2015-10-15 14:02:09
Φωτογραφία για Κύπρος: Σε φουρτούνες το ναυάγιο του «Ζηνοβία»
Σε τρικυμία με μανιασμένα κύματα μπαίνει το ναυάγιο του Ζηνοβία στη Λάρνακα, έστω κι αν αυτό παραμένει καθηλωμένο στον βυθό από το 1980. Η φουρτούνα προκλήθηκε από την αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ της ιδιοκτήτριας εταιρείας του ναυαγίου Ζηνοβία και του Συνδέσμου Καταδυτικών Κέντρων.

Εδώ και περίπου δύο μήνες οι δύο πλευρές επιδίδονται σε έναν πόλεμο επιστολών μέσω των δικηγορικών γραφείων που τους εκπροσωπούν. Η κόντρα ξεκίνησε μετά την πρόθεση της ιδιοκτήτριας εταιρείας να επιβάλει τέλος €5 για κάθε δύτη που καταδύεται στο ναυάγιο του Ζηνοβία.

Η εταιρεία Α.Α.Κ. Larnaka Ayia Napa Sea Cruises LTD τον Ιούνιο του 1998 υποστηρίζει ότι προχώρησε στην αγορά του ναυαγίου. Ωστόσο, υπήρχε ασάφεια ως προς το ποιος φέρει την ευθύνη σε περιπτώσεις ατυχημάτων, καθώς αφενός το ναυάγιο ανήκει στην εταιρεία και αφετέρου επειδή το σημείο ναυαγίου είναι προλιμενική περιοχή για κατάδυση, απαιτείται άδεια από την Αρχή Λιμένων.


Πλέον η εταιρεία προχώρησε σε συμφωνία με την ΑΛΚ και της παραχωρήθηκε η διαχείριση και χρήση του περιβάλλοντος χώρου του Ζηνοβία με σκοπό να επιβάλει κάποιους κανόνες ασφάλειας. Πλέον η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην εταιρεία. Για να καλυφθούν τα έξοδα των μέτρων και των κανόνων που θα ληφθούν, η εταιρεία αποφάσισε να επιβάλει τέλος €5 ανά δύτη ημερησίως, ανεξάρτητα από τον αριθμό καταδύσεων που θα πραγματοποιήσει κάθε άτομο.

Ο Σύνδεσμος Καταδυτικών Κέντρων Κύπρου απ’ την πλευρά του, κατ' αρχάς αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ναυαγίου και τον ισχυρισμό της εταιρείας για ιδιοκτησία του Ζηνοβία.

Μέσα από σειρά επιστολών που απέστειλαν μέσω δικηγόρου στον νομικό της εταιρείας, μεταξύ άλλων τονίζουν ότι η περιοχή στο ναυάγιο Ζηνοβία αποτελεί εθνικό πλούτο και σπάνιο υδροβιότοπο και όχι χώρο είσπραξης εισιτηρίων και δημιουργίας προστριβών από τον οποιονδήποτε. Επαναλαμβάνουν ότι το ναυάγιο είναι εθνικός πλούτος και εάν τεθεί ζήτημα εμπορικής εκμετάλλευσης του ναυαγίου, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η δική τους πολύχρονη συνεισφορά, τόσο στην ανάδειξή του όσο και στη συντήρηση.

Τα καταδυτικά κέντρα εξέφρασαν επίσης τη διαφωνία τους στην πρόθεση της ιδιοκτήτριας εταιρείας να θεσπίσει κανονισμούς, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία δεν διαθέτει ούτε την τεχνογνωσία ούτε τον εξοπλισμό για τη διενέργεια οποιωνδήποτε ελέγχων, οι οποίοι ορίζονται μέσα από Διεθνή Πρότυπα και κανονισμούς.

Ο Σύνδεσμος Καταδυτικών Κέντρων υποστηρίζει επίσης ότι έχουν αδειοδοτηθεί από την Αρχή Λιμένων για να καταδύονται και να διατηρούν αγκυροβόλια στην περιοχή του ναυαγίου Ζηνοβία.

Όπως αναφέρθηκε στον «Φ», με το τέλος των €5 θα καλυφθούν τα έξοδα συντήρησης του ναυαγίου. Μεταξύ άλλων, θα τοποθετηθεί μόνιμα σκάφος κατά τη διάρκεια των καταδυτικών δραστηριοτήτων στελεχωμένο με δύτη ασφαλείας, ο οποίος θα είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να βοηθήσει εάν κάτι πάει στραβά κατά τις καταδύσεις. Επίσης θα γίνεται έλεγχος ώστε οι δύτες θα μπορούν να κατέβουν μέχρι το βάθος που επιτρέπει το δίπλωμα που κατέχουν. Εκ μέρους της εταιρείας τονίστηκε η αποφασιστικότητα να επιβληθούν κανόνες ασφαλείας, σημειώνοντας ότι προσπάθεια είναι να προωθηθεί το ναυάγιο ως ένας ασφαλής καταδυτικός τουριστικός προορισμός. «Όσοι έρχονται στο ναυάγιο θα συμπεριφέρονται με βάση τους κανόνες που θα θεσπιστούν. Υπάρχουν επιτήδειοι που δεν τηρούν τους κανόνες ασφάλειας με αποτέλεσμα κάποιες φορές να θρηνούμε θύματα», αναφέρθηκε από την εταιρεία.

Απειλή για τον καταδυτικό τουρισμό

Ανησυχία για τις διαστάσεις που έχει λάβει η διαμάχη για το ναυάγιο Ζηνοβία εκφράζει, σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. «Έχουμε προειδοποιήσει τις Αρχές ότι η σύγκρουση πιθανόν να εκτροχιαστεί και να έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις, που θα πλήξουν καίρια μια δραστηριότητα πολλά υποσχόμενη και η οποία φέρνει στην Κύπρο δεκάδες χιλιάδες τουρίστες», τονίζουν οι Οικολόγοι. Σημειώνεται ότι ο βουλευτής του Κινήματος, Γιώργος Περδίκης, ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να ενημερώσουν τη Βουλή αναφορικά με τη διαχείριση του Ζηνοβία.

Το Ζηνοβία κατασκευάστηκε το 1979 στη Σουηδία, είχε 173 μέτρα μήκος, 23 μέτρα πλάτος και 13 μέτρα ύψος και ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι από το Μάλμο στις 4 Μαΐου 1980. Το πλοίο ήταν φορτωμένο με 108 φορτηγά αυτοκίνητα, εμπορεύματα, όπως συστήματα κλιματισμού, παιγνίδια και τρόφιμα αξίας πέραν των 200 εκατομμυρίων κυπριακών λιρών. Στο πλοίο υπήρχαν και 140 επιβάτες και κατευθυνόταν στη Συρία. Στα μισά της διαδρομής Αθήνας – Ηρακλείου παρουσίασε σοβαρά προβλήματα με την άντληση νερού που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία του. Μετά τις απαραίτητες διορθώσεις στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο ξεκίνησε για τον τελικό του προορισμό όταν στις 3 Ιουνίου, κάνοντας σταθμό στη Λάρνακα, διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα εξακολουθούσε να υπάρχει. Αφού αποβιβάστηκαν οι επιβάτες από το πλοίο, ρυμουλκήθηκε και αγκυροβόλησε 2000 μέτρα μακριά από το λιμάνι της Λάρνακας. Ωστόσο το πλοίο άρχισε σιγά-σιγά να παίρνει κλίση προς τη δεξιά του πλευρά και στις 7 Ιουνίου 1980, βυθίστηκε σε βάθος 42 μέτρων.

Το Ζηνοβία αποτελεί ένα από τα καλύτερα και ελκυστικά ναυάγια παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι από την ημέρα της βύθισης του πλοίου, έχουν πραγματοποιηθεί πέραν του ενάμισι εκατομμυρίου καταδύσεις, ενώ κάθε χρόνο το επισκέπτονται περισσότεροι από 40.000 δύτες. Όπως αναφέρθηκε σε συνέδριο για την «Εβδομάδα Ζηνοβία 2015», το Ζηνοβία επιφέρει στην κυπριακή οικονομία έσοδα πέραν των €14 εκατ. ετησίως.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ