2015-10-12 08:51:27
Φωτογραφία για Κραυγή αγωνίας από έναν γιατρό του ΕΣΥ: Κάντε τώρα προσλήψεις στην επαρχία!
Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Γράφει ο Ανδρέας Ξάνθης, νοσοκομειακός γιατρός

http://www.healthreport.gr/

Το ΕΣΥ όπως και όλα τα συστήματα υγείας στον προηγμένο κόσμο περιλαμβάνει δυο κατηγορίες ιατρικού προσωπικού τους ειδικούς (μόνιμοι και επικουρικοί) και τους ειδικευόμενους.

Μετά τις συνεχείς τα 5 τελευταία χρόνια μνημονιακές αποχωρήσεις και στις δυο κατηγορίες, τόσο στο εξωτερικό όσο και σε σύνταξη και στον ιδιωτικό τομέα υγείας, στο ΕΣΥ απέμειναν περίπου 20000 ιατροί, από τους οποίους οι 14000 είναι ειδικοί και οι 6000 είναι ειδικευόμενοι.

Υπολογίζεται ότι οι κενές θέσεις ειδικών ανέρχονται σε 6000 και των ειδικευόμενων σε 3000, οι δε τελευταίοι μειώνονται ολοένα και περισσότερο σε πολλές ειδικότητες στην επαρχία γιατί κάποιοι αναχωρούν για εξωτερικό για έναρξη ή συνέχιση ειδίκευσης, ενώ άλλοι φεύγουν σύντομα ή εξαρχής για τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του κέντρου λόγω κενών θέσεων σε αυτά και μείωσης της αναμονής σε σχέση με πριν 2-3 χρόνια.


Οι προσλήψεις ειδικών ιατρών στο ΕΣΥ σταμάτησαν στις 31/12/2010 και οι ελάχιστοι επικουρικοί που προσλαμβάνονται είναι κάτω από 1000 το χρόνο με ετήσια θητεία, μέχρι προ μηνών που αποφασίστηκε να έχουν τριετή θητεία σε πολλά -αλλά όχι όλα- επαρχιακά νοσοκομεία.

Με απλά μαθηματικά στο ΕΣΥ που ήταν ανέκαθεν υποστελεχωμένο πριν τα μνημόνια, ειδικά στην επαρχία, είχαμε έκτοτε επιπλέον περίπου 3000 αποχωρήσεις ειδικών ιατρών και δυστυχώς μόνο 500 επικουρικούς σε ορισμένες τυχερές ειδικότητες που επιλέγονταν ανάλογα με τις προτιμήσεις του τοπικού δ/Ντηπάρτμεντ ιατρικής υπηρεσίας και την ισχύ αλλά και τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το υπουργείο υποκρίνεται όταν ανακοινώνει στα κανάλια διορισμούς επικουρικών ιατρών, γιατί δεν είναι αυτό που πληρώνει τους ιατρούς, όπως κάνει στους ιατρούς του ΕΣΥ, αλλά το κάθε νοσοκομείο πληρώνει από τον προϋπολογισμό του τους επικουρικούς και δυστυχώς τα κονδύλια αυτά είναι κάθε χρόνο μειωμένα λόγω μνημονίων και η διοίκηση καλείται να διαλέξει ανάμεσα σε επικουρικούς ή φάρμακα, εξοπλισμό, ή υλικά.

Επίσης, θεωρώ ντροπή να ανακοινώνονται οι διορισμοί αγροτικών ιατρώνυπηρεσίας υπαίθρου ως νέες προσλήψεις στον τύπο, αφού ως γνωστόν πρόκειται για ανανεώσεις υπαρχόντων και προϋπολογισμένων από ετών θέσεων, απλά λήγει η θητεία του ενός και στέλνουν κάποιον άλλο.

Τονίζω ότι οι ανάγκες του επαρχιακού ΕΣΥ, είναι πολύ μεγαλύτερες και συχνά διαφορετικές από το ΕΣΥ της Αθήνας , Θες/Κης και των πέντε πανεπιστημιακών πόλεων, γιατί στην κρίση πρώτα πεινάει ο πτωχός και στο τέλος και λιγότερο ο πλούσιος.

Με δυο λόγια στην επαρχία οι λίγοι (σε σχέση με το οργανόγραμμα) ειδικοί καλούνται να εφημερεύουν με πρωτάρηδες ειδικευόμενους, αφού πρώτα εκεί πηγαίνουν για ειδίκευση, να κάνουν 24ωρες εφημερίες με υποχρέωση παραμονής στο νοσοκομείο (ειδικότητες αιχμής), συχνά χωρίς ρεπό, λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και συνεχούς εφημερίας και πληρώνονται με τον άδικο και αθηνοκεντρικό νόμο Ξενογιαννακοπουλου μέχρι επτά εφημερίες , ενεργές και ετοιμότητας, ενώ πολλοί κάνουν μόνο ενεργές και μερικοί πάνω από επτά.

Ο εισαγγελέας καραδοκεί για τυχόν ιατρικά σφάλματα και ο νόμος έχει τις ίδιες απαιτήσεις στην εφημερία με τους ιατρούς του κέντρου, όπου και κάνουν λίγες ενεργές, αφού εφημερεύουν κάθε 4 ημέρες και σε αυτές κάνουν 6ωρες ή 8ωρες ή το πολύ 12ωρες βάρδιες παραμονής στο νοσοκομείο και μετά πάνε να ξεκουραστούν σπίτι και ταυτόχρονα έχουν για βοηθούς έμπειρους ειδικευόμενους, επιστημονικούς συνεργάτες και φοιτητές.

Ποσό δίκαιο είναι να πληρώνονται το ίδιο με εμάς και να δουλεύουν part time?

Τέλος, σε σχέση με τους ειδικευόμενους η κυβέρνηση έκανε δυο -κατά τη γνώμη μου- ολέθρια λάθη, γιατί αφενός δεν άλλαξε τόσο καιρό τον άδικο νόμο Βορίδη που απαγόρευσε στους ειδικευόμενους να κάνουν πάνω από επτά εφημερίες με συνέπεια λόγω συνεχούς μείωσης να μην μπορούν πολλές κλινικές στην επαρχία να βγάζουν ασφαλή προγράμματα και αφετέρου τους υποχρέωσε να κάνουν πρώτα αγροτικό και έτσι αργούν ακόμα περισσότερο οι ολίγοι σε αναμονή να έρθουν στα νοσοκομεία.

Θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να αυξηθεί το όριο εφημεριών ώστε να κάνουν παραπάνω αλλά να τις πληρώνονται και με ρεπό και να ανασταλεί το αγροτικό για μετά την πρώτη φάση ειδικότητας, ώστε να έχουμε προσωπικό. Εάν δεν αλλάξει τίποτα στη χρηματοδότηση για επικουρικούς και στα ανωτέρω για τους ειδικευόμενους, ετοιμαστείτε για νέες καταρρεύσεις κλινικών στην επαρχία από το Γενάρη με ότι αυτό σημαίνει για την υγεία.

Με πόνο και οργή για την κατάντια του επαρχιακού ΕΣΥ

Ανδρέας Ξάνθης
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ