2015-10-13 07:09:06
Φωτογραφία για Τρεις λόγοι που το πετρέλαιο είναι και πάλι πάνω από τα 50 δολάρια
Η άνοδος από το ψυχολογικό όριο των 50 δολαρίων έχει τη δική της εξήγηση Οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε, ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των 50 δολαρίων το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Ιούλιο.

Μέχρι και τον προηγούμενο μήνα, κάποιοι αναλυτές προειδοποιούσαν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν και στα 20 δολάρια το βαρέλι. Τι συνέβη;

Ιδού τρεις λόγοι για την άνοδο του πετρελαίου:

1. Γεωπολιτικές ανησυχίες

Η ένταση στη Μέση Ανατολή, τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό περιοχή του πλανήτη, έχει ωθήσει τις τιμές προς τα πάνω.

Η Ρωσία ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας στενότερης συνεργασίας μεταξύ της Μόσχας και του καθεστώτος του Προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η βία στην περιοχή θα έχει επίδραση στην παραγωγή και τη μεταφορά πετρελαίου.


2. Η πολιτική της Fed

Τα πρακτικά της πιο πρόσφατης συνεδρίασης της Fed δείχνουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν βιάζεται να αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια. Αυτό πίεσε προς τα κάτω το δολάριο – έπεσε 0,75% έναντι του ευρώ την Παρασκευή – γεγονός που, με τη σειρά του, ενίσχυσε τις τιμές πετρελαίου.

Το πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα τιμολογούνται σε δολάρια.

3. Πτωτική τάση παραγωγής στις ΗΠΑ

Σε σχέση με τον Αύγουστο, η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 120.000 βαρέλια την ημέρα. Αυτή η πτωτική τάση αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τα μέσου του ερχόμενου έτους.

Επίσης, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο το 2016 αναμένεται να αγγίξει το ανώτερο σημείο εδώ και έξι χρόνια – γεγονός επίσης καλό για τις τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν σε ιστορικό χαμηλό εξίμισι ετών τον Αύγουστο, κινούμενες κάτω από τα 42 δολάρια το βαρέλι.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ