2015-10-01 19:23:51
Φωτογραφία για Ο καθηγητής του Harvard, D. Rodrik, μιλάει για τον «οδικό χάρτη των μεταρρυθμίσεων»
Μια ακόμη εξαιρετικού ενδιαφέροντος πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (INERPOST), η αυριανή διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή του Πανεπιστημίου Harvard Dani Rodrik, με θέμα: «Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις: Διδάγματα από Εμπειρίες άλλων χωρών».

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου στην Ελλάδα καθώς θεωρούνται αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την αναθέρμανση της οικονομίας.

Η συζήτηση σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη έχει βασισθεί πάνω σε παραδοσιακές θεωρητικές προσεγγίσεις και βασικές οικονομικές αρχές. Στη Λατινική Αμερική, την Ασία και σε ανεπτυγμένες χώρες, όμως, υπάρχει πλούσια εμπειρία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που σπανίως αποτελεί αντικείμενο ανάλυσης, παρόλο που από αυτήν μπορούν να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για την αποτελεσματική άσκηση πολιτικής.


Ο καθηγητής Dani Rodrik θα επικεντρώσει την παρουσίασή του στις αρχές και στα διδάγματα που προκύπτουν από τις εμπειρίες αυτές και που μπορούν να αποτελέσουν πυξίδα για έναν «οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων» σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Οι βασικές αυτές αρχές αφορούν:

• σε ειδικότερα – οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά - χαρακτηριστικά κάθε χώρας καθώς οι επιθυμητές μεταρρυθμίσεις ποικίλλουν από χώρα σε χώρα,

• στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων και μέτρων πολιτικής για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων αναπτυξιακών εμπλοκών,

• στην επιλογή βέλτιστων εναλλακτικών, καθώς κάποιες μεταρρυθμίσεις μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα και, τέλος

• στον βαθμό αποτελεσματικότητας συγκεκριμένων ρυθμίσεων καθώς οι θεσμοί και τα μέτρα κρίνονται στην πράξη και όχι στη θεωρία.

Τον εκλεκτό ομιλητή θα προλογίσει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, πρώην υπουργός Γερ. Αρσένης, ο οποίος αναμένεται να τονίσει την ανάγκη για τη διαμόρφωση του προοδευτικού οδικού χάρτη εξόδου από την κρίση και ανάπτυξης της χώρας.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των Διαλέξεων για την Ανάπτυξη «Kapuscinski» και συνδιοργανώνεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Πρόγραμμα για την Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και το Megaron plus.

Θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή  στις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο της Εθνικής Τράπεζας (αμφιθέατρο Θ. Καρατζά), Αιόλου 82-84, στην Αθήνα και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ