2015-10-02 12:26:21
Φωτογραφία για Στην κυβέρνηση κάνουν «ταμείο» για το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ
Στο συμπέρασμα ότι η θέση της Ελλάδας είναι αναβαθμισμένη, μετά την επανατοποθέτησή της στο διεθνές πλαίσιο ως χώρας που έχει συγκεκριμένες προτάσεις, καταλήγουν κυβερνητικές πηγές, αποτιμώντας την πενθήμερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως επισημαίνουν, ο πρωθυπουργός είχε τη δυνατότητα να έχει διμερείς επαφές σε υψηλό επίπεδο με ομολόγους του από την Κίνα, τη Βραζιλία, την Κούβα, τη Βενεζουέλα, την Αίγυπτο και τον Ισημερινό, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή.

Χρέος και προσφυγικό

Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν να αναδείξουν το θέμα του χρέους σε επίπεδο ΟΗΕ και σε διεθνές επίπεδο, καθώς και το προσφυγικό, κάνοντας αισθητή την παρουσία της Ελλάδας ως μέρος της λύσης και όχι ως μέρος της κρίσης, ως μιας χώρας που συνεργάζεται με προοδευτικό πρόσημο.

Η συνάντηση Τσίπρα-Κέρι


Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση Τσίπρα-Κέρι, η ίδια κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι η αμερικανική ηγεσία «παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την προσπάθεια και την πορεία διαπραγματεύσεων και εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι είχαμε στρατηγική».

Το ένα σκέλος της συζήτησης περιστράφηκε στη διαπραγμάτευση για το χρέος. Το άλλο σκέλος ήταν το Κυπριακό, η ονομασία της ΠΓΔΜ, τα ενεργειακά και το προσφυγικό. Για την ονομασία των Σκοπίων ο Τζον Κέρι δεσμεύτηκε να κάνει προσπάθειες για να επιλυθεί το ζήτημα.

Για τα hedge funds

Όσο για τις επαφές που δεν έγιναν με hedge funds, από την κυβέρνηση εξηγούσαν πως «τα hedge funds δεν είναι εποικοδομητικές επενδύσεις, αλλά επενδύσεις για κερδοσκοπία. Δεν θα κλείσουμε την πόρτα σε κανέναν, αλλά η παρουσία μας δεν είναι να πηγαίνουμε να βλέπουμε αυτούς που είναι στον προθάλαμο να πάρουν τα δάνεια των ανθρώπων και να κερδοσκοπήσουν».

Η κυβερνητική πηγή είπε ακόμη ότι δεν φοβάται καθυστερήσεις, δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. «Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε γρήγορα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Πολλές φορές υπάρχει αντιστοιχία στις κεντρικές προθέσεις των θεσμών και των κλιμακίων και το έχουμε δει στο παρελθόν στο ΔΝΤ. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν έχει συμφέρον από μια τέτοια εξέλιξη. Ούτε εμείς, ούτε η Ευρώπη... αν υπάρχουν ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι που επιμένουν με μανία στο Grexit».

Τέλος, η κυβερνητική πηγή, με αφορμή το σχόλιο ότι η Γιάννα Αγγελοπούλου οργάνωσε το ταξίδι, απάντησε ότι «ο πρωθυπουργός ήρθε με το κρατικό αεροπλάνο στην Αμερική». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ