2015-09-26 08:33:16
Φωτογραφία για Ανησυχία ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για Αφγανιστάν
Εντονος προβληματισμός αναπτύσσεται στα επιτελεία της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών για την προγραμματισμένη απόσυρση του κύριου όγκου των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εκφράζουν την ανησυχία πως, εάν υλοποιηθεί η δραστική μείωση των συμμαχικών δυνάμεων, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης Ομπάμα, οι ένοπλες δυνάμεις του Αφγανού προέδρου Ασράφ Γκάνι δεν θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους Ταλιμπάν, με αυτονόητους κινδύνους για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal, ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Κάμπελ, ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, έχει στείλει υπόμνημα σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, με το οποίο αξιολογεί πέντε εναλλακτικά σενάρια, με πολύ διαφορετικούς αριθμούς ξένων στρατευμάτων να μένουν στο Αφγανιστάν μετά το τέλος του 2016. Το ισχύον σχέδιο του Μπαράκ Ομπάμα προβλέπει ότι με την εκπνοή της δεύτερης και τελευταίας προεδρικής του θητείας θα έχουν μείνει μόνο μερικές εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες στην πρεσβεία των ΗΠΑ, στην Καμπούλ, επιφορτισμένοι με την εκπαίδευση και τον συντονισμό των αφγανικών στρατευμάτων, χωρίς μάχιμη αποστολή.


Μερίδα των ανώτατων στελεχών του Πενταγώνου θεωρεί ότι μια τόσο δραστική εξασθένηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας θα άφηνε τα αφγανικά στρατεύματα εξαιρετικά ευάλωτα στις επιθέσεις των Ταλιμπάν. Οι εν λόγω αξιωματούχοι επικαλούνται το προηγούμενο του Ιράκ, όταν η αποχώρηση του κύριου όγκου των αμερικανικών δυνάμεων άφησε ανοιχτό πεδίο δράσης στο ISIS, με τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις να αποδεικνύονται ανίκανες να αντιμετωπίσουν την πρόκληση των τζιχαντιστών. Την άποψη αυτή συμμερίζονται και τα περισσότερα σημαίνοντα στελέχη των Ρεπουμπλικανών, συμπεριλαμβανομένου του Τζον Μακέιν, επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας.

Το Πεντάγωνο αναμένεται να διατυπώσει τις τελικές προτάσεις του στον Λευκό Οίκο μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες, ενώ τον ερχόμενο μήνα, ο στρατηγός Τζον Κάμπελ θα καταθέσει τις απόψεις του ενώπιον του Κογκρέσου. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ