2015-10-18 09:28:40
Φωτογραφία για ΜΕΡΚΕΛ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Φράχτη στα σύνορα με την Αυστρία 

θέλουν οι Γερμανοί αστυνομικοί

Την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος προς την Ευρώπη επεσήμανε για μια ακόμα φορά η Άγκελα Μέρκελ, ενόψει της Κυριακάτικης επίσκεψής της στην Κωνσταντινούπολη. «Θα προχωρήσουμε πραγματικά, μόνο αν βρούμε μια πανευρωπαϊκή απάντηση στις προσφυγικές ροές. Γι’ αυτό συγκεντρώνομαι από τη μια πλευρά σε αυτό που μπορούμε να κάνουμε σε εθνικό επίπεδο και από την άλλη πλευρά εργάζομαι για ευρωπαϊκές λύσεις, ιδιαίτερα για μια πιο αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας», δηλώνει η κυρία Μέρκελ στη Frankfurter Allgemeine Zeitung και επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται πολύ εντατικά με την Τουρκία, με στόχο να επιτευχθεί μια «ισορροπία συμφερόντων».

«Πρόκειται π.χ. για τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε, η οποία, στην πρακτική της εφαρμογή έχει μια σειρά από αδυναμίες
. Επιπλέον, χρειαζόμαστε μια καλύτερη συνεργασία στα ελληνοτουρκικά σύνορα», τονίζει η καγκελάριος και εξηγεί ότι ταξιδεύει στην Τουρκία προκειμένου να δώσει ώθηση σε αυτές τις συνομιλίες. «Θα πρέπει να βρούμε μια ισορροπία συμφερόντων. Δικό μας συμφέρον είναι να βάλουμε σε καλύτερη τάξη και να ελέγξουμε τη ροή των προσφύγων, το συμφέρον της Τουρκίας είναι να λάβει ελάφρυνση του βάρους της», προσθέτει.

Όπως αναφέρει η κυρία Μέρκελ, σημείο εκκίνησης των συνομιλιών αποτελεί η πεποίθηση της Άγκυρας ότι η Ευρώπη έμεινε τα τελευταία πέντε χρόνια μακριά από τις συνέπειες του εμφύλιου πολέμου στη Συρία, ενώ αντιθέτως η Τουρκία σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος, το οποίο, κατά την άποψη του Ταγίπ Ερντογάν, έπρεπε να έχει κατανεμηθεί καλύτερα. «Εγώ πάντως δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη», διευκρίνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στο θέμα των ταξιδιωτικών θεωρήσεων, η Άγκελα Μέρκελ δηλώνει ότι οι συζητήσεις για τη βίζα συνδέονταν πάντα με τη συμφωνία επανεισδοχής, η οποία στο μεταξύ έχει τεθεί σε ισχύ. «Στο θέμα της βίζας υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούμε να κάνουμε πιο γρήγορα, ενώ άλλα θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο», σημειώνει, αλλά φαίνεται πολύ πιο ανοιχτή στο ενδεχόμενο να δοθεί στην Τουρκία το στάτους της «ασφαλούς χώρας προέλευσης».

«Είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. και, ως τέτοια, η μόνη η οποία δεν έχει αυτό το στάτους. Βεβαίως εξακολουθεί να μας προκαλεί ανησυχία το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή η κατάσταση των Κούρδων, παραταύτα θα το θεωρούσα λάθος να αρνηθούμε επί της αρχής στην Τουρκία αυτό το στάτους», καταλήγει.

Φράχτη στα σύνορα με την Αυστρία θέλουν οι Γερμανοί αστυνομικοί

Η Γερμανία θα πρέπει να υψώσει έναν φράχτη στα σύνορά της με την Αυστρία προκειμένου να περιορίσει την εισροή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, δηλώνει εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Αστυνομικών. Ο Ράινερ Βεντ δήλωσε στην εφημερίδα Welt am Sonntag: «Αν θέλουμε σοβαρά να επιβάλουμε ελέγχους στα σύνορα, θα πρέπει να υψώσουμε έναν φράχτη κατά μήκος των γερμανικών συνόρων. Υποστηρίζω αυτή την ιδέα».

Ο Βεντ εξήγησε ότι η δημιουργία ενός φράχτη κατά μήκος των γερμανικών συνόρων θα προκαλέσει μια «αλυσιδωτή αντίδραση». «Αν κλείσουμε με αυτό τον τρόπο τα σύνορά μας, τότε και η Αυστρία θα κλείσει τα σύνορά της με τη Σλοβενία. Ακριβώς αυτή την αντίδραση χρειαζόμαστε», τόνισε.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Βεντ, οι σχεδιαζόμενες περιοχές τράνζιτ στα σύνορα της Γερμανίας δεν πρόκειται να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα χωρίς τον φράχτη. Μάλιστα ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Αστυνομικών υπογράμμισε ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να στέλνει το μήνυμα: «Ελάτε όλοι εδώ». «Η εσωτερική μας τάξη βρίσκεται σε κίνδυνο. Βρισκόμαστε μπροστά σε κοινωνικές αναταραχές. Κάποιος πρέπει να τραβήξει το φρένο και αυτός μπορεί να είναι μόνο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ