2015-09-26 20:12:07
Φωτογραφία για Γιατί ο SSM εξαντλεί την αυστηρότητα του στις ελληνικές τράπεζες ζητώντας μεγάλες αμκ
Απέναντι από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ενόψει των stress tests δεν βρίσκεται η ΕΚΤ, ούτε ο ESM, αλλά ο SSM (Single Supervisory Mechanism) ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας.

Ο SSM και κατ΄ επέκταση και η ΕΚΤ, απαίτησαν να αποκλειστούν από την διαδικασία παρακολούθησης των stress tests τόσο η ΤτΕ όσο και οι ελληνικές τράπεζες.

Γιατί ο SSM λοιπόν έχει κρατήσει αυτή την σκληρή στάση;

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα διεθνή funds που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες ώστε να μεταπείσουν τον SSM που θέλει…πολύ μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για τις ελληνικές τράπεζες.

Προφανώς δεν υπάρχει προκατάληψη αλλά κοινή λογική.

Το 2014 συνέβη ένα λάθος και το λάθος δεν πρέπει να επαναληφθεί. Το 2014 οι ελληνικές τράπεζες είχαν ανάγκη από κεφάλαια αλλά τότε έγινε μια προσπάθεια… εξωραϊσμού, ώστε οι τράπεζες να μην υλοποιήσουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου.


Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι τράπεζες το 2014 χρειάζονταν 7-8 δισ. ευρώ, αλλά τελικώς το πρόβλημα και με την συναίνεση της ΕΚΤ, μετατοπίστηκε για το μέλλον.

Το 2015 οι τράπεζες εν μέσω capital controls αξιολογούνται εκ νέου από την ΕΚΤ και τον SSM και αποφασίστηκε να εξαντλήσουν τα περιθώρια αυστηρότητας για την ασφάλεια και την κεφαλαιακή θωράκιση των ελληνικών τραπεζών.

Το 2014 η ΕΚΤ και η EBA έκαναν ένα μεγάλο λάθος, δέχθηκαν τις παραδοχές της ελληνικής πλευράς χωρίς να αξιολογήσουν με αυστηρότητα τα δεδομένα.

Οι ελληνικές τράπεζες το 2014 έσφαλαν που δεν ανακεφαλαιοποιήθηκαν και προφανώς το πληρώνουν τώρα.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν πραγματικά πάνω από 10 δισ. κεφάλαια.

Θα υλοποιήσουν αμκ 15 ή 16 ή 17 δισ. ώστε να δημιουργήσουν και ένα κεφαλαιακό «μαξιλάρι» 6 δισ. ευρώ εξέλιξη που θα αυξήσει την αξιοπιστία των ελληνικών τραπεζών.

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν αποκτήσει πολύ μεγάλη αξία.

Ο SSM είναι αυστηρός με τις ελληνικές τράπεζες… για το καλό του τραπεζικού συστήματος.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ