2015-10-16 16:25:10
Φωτογραφία για «ΕΜΕΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ... ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ!»
Ο Αμερικανός point-guard της αποψινής (18.00) αντιπάλου του Παναθηναϊκού, Μάλκολμ Ντιλέϊνι, "στάζει μέλι" για τον Γιώργο Μπαρτζώκα που τον ήθελε και στον Ολυμπιακό και μιλώντας στο "gazzetta.gr", αποθεώνει τη δουλειά του στον Πειραιά.

Αναλυτικά Ήταν αντίπαλοι στην πρώτη του χρονιά στην Ευρωλίγκα (2013-14) και με τις εμφανίσεις του κόντρα στον πρωταθλητή Ευρώπης τότε Ολυμπιακό (μ.ο. 21,0π., 4ρ. & 4,5ασ. στα δύο παιχνίδια με την Μπάγερν), ανάγκασε τον Γιώργο Μπαρτζώκα να τον αναγορεύσει σε νο1 μεταγραφικό στόχο των ερυθρόλευκων το καλοκαίρι του 2014. Οι δρόμοι τους συναντήθηκαν τελικά στο μακρινό Κράσνονταρ και όπως αποκάλυψε ο 26χρονος απόφοιτος του Βιρτζίνια Τεκ, η συμφωνία της Λoκομοτίβ Κούμπαν με τον μοναδικό Έλληνα τεχνικό που έχει κατακτήσει τον τίτλο στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση (2013), τον έκανε να... αλλάξει γνώμη και να "τιμήσει" και τον δεύτερο χρόνο του συμβολαίου του με τη ρωσική ομάδα.


Ο λόγος για τον φυσικό ηγέτη της αποψινής (18.00) αντιπάλου του Παναθηναϊκού στην πρεμιέρα της εφετινής Ευρωλίγκα, Μάλκολμ Ντιλέϊνι, ο οποίος όπως θα διαβάσετε παρακάτω, στο πρόσωπο του Έλληνα τεχνικού εκτιμά ότι η Λοκομοτίβ βρήκε τον άνθρωπο που θα την κάνει να αλλάξει επίπεδο. Τι σημαίνει αυτό; Πρόκριση στα πλέϊ-οφ της Ευρωλίγκα και διεκδίκηση του τίτλου της διόλου ευκαταφρόνητης VTB-League, κόντρα στις ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Χίμκι και Ούνικς Καζάν.

Πέρυσι είχατε όλες τις δυνατότητες να κατακτήσετε το Eurocup και παρ' ότι δεν καταφέρατε, επιστρέψατε στην Ευρωλίγκα μέσω της 3ης θέσης στη VTB-League. Φέτος πως είναι τα πράγματα στο Κράσνονταρ, ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας;

«Όταν πρωτοήρθα στην ομάδα, τα πράγματα ίσως ήταν πιο εύκολα γιατί ο κορμός είχε μείνει σχεδόν αναλλοίωτος, στηρίχθηκε σε έμπειρους παίκτες μερικοί εκ των οποίων είχαν κατακτήσει το Eurocup και δεν χρειαστήκαμε πολύ χρόνο για να βρούμε ρυθμό και να ξεκινήσουμε πολύ καλά τη σεζόν! Φέτος, όμως, έχουμε ένα εντελώς καινούριο σύνολο, οπότε η κατάσταση είναι διαφορετική. Έχουμε όμως, έναν εξαιρετικό προπονητή και η φιλοσοφία του και το στυλ μπάσκετ που του αρέσει, θα μας βοηθήσει πολύ! Πέρυσι κερδίζαμε παίζοντας ελεύθερα, στηριζόμενοι αποκλειστικά στο ταλέντο μας και κερδίζαμε χωρίς να έχουμε καμία στρατηγική! Γι' αυτό είμαι ενθουσιασμένος με τον coach Μπαρτζώκα, γιατί έχει φτιάξει μία ομάδα όπως την θέλει, πάνω σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, έχει για κάθε παίκτη έναν ρόλο και αυτό το ξεκάθαρο πλάνο του, θα μας δώσει την σωστή ώθηση. Πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε τον τίτλο στην VTB-League και να φτάσουμε στα πλέϊ-οφ της Ευρωλίγκα.»

Αν στο πρόσωπο του coach Μπαρτζώκας, βρήκατε έναν προπονητή που πιστεύεις είναι από τους πιο κατάλληλους να βοηθήσει την ομάδα σας, νομίζω ότι ισχύει στο έπακρο και το αντίστροφο. Ο Έλληνας τεχνικός σε ήθελε πολύ στη δεύτερη χρονιά του στον Ολυμπιακό, οπότε τώρα που βρεθήκατε, θα δούμε τι μπορεί να αποδώσει αυτή η συνεργασία;

«Το ξέρω! Εκείνο το καλοκαίρι είχαμε μιλήσει, μου είχε πει πως ιδανικά θα ήθελε να με χρησιμοποιήσει, αλλά τελικά δεν συνεργαστήκαμε. Να σου πω την αλήθεια, ένας από τους λόγους που αποφάσισα τελικά να παραμείνω στην Λοκομοτίβ για δεύτερο χρόνο, ήταν και η συμφωνία της ομάδας με τον coach! Ήταν η ευκαιρία μας...»

Απ' ότι καταλαβαίνω δηλαδή, μεταξύ σας έχει ήδη δημιουργηθεί μία πολύ καλή "χημεία"...

«Μαθαίνουμε ακόμη ο ένας τον άλλον, όπως άλλωστε όλη η ομάδα που βρίσκεται στο στάδιο προσαρμογής στο σύστημά του, αλλά πιστεύω πολύ στην φιλοσοφία του για το μπάσκετ και στην μέθοδό του, έπαιξα αντίπαλός του και αντιλήφθηκα ότι δεν χρειάζεται πολλούς stars για να φτιάξει ένα πετυχημένο σύνολο. Όπως στον Ολυμπιακό, που είχε τον Σπανούλη και τον Πρίντεζη και 10-11 πολύ καλούς "ρολίστες" και πήρε την Ευρωλίγκα! Μου αρέσει πολύ γιατί είναι απαιτητικός, θέλει και επιδιώκει να εφαρμόζονται όλα αυτά που μας λέει μέσα στο γήπεδο, αλλά παράλληλα σέβεται το ατομικό ταλέντο και τον μπασκετικό αυθορμητισμό του παίκτη και ξέρει πότε να επιτρέψει την ατομική πρωτοβουλία. Και μετά την προπόνηση, όμως, είναι προσιτός και ανοιχτός με όλους και μπορεί ο καθένας να συζητήσει μαζί ο,τιδήποτε. Πραγματικά όσο τον γνωρίζω, τον εκτιμώ όλο και περισσότερο!»

Η εφετινή Ευρωλίγκα αρχίζει για σας με ένα μεγάλο παιχνίδι. Υποδέχεστε στην έδρα σας τον Παναθηναϊκό που φέτος ενισχύθηκε σημαντικά κι έχει ως στόχο να φτάσει στο φάϊναλ-φορ και να διεκδικήσει το τρόπαιο. Πως το βλέπεις το παιχνίδι;

«Πάντα ήταν καλή ομάδα ο Παναθηναϊκός, όπως άλλωστε και όλες οι ομάδες αυτού του επιπέδου. Αλλά ακόμη και με τη Ρεάλ να παίζαμε που είναι η περυσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης, δεν θα προετοιμαζόμαστε διαφορετικά! Αναφέρω τη Ρεάλ, γιατί πρόπερσι που έπαιζα στην Μπάγερν, όλοι έλεγαν ότι είναι αχτύπητη και την κερδίσαμε μέσα στο Μόναχο! Προσωπικά δεν με νοιάζει ποτέ με ποιον αντίπαλό παίζουμε, αρκεί να έχουμε ένα ποιοτικό ρόστερ και έναν καλό προπονητή, όπως συμβαίνει φέτος στη Λοκομοτίβ. Νομίζω αν εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει, θα έχουμε τον πρώτο λόγο για τη νίκη...»

Το αυριανό (αποψινό) παιχνίδι, ίσως έχει και μία επιπλέον ιδιαιτερότητα και για τον προπονητή σας... Κόντρα στον πρώτο σας αντίπαλο στην εφετινή Ευρωλίγκα, συνήθως είχε πρόβλημα και έχει "χτίσει" μία πολύ κακή παράδοση (ρεκόρ 7-27 στην καριέρα του)... Η περυσινή ήττα του Ολυμπιακού στο Κύπελλο από τον Παναθηναϊκό, ήταν το τελευταίο του παιχνίδι στον πάγκο των "ερυθρολεύκων"...

«Κι αυτό το ξέρω πολύ καλά... Υποθέτω ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του, θα έχει έναν επιπλέον λόγο για να τους κερδίσουμε και ανεξάρτητα με το τι έχει γίνει στο παρελθόν, σίγουρα είναι ο κατάλληλος για να προετοιμάσει για τις λεπτομέρειες που χαρακτηρίζουν μία ομάδα από την χώρα του! Θα έχει πλάκα και χαίρομαι που μπαίνουμε στην μάχη της Ευρωλίγκα, παίζοντας ένα πολύ δυνατό παιχνίδι από την πρώτη αγωνιστική, γιατί αυτό θα μας δώσει περισσότερη εγρήγορση και συγκέντρωση ενόψει των επόμενων αγώνων και φυσικά καλύτερη ψυχολογία να κερδίσουμε!»

Είσαι στην 5η σου χρονιά στην Ευρώπη και λίγο-πολύ θα έχεις συνειδητοποιήσει ότι στην Ευρωλίγκα τουλάχιστον τα πάντα κρίνονται στο Top-16...

«Ναι αλλά αυτό ισχύει περισσότερο στις ομάδες που έχουν πολύ βαθύ ρόστερ και την εμπειρία να διαχειριστούν τις δυσκολίες μίας τόσο απαιτητικής διοργάνωσης. Για μας είναι σημαντικό να αρχίσουμε καλά και να βρούμε έναν ρυθμό που θα μας βοηθήσει και στα συνεχόμενα παιχνίδια στην VTB-League, έτσι ώστε κατά πρώτον, να προκριθούμε στο Top-16, γιατί ο όμιλος μας δεν είναι κι εύκολος και κατά δεύτερον, να θέσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να κάνουμε μία καλή πορεία και να διεκδικήσουμε την συμμετοχή μας στα πλέϊ-οφ για πρώτη φορά στην ιστορία μας!»

Που ξέρεις, μπορεί στο Top-16 να έρθετε και στον Πειραιά για τον Ολυμπιακό...

«Ναι αυτό θα είναι ένα ξεχωριστό ματς, αν κι εφόσον προκύψει! Προσωπικά, γουστάρω πολύ τους αγώνες εναντίον του Ολυμπιακού και ήταν και οι δύο συναρπαστικοί και με πολύ κόσμο, όταν ήμουν στην Μπάγερν. Γενικά είναι πολύ... ανεβαστικό για έναν παίκτη να παίζει μπροστά σε Έλληνες φιλάθλους, γιατί είναι πολύ ενθουσιώδεις και παθιασμένοι και σου μεταφέρουν το συναίσθημά τους. Το σίγουρο είναι θα έρθουμε στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό.»

Αυτές οι ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν πολλές φορές τη σχέση μίας αντιπάλου ομάδας με έναν παίκτη ή έναν προπονητή, μπορούν να επηρεάσουν την απόδοσή ή την διάθεσή σας;

«Επειδή ρωτάς εμένα, θα σου πω όχι! Προσωπικά "μισώ" το ίδιο την εκάστοτε ομάδα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και με ενδιαφέρει μόνο η Λοκομοτίβ, οπότε όλοι οι αντίπαλοι είναι το ίδιο... εχθροί!»

Ποιος είναι ο πιο δύσκολος προσωπικός αντίπαλος που είχες ποτέ στην Ευρώπη;

«Μακράν ο Ταϊρίς Ράϊς της Χίμκι!»

* Τώρα βέβαια, ο ίδιος ο Ντιλέινι διαψεύδει τον εαυτό του, αφού πέρσι είχε απαντήσει σε φίλους του Ολυμπιακού στα social media ότι παίζει για τα... λεφτά, όταν ήθελε ο Μπαρτζώκας να τον φέρει στον Ολυμπιακό.

Οπότε Μάλκολμ, καλός ο Μπαρτζώκας, αλλά ακόμα καλύτερα τα λεφτά της Λοκομοτίβ... Μη λέμε ότι θέλουμε!
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ