2015-10-12 09:04:52
Φωτογραφία για Διέρρευσε η συμφωνία TPP – Τι προβλέπει για τα φάρμακα
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου 

- Virus.com.gr

Με νέους περιορισμούς απειλείται η πρόσβαση εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στο Φάρμακο, εάν εγκριθεί το σύμφωνο συνεργασίας TPP (trans-pacific parnternship), για το οποίο οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει από το 2009 σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν στη δημοσιότητα μέσω του ιστότοπου Wikileaks – του πρώην υπαλλήλου της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν (δείτε εδώ), η συμφωνία προβλέπει κανόνες οι οποίοι θα πλήξουν τον ανταγωνισμό των γενοσήμων, με συνέπεια η πρόσβαση στα φάρμακα να γίνει δυσπρόσιτη για ακόμη περισσότερους ανθρώπους.

Ειδικότερα, η ΤPP καθιερώνει μια σειρά νέων νομικών υποχρεώσεων στις εμπλεκόμενες χώρες, με βάση τις οποίες επεκτείνονται τα πνευματικά δικαιώματα των φαρμακευτικών εταιριών, που δεν επιτρέπουν τη δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά. Έτσι, διευκολύνεται η διατήρηση των τιμών των φαρμάκων σε υψηλά επίπεδα για περισσότερα χρόνια.


Ακόμη, η Συνθήκη τοποθετεί χαμηλότερα τον «πήχη» για την κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων, γεγονός που διευκολύνει την απόδοση πατεντών χαμηλής ποιότητας σε υπάρχοντα φάρμακα, ακόμα κι όταν οι μετατροπές αυτές δεν προσφέρουν κανένα θεραπευτικό όφελος στους ασθενείς. Με τον τρόπο αυτό, οι εταιρίες θα μπορούν να εμποδίζουν τη μείωση των τιμών στα εν λόγω φάρμακα και πέραν της ισχύος της αρχικής πατέντας που διαρκεί 20 έτη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όλες οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία προβλέπεται ότι θα πρέπει να υπακούσουν στους κανόνες, ανεξάρτητα από τον πλούτο της καθεμιάς και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της. Είναι ενδεικτικό, ότι έπειτα από νομοθεσία που πέρασε τον περασμένο Απρίλη στις ΗΠΑ, αφαιρέθηκε από τη Γερουσία κάθε δικαίωμα να ασκήσει βέτο σε κάποιο από τα άρθρα της TPP, καθώς η αποκλειστική ευθύνη για τη συμφωνία έχει δοθεί σε ένα πάνελ από νομικούς αντιπροσώπους των άμεσα εμπλεκόμενων πολυεθνικών! Βάσει ορισμένων εκτιμήσεων, οι όροι αυτοί εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών.

Μεγάλοι πολέμιοι αυτής της συμφωνίας υπήρξαν από την αρχή οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ).

Όπως υποστηρίζουν, οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι ασθενείς καθώς οι τιμές των φαρμάκων θα αυξηθούν κατακόρυφα. Σε πρόσφατη ανακοίνωση τους, χαρακτηρίζουν το TPP ως «τη χειρότερη εμπορική συμφωνία που αφορά την πρόσβαση στα φάρμακα για τους κατοίκους των αναπτυσσόμενων χωρών», εκτιμώντας πως θα έχει τεράστια επίπτωση για πολλά χρόνια στη δημόσια υγεία και δεν θα επηρεάσει μόνο τις 12 χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν. Ως προς τούτο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η ίδια η Συνθήκη εμπεριέχει πρόβλεψη για τη διεύρυνσή της μελλοντικά, με την ένταξη συνολικά 28 χωρών, ανάμεσα στις οποίες και τα Ευρωπαϊκά κράτη.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν έχουν ημερομηνία 6 Οκτωβρίου, δηλαδή την ίδια μέρα που υπογράφτηκε η εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά , της Ιαπωνίας και 9 ακόμη χωρών του Ειρηνικού. Ολόκληρο το κείμενο της TPP, όπως αναφέρει το Wikileaks, θα δημοσιοποιηθεί επίσημα μετά τις 19 Οκτωβρίου, όταν γίνουν οι καναδικές εκλογές, αν και ο Μπαράκ Ομπάμα έχει δεσμευτεί ότι δεν θα δημοσιοποιηθεί πριν την ψήφιση της από το αμερικανικό Κονγκρέσο.

Το Σύμφωνο TPP, το οποίο μεταξύ άλλων περιορίζει και την πρόσβαση στο διαδίκτυο (Κεφάλαιο Πνευματικών Δικαιωμάτων), επιφέροντας πλήγμα για την ελευθερία του λόγου και του τύπου, εκτιμάται ότι θα επηρεάσει το 40% της παγκόσμιας οικονομίας.

Πηγές: wikileaks.org, thepressproject.gr, ipop.gr, news247.gr, popaganda.gr, reporter.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ