίρεσαν τον Θρόνο της εικόνας της Παναγίας και όλα τα αφιερώματα (τάματα) των πιστών η αξία των οποίων ξεπερνά τις 30 χιλ. ευρώ.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου οι οποίοι εντόπισαν και συνέλαβαν την ίδια ημέρα στην Αμαλιάδα τον 45χρονο και στα Μέγαρα Αττικής τον 38χρονο υπήκοο Αλβανίας, ενώ σε περιοχή της Αθήνας συνελήφθη και ο 61χρονος, ιδιοκτήτης του ενεχυροδανειστηρίου.

Τα τιμαλφή που βρέθηκαν

Σε έρευνα που ακολούθησε στο ενεχυροδανειστήριο του 61χρονου στην Αθήνα, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν όλα τα αφιερώματα που είχαν αφαιρέσει οι δράστες από την Ιερά Μονή Παναγίας Κρεμαστής και συγκεκριμένα 33 χρυσά δακτυλίδια, 15 χρυσούς σταυρούς, 14 χρυσές αλυσίδες λαιμού, 6 χρυσά σκουλαρίκια, 5 χρυσά μενταγιόν, 3 αλυσίδες λαιμού από λευκόχρυσο, 4 χρυσές αλυσίδες χειρός, 1 χρυσή καρφίτσα πέτου και επίσης 3 σταυρούς από λευκόχρυσο.

Από την προανάκριση που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, στο πλαίσιο της οποίας ανέπτυξαν τεχνικές ειδικής ανακριτικής διείσδυσης και από την συλλογή ευρημάτων που συνέλεξαν κατά την εξερεύνηση στους τόπους των συμβάντων, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία όλων των μελών της εγκληματικής ομάδας και εξιχνιάσθηκαν ακόμη 6 περιπτώσεις κλοπών σε οικίες και μια επιχείρηση.

Κλοπές με λεία 194 χιλ. ευρώ

Όπως αναφέρουν πηγές, οι δράστες διέπραξαν από τις 11 Απριλίου 2015 μέχρι και την περασμένη Τετάρτη, ακόμη έξι κλοπές σε οικίες και μια επιχείρηση, κατά τις οποίες αφαίρεσαν χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται στις 194 χιλ. ευρώ.

Η δράση τους

Σύμφωνα με την αστυνομία τα μέλη της εγκληματικής ομάδας είχαν αναπτύξει συγκεκριμένο τρόπο δράσης και είχαν διακριτούς ρόλους, όπου αρχηγικό ρόλο είχε ο 45χρονος που κατάγεται από την ευρύτερη περιοχή της Αμαλιάδας και, ο οποίος οργάνωνε τις κλοπές συγκεντρώνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες από τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής ομάδας για τους πιθανούς στόχους.

Ο 38χρονος υπήκοος Αλβανίας είχε επιχειρησιακό ρόλο και είχε λάβει μέρος σε όλες τις κλοπές κατά τις οποίες παραβίαζε θύρες και παράθυρα και αφαιρούσε τα κλοπιμαία.

Τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής ομάδας συμμετείχαν με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά στις κλοπές και παρείχαν στον 45χρονο τις απαραίτητες πληροφορίες για τους πιθανούς στόχους.

Τέλος, ο 61χρονος είχε αγοράσει τα αφιερώματα από τους δράστες με σκοπό να τα πωλήσει.

Κατάσχεσαν και διαρρηκτικά εργαλεία

Σε έρευνες που ακολούθησαν στις οικίες των δραστών οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών τηλεφωνικών συνδέσεων, το ποσό των 3.680 ευρώ, πλήρη συσκευή κοπής μετάλλων (φιάλες οξυγόνου, φλόγιστρο), ηλεκτρικές συσκευές, τρία αλυσοπρίονα, διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία, κουκούλες full face και γάντια, τα οποία οι δράστες φέρεται να χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια των κλοπών.

Επιπλέον, οι αστυνομικοί κατέσχεσαν το αυτοκίνητο του 45χρονου και του 38χρονου ως μέσα τέλεσης των παράνομων πράξεων τους.

Γνωστοί στην Αστυνομία

Σημειώνεται ότι ο 45χρονος και ο 38χρονος έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές για υποθέσεις ναρκωτικών και κλοπών ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «ΠΑΤΡΙΣ», εξετάζεται το ενδεχόμενο η ίδια εγκληματική ομάδα με αρχηγό τον 45χρονο από την ευρύτερη περιοχή της Αμαλιάδας, να έχει συμμετοχή και σε άλλες αντίστοιχες πράξεις κλοπών στο παρελθόν.

Να σημειωθεί πως οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας όπου παραπέμφθηκαν ενώπιον του Ανακριτή Πλημμελειοδικών Ηλείας και κρατούνται προκείμενου να οδηγηθούν σήμερα και την ερχόμενη Δευτέρα  αντίστοιχα.

Την προανάκριση και τις έρευνες ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πύργου.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ