2015-10-14 22:20:05
Φωτογραφία για ΕΡΧΟΝΤΑΙ οι νέες τιμές στα αρχαιολογικά μνημεία της Ηλείας
Aυξημένο θα είναι εντός ολίγων ημερών το εισιτήριο στα επισκέψιμα αρχαιολογικά μνημεία της Ηλείας, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να βρει ισοδύναμα για να αναστείλει την επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Διεύθυνση Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού, το ενιαίο εισιτήριο στην Αρχαία Ολυμπία (για Μουσείο και αρχαιολογικό χώρο) θα πάει στα 12 ευρώ (από 9) και το μειωμένο στα 6 (από 5). Μένει να διευκρινιστεί εάν θα αυξηθεί η τιμή και στα απλά εισιτήρια του Μουσείου (6 ευρώ) και του αρχαιολογικού χώρου (6 ευρώ). Μέχρι χθες, πάντως, δεν είχε σταλεί καμία ειδοποίηση στη Ζ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κάτι που αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Εισιτήριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου

Αξιοσημείωτη είναι η θέσπιση εισιτηρίου και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου, στο οποίο μέχρι τώρα ήταν ελεύθερη η είσοδος. Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν χθες στο διαδίκτυο, το εισιτήριο θα κοστίζει 4 ευρώ (μειωμένο 2 ευρώ), εξέλιξη που δεν αναμένεται να προσφέρει θετικά αποτελέσματα, αν δεν συνδυαστεί και με αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας.


Μικρή αύξηση θα υπάρξει και στο Κάστρο Χλεμούτσι της Κυλλήνης (4 ευρώ από 3), ενώ το μειωμένο θα παραμείνει στα δύο.

Στον Ναό του Απόλλωνα στη Φιγαλεία, ο οποίος μονοπώλησε το ενδιαφέρον την περασμένη εβδομάδα ένεκα των δυσλειτουργιών στη φύλαξη και στο ωράριο λειτουργίας, το αντίτιμο του εισιτηρίου διπλασιάζεται (στα 6 ευρώ από 3) ενώ το μειωμένο θα πάει στα 3 ευρώ (από 2).

Στο κάστρο Χλεμούτσι της Κυλλήνης θα υπάρξει ανεπαίσθητη αύξηση (στα 4 ευρώ από 3) ενώ το μειωμένο θα παραμείνει στα 2 ευρώ.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας, βάσει των τωρινών δεδομένων, το εισιτήριο παραμένει ως έχει  (2 ευρώ και 1 ευρώ το μειωμένο).

Η ανακοίνωση της ΠΕΥΦΑ

«Με αφορμή την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους, που αποφάσισε το Κ.Α.Σ., η Π.Ε.Υ.Φ.Α. θέλει να τονίσει τα κάτωθι:

Πράγματι σε σύγκριση με τις τιμές εισιτηρίων, άλλων Ευρωπαϊκών χωρών,  οι δικές μας ήταν ιδιαίτερα χαμηλές. Όμως, πρώτιστο μέλημα της Πολιτείας θα πρέπει να είναι και οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους επισκέπτες.

»Διότι όταν συγκρίνεις την τιμή των εισιτηρίων στην Ελλάδα με την Ευρώπη και διαπιστώνεις την μεγάλη αυτή διαφορά σε σχέση με το πολιτιστικό προϊόν που εμείς διαθέτουμε, πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου και την χαώδη διαφορά με τις υπηρεσίες που προσφέρεις σαν κράτος στους επισκέπτες, σε σύγκριση με την Ευρώπη.

»Δεν μπορείς να πληρώνεις, π.χ. στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, εισιτήριο στην τιμή αυτή, με τις μισές αίθουσες του Μουσείου κλειστές, λόγω έλλειψης προσωπικού. Να μην αναφέρουμε και άλλα παραδείγματα για τουαλέτες, πρόσβαση ΑΜΕΑ, καθαριότητα κτλ.

»Δεν γίνεται τα έσοδα που θα προκύψουν από την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, να πηγαίνουν αλλού και να μην επενδύονται στο ίδιο το προϊόν, το οποίο σε τελική ανάλυση αποφέρει πολλά έσοδα. Πρέπει λοιπόν η νέα Πολιτική ηγεσία να ενισχύσει την ασφάλεια των Μουσείων και των Αρχαιολογικών χώρων, με τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου φυλακτικού προσωπικού, καθώς επίσης να φροντίσει για την καλύτερη λειτουργία τους, ώστε ο επισκέπτης να είναι ικανοποιημένος από τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

»Ευχόμαστε όλα αυτά να πραγματοποιηθούν, όπως το ευχόμαστε συνεχώς τα τελευταία 30 χρόνια.

»Σημ. Για το θέμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, θα επανέλθουμε αναλυτικά με νέο Δελτίο Τύπου».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ