2015-10-16 23:57:07
Φωτογραφία για Τα νοικοκυριά σώζουν την οικονομία
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής (Eurostat) η συνολική πραγματική δαπάνη κατανάλωσης των ελληνικών νοικοκυριών σημείωσε ετήσια αύξηση 3,24% το 2ο τρίμηνο 2015. Πιο αναλυτικά από 34,48 δισ. ευρώ (αξία σε σταθερές τιμές) το 2ο τρίμηνο 2014 διαμορφώθηκε στα 35,60 δισ. ευρώ το 2ο τρίμηνο 2015, δηλαδή αύξηση 1,12 δισ. ευρώ.

Οπως σημειώνει η Eurobank στην εβδομαδιαία ανάλυσή της, η πραγματική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών ήταν η βασική κινητήρια δύναμη της αύξησης 1,73% του πραγματικού ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο 2015. Επιπρόσθετη ενίσχυση προήλθε από τη δημόσια κατανάλωση και τις καθαρές εξαγωγές.

Σύμφωνα με το σύστημα των εθνικών λογαριασμών η εν λόγω δαπάνη ταξινομείται στις παρακάτω τέσσερις βασικές κατηγορίες: διαρκή αγαθά (π.χ. έπιπλα, σκεύη, αυτοκίνητα και αγαθά αναψυχής), ημιδιαρκή αγαθά (π.χ. ένδυση και υπόδηση), μη διαρκή αγαθά (π.χ. τρόφιμα, ποτά, θέρμανση, φωτισμός, βενζίνη) και υπηρεσίες (π.χ. στέγαση, ταξίδια – μεταφορές, νοσοκομειακή – ιατρική περίθαλψη, επικοινωνία, εστιατόρια και εκπαίδευση).


Οπως υποστηρίζει η Eurobank, σενάρια σύμφωνα με τα οποία στο 2ο τρίμηνο 2015 τα ελληνικά νοικοκυριά λόγω του «φόβου» που προκαλούσε η ενίσχυση του κλίματος αβεβαιότητας οδηγήθηκαν σε αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών για σκοπούς προφυλάξεως και ότι αυτός ήταν ο κύριος λόγος ενίσχυσης της καταναλωτικής δαπάνης η οποία με τη σειρά της αποτέλεσε τον βασικό πυλώνα αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από τα στοιχεία.

Γνώμη μας είναι, σημειώνει, ότι τα συγκεκριμένα κίνητρα είναι πιθανό να δημιουργήθηκαν μόνο κατά τις εβδομάδες λίγο πριν και κυρίως μετά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (οπότε η επίδραση στο 2ο τρίμηνο δεν αναμενόταν να είναι σημαντική). Τότε η προοπτική πιθανής απότομης αρνητικής μεταβολής του χρηματικού πλούτου τους μπορεί να οδήγησε πολλά νοικοκυριά στο να μετατρέψουν ένα ποσοστό του πλούτου τους από χρηματικό σε φυσικό κεφάλαιο με αξία χρήσεως (μέσω χρήσης ηλεκτρονικών καρτών), ήτοι διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Επιπλέον το φαινόμενο αυτό ήταν βραχυχρόνιο και καθώς ομαλοποιούταν η κατάσταση στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα σταδιακά οδηγούταν σε εξασθένιση.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ