2015-10-14 13:39:08
Φωτογραφία για Κρίση στον τομέα της πληροφορικής - Πτώση στις πωλήσεις PC παγκοσμίως
Σημαντική μείωση που έφθασε στο -10,8% παρουσίασαν οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών σε παγκόσμιο επίπεδο κατά το γ' τρίμηνο του 2015, σύμφωνα τουλάχιστον με τα... τελευταία στοιχεία της γνωστής εταιρείας ερευνών IDC.

Συγκεκριμένα, στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα διετέθησαν 70,976 εκατ. PCs όταν το γ' τρίμηνο του 2014 είχαν διατεθεί 79,558 εκατ. υπολογιστές. Οι αναλυτές της IDC περίμεναν ότι θα υπήρχε μείωση αλλά την εκτιμούσαν περίπου στο -9,1%.

Η πτώση αποδίδεται στην προσπάθεια των καναλιών διανομής να διαθέσουν στους καταναλωτές τα μηχανήματα που είχαν ήδη στις αποθήκες τους καθώς στο τρέχον δ' τρίμηνο άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτοι υπολογιστές με προεγκατεστημένα τα Windows 10, τα οποία επιπλέον χρησιμοποιούν την τελευταία γενιά των επεξεργαστών της Intel. Επιπλέον, πολλοί καταναλωτές προτίμησαν να αναβαθμίσουν σε Windows 10 τα μηχανήματα που ήδη είχαν, δεδομένου κιόλας ότι η αναβάθμιση ήταν δωρεάν.


Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι ενώ το σύνολο της αγοράς παρουσίασε διψήφιο ποσοστό πτώσης, οι τέσσερις μεγαλύτεροι κατασκευαστές είδαν τις πωλήσεις να μειώνονται κατά μονοψήφια ποσοστά, κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως μία τάση συγκέντρωσης της αγοράς, η οποία έχει εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια.

Η πρώτη πεντάδα δεν έχει πολλές αλλαγές. Στην πρώτη θέση παραμένει η Lenovo με ένα μερίδιο αγοράς που φθάνει στο 21% με 14,9 εκατ. μηχανήματα και πτώση σε αριθμό διατεθέντων τεμαχίων της τάξεως 4,9%. Στη δεύτερη θέση παρέμεινε η ΗΡ με μερίδιο 19,6% και πωλήσεις 13,9 εκατ. τεμαχίων (-5,5% σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2014), ενώ τρίτη ήταν και πάλι η Dell με μερίδιο 14,3% καθώς πούλησε 10,1 εκατ. υπολογιστές (-2,9%). Τέταρτη ανέβηκε η Apple με μερίδιο 7,5% καθώς διέθεσε 5,3 εκατ. προσωπικούς υπολογιστές (-3,4%), ενώ την πεντάδα κλείνει η Acer με μερίδιο 7% και πωλήσεις 5 εκατ. τεμαχίων (-25,4%).
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ