2015-10-06 23:52:49
Φωτογραφία για Σκιαγραφώντας τις Ρωσικές Επιχειρήσεις στην Συρία
Οι Εξελίξεις στο Συριακό μέτωπο τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς... Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσική Κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για ενεργό συμμετοχή των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στο μέτωπο της Συρίας. Για τις ανάγκες των επιχειρήσεων μεταφέρθηκαν τουλάχιστον 50 αεροπορικά μέσα (αεροσκάφη και ελικόπτερα) καθώς και δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί γύρω από την στρατιωτική βάση της Λαττάκειας. 

Μαζί με τα εναέρια μέσα η ναυτική βάση της Ταρτούς έχει ενισχυθεί με 500 ακόμη Ρώσους Πεζοναύτες οι οποίοι έχουν ως κύρια αποστολή να στήσουν μια περιμετρική άμυνα γύρω από αυτές τις στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων. Σε απόσταση μόλις 40 χιλιομέτρων βρίσκονται οι θέσεις μαχητών του FSA καθώς και πυρήνων της πιο ελίτ στρατιωτικής ισλαμικής οργάνωσης Al-Nusra.

To Ρωσικό τάγμα πεζοναυτών που έχει αναπτυχθεί έχει σκοπό να απωθήσει πλήρως κάθε προσπάθεια διενέργειας αντεπιθέσεων ή βομβιστικών επιθέσεων κατά ρωσικών στόχων
. Παράλληλα η Ρωσική Αεροπορία ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων της ISIS , 2 μόλις μέρες μετά την συνάντηση Ομπάμα-Πούτιν στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ. Στην Σύνοδο αυτή ζητήθηκε από την Ρωσική πλευρά να συμμετάσχει και αυτή στις επιδρομές της Συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους. Φαίνεται πως προτιμήθηκε η μοναχική διενέργεια ανεξάρτητων επιχειρήσεων κύριως μέσω αεροπορικών προσβολών με πληροφορίες που συλλέγουν στο Συριακό Έδαφος μέλη των ειδικών Δυνάμεων της Ρωσίας, οι γνωστοί μας Spetsnatz.

Παρόλο που οι αεροπορικές επιδρομές είχαν σαν πρώτο στόχο την Ισλαμιστική Οργάνωση ISIS, η έκτασή τους ήταν τέτοια που αριθμητικά επικεντρώθηκαν κατά των δυνάμεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), καθώς και του μετώπου Al-Nusra μιας ελίτ ομάδας μαχητών (πρώην παρακλάδι της Al-Qaeda) που είναι φημισμένοι για την υψηλή τους εκπαίδευση και τον όρκο σιωπής που έχουν πάρει όταν βρίσκονται σε άτομα εκτός της Al-Nusra. Τα πλήγματα ήταν κυρίως κατά στόχων στρατηγικής σημασίας όπως εγκαταστάσεις συναρμολόγησης ρουκετών, κέντρα διοίκησης, αποθήκες πυρομαχικών, όρχοι γεμάτοι με στρατιωτικά οχήματα καθώς και κέντρα εκπαίδευσης νέων ανταρτών. Ειδικά οι τελευταίοι στόχοι είχαν και ενα στοιχείο ψυχολογικού πολέμου καθώς αν και δεν ήταν απαραίτητο χρησιμοποιήθηκαν ευρέως βόμβες διασποράς για την αποδεκάτιση δεκάδων ανεκπαίδευτων νεοσυλλέκτων.

Συγκεκριμένα τις τελευταίες ώρες επλήγησαν οι εξής στόχοι:

-κέντρο νεοσυλλέκτων της ΙSIS στην πόλη al-Tabqa στην περιοχή Raqqa

-κέντρο παρασκευής πυρομαχικών στην περιοχή Idlib

-8 στρατηγικής θέσεως εγκαταστάσεις στις πόλεις Jisr ash και Shugur στις οποίες καταστράφησαν 4 κέντρα διοίκησης.

-Ένα ακόμη κέντρο διοίκησης της ISIS στην επαρχία της Λαττάκειας με τους αντικαθεστωτικούς του FSA να διαμαρτύρονται ότι στην περιοχή αυτή δεν υπάρχουν ισλαμιστές αντάρτες και ότι έχουν οι ίδιοι τον πλήρη έλεγχο.

Σκιαγράφημα των τελευταίων ρωσικών αεροπορικών επιδρομών.Με πράσινο χρώμα φαίνονται περιοχές που ελέγχει ο FSA, με κοκκινο αυτές που ελέγχει ο καθεστώς Άσσαντ μαζί με την Χεζπολάχ στα νότια, ενώ με απαλό γήινο χρώμα φαίνονται οι περιοχές που ελέγχει η ISIS, στην Βόρεια και κεντρική Συρία

Είναι από τις λίγες φορές που ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου στηρίζει ευθέως και πλήρως τον Σύριο Πρόεδρο Άσσαντ λέγοντας: «Ο σκοπός των επιχειρήσεών μας είναι η παροχή υποστήριξης στην επίθεση του συριακού στρατού στον αγώνα τους κατά των τρομοκρατικών και ριζοσπαστικών οργανώσεων και δυνάμεων».

Φαίνεται έτσι επίσης ότι τόσο ο FSA καθώς και υπόλοιπες ένοπλες ομάδες όπως οι καθοδηγούμενοι από την Άγκυρα Τουρκμάνοι τίθενται στο στόχαστρο μιας πρώην υπερδύναμης Το πρωί του Σαββάτου η Ρωσική Αεροπορία συγκέντρωσε τις προσπάθειές της κατά του «στρατού της Κατάκτησης» Jaysh Al-Fateh (παρακλάδι του ISIS) στις πόλεις Mardeij, Ma’arat Al-Nu’man, Jisr Al-Shughour, Sarmeen και στην πόλη Saraqib όπου κατέστρεψαν ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου. Συνολικά εκείνη την ημέρα διεξήχθησαν 16 αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων στην περιοχή Idlib.

Παρακάτω παρατίθεται ένα από τα πρώτα βίντεο που αποδέσμευσε η Ρωσική Αεροπορία. Παρατηρήστε την χρήση βομβών διασποράς και την σχετικά μεγάλη ανακρίβειά τους. Η διασπορά όμως των βομβίδων σώζει την κατάσταση και εξαλείφει τους στόχους κοντά στην πόλη Χομς.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ