2015-10-04 11:51:08
Φωτογραφία για Τα οικογενειακά μυστικά και οι συνέπειές τους
Κάθε οικογένεια έχει σίγουρα τουλάχιστον ένα οικογενειακό μυστικό. Κάποιος θείος μπορεί να εγκατέλειψε την οικογένειά του για την... ερωμένη του, κάποιος συγγενής ή τα ίδια τα παιδιά της οικογένειας μπορεί να ήταν υιοθετημένα, κάποιος πρόγονος να είχε φυλακιστεί ή να είχε εμπλακεί σε ένα τρομερό ατύχημα.

Το θέμα είναι ότι κάθε οικογένεια έχει μία ιστορία που θα προτιμούσε να μην μαθευτεί παραέξω ή ακόμα και ανάμεσα στα ίδια τα μέλη της. Μπορεί όμως να έχει και κάποιες ιστορίες που όλοι γνωρίζουν αλλά προτιμούν να μην τις συζητούν. Κλασικό παράδειγμα της ελληνικής κοινωνίας των παλαιότερων δεκαετιών είναι η ύπαρξη ενός ατόμου με ψυχικά προβλήματα, το οποίο η οικογένεια έκρυβε από την κοινωνία με τραγικές τις περισσότερες φορές συνέπειες.

Οι συνέπειες των οικογενειακών μυστικών λοιπόν μπορεί να είναι από μικρές έως σφοδρές και είναι αντίστοιχες με τη βαρύτητα του μυστικού και το συναίσθημα των εμπλεκόμενων ανθρώπων. Συγκεκριμένα:


Τα μυστικά επηρεάζουν τις οικογενειακές σχέσεις

Μία οικογένεια έκρυβε με κάθε τρόπο την οικονομική της δυσχέρεια από την ευρύτερη οικογένεια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποξενωθούν, και τα παιδιά να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην επικοινωνία με τους συνομηλίκους τους. Άλλωστε, το να έχουν να κρατήσουν τα παιδιά ένα σημαντικό μυστικό συχνά τα μπερδεύει, τα δυσκολεύει και επηρεάζει τις επιδόσεις τους στο σχολείο. Είναι μύθος το ότι τα παιδιά «δεν καταλαβαίνουν». Έχουν εξαιρετική αντίληψη ακόμα και όταν δεν μπορούν να διακρίνουν τι δεν πηγαίνει καλά. Γι’ αυτό, τις περισσότερες φορές βιώνουν τις σφοδρότερες συνέπειες από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Τα οικογενειακά μυστικά μπορούν να οδηγήσουν σε μία ψευδή αίσθηση της πραγματικότητας

Τα οικογενειακά μυστικά και οι συνέπειές τουςΓια παράδειγμα, στην παραπάνω περίπτωση, η ίδια οικογένεια μπορεί να συνεχίζει να ζει με βάση την πραγματικότητα που θέλει να γνωρίζει ο κόσμος και όχι με βάση την πραγματικότητα. Αυτό μπορεί να κάνει την οικονομική της κατάσταση ακόμα δυσχερέστερη. Μπορεί ακόμα και να εκθέτει την οικογένεια, αλλά για τα μέλη της να είναι σημαντικότερη η εντύπωση που έχουν οι έξω γι’ αυτήν. Αυτό λοιπόν τους οδηγεί να ζουν σε μία ψευδή πραγματικότητα.

Τα οικογενειακά μυστικά μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες

Το να κρατάει κανείς ένα τραυματικό μυστικό μπορεί να τον οδηγήσει σε υπερβολικό στρες, ακόμα και όταν η σιωπή φαίνεται να είναι η μόνη διέξοδος. Άγχος, πονοκέφαλος, στομαχικά προβλήματα και άλλα ψυχοσωματικά συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν όταν κάποιος κρατάει μέσα του οδυνηρές πληροφορίες, ειδικά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Και ο ίδιος ο άνθρωπος που κρατάει ένα δυσάρεστο μυστικό αλλά και το περιβάλλον του επηρεάζεται από αυτό.

Για τους παραπάνω λοιπόν λόγους μία οικογένεια πρέπει να έχει ανοιχτή επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της, αλλά και με τον «έξω κόσμο». Να μοιράζεται όχι μόνο τα μυστικά, αλλά και το πώς αισθάνονται τα μέλη της γι’ αυτά. Όση περισσότερη ειλικρίνεια υπάρχει σε μία οικογένεια, τόσο καλύτερα ανταποκρίνονται τα μέλη της και τόσο περισσότερο ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα στη ζωή τους.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ