2015-09-26 17:06:05
Φωτογραφία για Τα 8 θαύματα του σύγχρονου design [photos]
Ξέρετε ποια είναι τα 7 θαύματα του κόσμου; Μπορεί να μην τα θυμάστε όλα, αλλά δεν υπάρχει λόγος: εκτός από την πυραμίδα της Γκίζας, τα άλλα δεν υπάρχουν πια. Ευτυχώς η μοντέρνα αρχιτεκτονική ήρθε και κάλυψε το κενό. Τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, σε όλο τον κόσμο κατασκευάζονται κτίρια που θα ζήλευε ακόμα κι ο Τουταγχαμών. Διαλέξαμε τα 8 πιο εντυπωσιακά από όλο τον κόσμο: μερικά μόλις ολοκληρώθηκαν, ενώ άλλα είναι ακόμα στα χαρτιά. Και τα 8 πάντως είναι υπέροχα.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ UBER

Αρχιτέκτονας: Shop Architects

Τοποθεσία: San Francisco, California

Μέγεθος: 39,300 τ.μ.

Ημερομηνία Ολοκλήρωσης: δεν έχει οριστεί ακόμα

Το Σαν Φρανσίσκο είναι ανεπίσημα η πρωτεύουσα της αμερικανικής υψηλής τεχνολογίας, οπότε με μια απλή βόλτα μπορείτε να δείτε τα γραφεία πολλών γνωστών ονομάτων του χώρου όπως το Yelp ή το Airbnb
. Αλλά τα νέα κεντρικά γραφεία της Uber πραγματικά θα ανεβάσουν τον πήχη. Η εταιρεία που έφερε επανάσταση στην μετακίνηση των πόλεων είναι η πρώτη εταιρεία που τα γραφεία της θα μπουν στον παγκόσμιο χάρτη με τα “αρχιτεκτονικά θαύματα”. Για το campus της στην περιοχή Mission Bay, συνεργάστηκε με τους -καθόλου τυχαία- διάσημους Shop Architects από τη Νέα Υόρκη. Όποια κι αν είναι η άποψη σας για την Uber, αυτό το κτίριο θα το λατρέψετε. Αφού πρώτα ξεπεράσετε την έκπληξή σας.

AL NOOR TOWER

Αρχιτέκτονας: Middle East Development

Τοποθεσία: Casablanca, Morocco

Ημερομηνία ολοκλήρωσης: δεν έχει οριστεί ακόμα

Αυτή η τεράστια επένδυση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή ακολουθεί το διαρκώς αυξανόμενο κατασκευαστικό ενδιαφέρον σε αναπτυσσόμενες πόλεις της Αφρικής όπως το Γιοχάνεσμπουργκ, το Λάγος και η τεχνολογική κοινότητα Konza στο Ναϊρόμπι. Ο Al Noor Tower (ή αλλιώς ο “Πύργος του Φωτός”) θα φτάσει τα 540 μέτρα (συμβολίζοντας τις 54 χώρες της Αφρικής) με ένα ηλιόλουστο αίθριο στην κορυφή. Ο αρχιτέκτονας Denis Valode εμπνεύστηκε το design από το σχήμα της πένας: αν το κοιτάξετε από πλάγια “βγάζει μάτι”!

THE BROAD MUSEUM

Αρχιτέκτονας: Diller Scofidio + Renfro

Τοποθεσία: Los Angeles, California

Ημερομηνία ολοκλήρωσης: Ιούλιος 2015 - Εγκαίνια στις 20 Σεπτεμβρίου

Το συγκεκριμένο κτίριο είναι γνωστό για το πανάκριβο πείραμα που εφαρμόστηκε στην πρόσοψη από λευκό τσιμέντο. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα, κυρίως με τις ενώσεις των τσιμεντένιων κομματιών, το οποίο για να διορθωθεί χρειάστηκαν ειδικά υλικά που ανέβασαν το κόστος στα ύψη. Παρόλα αυτά, τα κατάφεραν και πλέον στέκεται όρθιο! Αφού περάσετε το σοκ της μεγαλειώδους πρόσοψης, δώστε προσοχή στις λεπτομέρειες: αυτές είναι που το κάνουν να ξεχωρίζει - ακόμα κι αν βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Walt Disney Concert Hall σχεδιασμένο από το διάσημο Frank Gehry.

METROPOLITAN MUSEUM OF ART, ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ

Αρχιτέκτονας: David Chipperfield Architects

Τοποθεσία: New York City

Ημερομηνία ολοκλήρωσης: δεν έχει οριστεί ακόμα

Στο συγκεκριμένο έργο έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο που έχει αλλάξει τον τρόπο που σχεδιάζονται τα μουσεία παγκοσμίως: τον David Chipperfield, που είναι γνωστός για την ανακαίνιση του Μουσείου Neues στο Βερολίνο και την κατασκευή του ολοκαίνουριου “Museo Jumex” στην πόλη του Μεξικού. Ο κυριότερος στόχος του Chipperfield είναι να κάνει τα μουσεία πιο προσβάσιμα και πιο εύκολα και εύχρηστα στην “πλοήγησή” τους. Με τη νέα πτέρυγα, το Metropolitan Museum of Art θα αυξήσει κατά πολύ τις συλλογές του, θα διπλασιάσει το roof garden και έτσι θα πάρει την πρωτιά ως το μεγαλύτερο μουσείο των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ

Αρχιτέκτονας: Fernando Romero / Foster and Partners

Τοποθεσία: Πόλη του Μεξικού

Ημερομηνία ολοκλήρωσης: 2018

Η κυβέρνηση του προέδρου Enrique Peña Nieto βλέπει το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας ως το πιο σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, το αεροδρόμιο της Πόλης του Μεξικού είναι το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο σε όλη τη Λατινική Αμερική. Μπορεί ακόμα να αργεί πολύ η μέρα που τα πρώτα αεροπλάνα θα προσγειωθούν στους διαδρόμους του, παρόλα αυτά ήδη ανακοινώθηκε η συνεργασία μεταξύ του Romero, του πιο ταλαντούχου αρχιτέκτοντα του Μεξικού και του ασύγκριτου Sir Norman Foster. Και μόνο αυτά τα δύο ονόματα είναι αρκετά για να μπει αυτό το αεροδρόμιο σε κάθε λίστα αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος στον κόσμο!

COSMO WATER PURIFIER

Αρχιτέκτονας: Andrés Jaque

Τοποθεσία: Κουίνς, Νέα Υόρκη

Ημερομηνία ολοκλήρωσης: είναι έτοιμο

Ο Andrés Jaque δεν είναι ένας συνηθισμένος αρχιτέκτονας - κι αυτό γίνεται αμέσως αντιληπτό μόλις αντίκρισει κανείς αυτή την περίεργη εγκατάσταση στο MoMA της Νέας Υόρκης. Αυτό το τέραστιο δίκτυο από σωλήνες και πλαστικά χρωματιστά τούνελ λειτουργεί σαν μονάδα καθαρισμού νερούαλλά ταυτόχρονα χρησιμοποιείται και για καλοκαιρινά πάρτι! Το “Cosmo” μπορεί να καθαρίσει 11.000 λίτρα νερού σε τέσσερις μέρες και κάνοντας ορατή όλη του τη δομή και τη λειτουργία, βοηθάει στην ευαισθητοποίηση του κόσμου πάνω στο θέμα της παγκόσμιας λειψυδρίας.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΤΕΧΝΗΣ GARAGE

Αρχιτέκτονας: OMA / Rem Koolhaas

Τοποθεσία: Μόσχα

Ημερομηνία ολοκλήρωσης: έχει ήδη ολοκληρωθεί

Το Garage κατασκευάστηκε ως “παραγγελία” της 30χρονης συλλέκτη και επιχειρηματία Dasha Zhukova και αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα αρχιτεκτονικής αναγέννησης μέσω του πολιτισμού και της τέχνης. Το νέο σπίτι του μουσείου είναι ένα παλιό σοβιετικό κτίριο στο πάρκο Gorky που ανακαινίσθηκε με την αρχιτεκτονική καθοδήγηση του Rem Koolhaas. Το Garage στοχεύει πολύ ψηλά: αποσκοπεί να γίνει ένα από πιο ελκυστικά μουσεία παγκοσμίως και να καθιερωθεί σαν ένας από τους πιο top προορισμούς στη Ρωσία.

VERTICAL HARVEST URBAN FARM

Αρχιτέκτονας: e/ye design

Τοποθεσία: Jackson, Wyoming

Ημερομηνία ολοκλήρωσης: δεν έχει οριστεί ακόμα

Αυτή η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σκοπεύει να απογειώσει την οικονομία της πόλης, μέσα από την καλλιέργεια φρέσκων φρούτων και λαχανικών εγχώριας παραγωγής όλο το χρόνο. Η συνολική εγκατασταση είναι στην ουσία ένα τριώροφο υδροπονικό θερμοκήπιο 1254 τ.μ. στο κέντρο του Τζάκσον. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι μπορεί να παράγει όσα αγαθά θα έδινε μια τέραστια έκταση σε πολύ μικρότερο χώρο.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ