2015-10-06 21:04:35
Φωτογραφία για ΒΟΜΒΑ: Η Ρωσία θέλει Ελλάδα - Κύπρο;
Για άλλη μια φορά φαίνεται πως υπάρχουν ανακατατάξεις στις δυνάμεις της διεθνούς σκακιέρας, με τον Βλάντιμιρ Πούτιν να κινεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά τα πιόνια του Ο Ρώσος πρόεδρος έχει ιδιαίτερες βλέψεις για την Α. Μεσόγειο, με έμφαση στην Ελλάδα, καθώς το μοναδικό εμπόδιο για τις κινήσεις του ενισχυμένου ρωσικού ναυτικού είναι το Αιγαίο πέλαγος.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Foreign Policy, δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις χώρες της Α. Μεσογείου, καθώς πιστεύουν πως η ρωσική επέμβαση στην Συρία δεν έχει ως μοναδικό σκοπό τον πόλεμο εναντίων των τζιχαντιστών, αλλά και την ενίσχυση της Ρωσίας στην Ανατολική  Μεσόγειο, δημιουργώντας "βάσεις" σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο.

«Η Ρωσία επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στην ανατολική Μεσόγειο, όπου έχει πολλές ευκαιρίες να «ξεδιπλώσει» τις στρατηγικές της  δυνατότητες. Υπάρχει ένα  γενικό αίσθημα ότι οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την περιοχή, ενώ η Ρωσία αλλά και  η Κίνα επιθυμούν διακαώς να την αντικαταστήσουν  αυξάνοντας την στρατιωτική τους παρουσία» , δηλώνει ο ειδικός  αναλυτής του  Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της  Ουάσιγκτον,  Jeff Mankoff.


Η συγκεκριμένη ανάλυση στηρίζεται σε μια σειρά από ρωσικές κινήσεις που έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα, με πιο πρόσφατη την εκτενή ναυτική άσκηση Ρωσίας - Κίνας έξω από την Κύπρο.

Σύμφωνα με ειδικούς, μέρος του μεγαλεπήβολου σχεδίου του Βλάντιμιρ Πούτιν αποτέλεσε η προσάρτηση της Κριμαίας, με την παράλληλη  ενίσχυσης  της ναυτικής βάσης της Σεβαστούπολης.

Το επόμενο βήμα είναι ο "έλεγχος" του Αιγαίου πελάγους, καθώς η μοναδική έξοδος του ρωσικού ναυτικού από την Μαύρη Θάλασσα είναι μέσα από τα ελληνικά νερά. Αυτός πιστεύεται πως ήταν και ο ουσιαστικός λόγος πίσω απο τις εκ νέου επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, την οποία προσεγγίζει η Ρωσία ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Παράδειγμα αποτελεί το τηλεφώνημα του Ρώσου προέδρου προς τον Έλληνα ομόλογό του μετά τις εκλογές, ύστερα από το οποίο η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις άριστες σχέσεις των δυο χωρών.

Το Κρεμλίνο έχει προβεί και στην ενίσχυση των διπλωματικών του σχέσεων με την Κύπρο, καθώς η Ρωσία διέγραψε ένα ικανό κομμάτι κυπριακού χρέους, με τις δύο χώρες να υπογράφουν αμέσως μετά αμυντική συμφωνία, η οποία αφορά τον ελλιμενισμό των ρωσικών πολεμικών πλοίων, ενώ παράλληλα προέβλεπει και μια στενότερη ναυτική συνεργασία.

Οι ρωσικές κινήσεις έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες στις ΗΠΑ, με τον διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Πτέραρχο  Philip Breedlove, να αναφέρει ότι η προσάρτηση της Κριμαίας και η αποστολή  προηγμένων οπλικών συστημάτων προς την Συρία θα επιτρέψει στην  Ρωσία να δημιουργήσει μια «κλειστή ζώνη» στην  Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ