2015-10-18 20:42:06
Φωτογραφία για Προσπάθεια διατήρησης των τσακώνικων μέσω της διδασκαλίας ενηλίκων [video]
Τι λέει ο τσάκωνας ιερέας Μιχαήλ Αλευράς για... τις ενέργειες που καταβάλλονται αλλά και για το τι πρέπει να κάνει η Πολιτεία

Συνεχείς οι προσπάθειες για τη διατήρηση και διάδοση της Τσακώνικης γλώσσας. Μία από αυτές τις προσπάθειες ανήκει στον ιερέα Μιχαήλ Αλευρά που είναι εφημέριος στον Τυρό.

Περιοχή που ήδη λειτουργεί τμήμα ενηλίκων για την εκμάθηση των τσακώνικων ενώ το επόμενο διάστημα αντίστοιχο τμήμα θα λειτουργήσει και στο Λεωνίδιο.

Ο πατήρ Μιχαήλ μας είπε πως υπάρχει ενδιαφέρον από τους κατοίκους της περιοχής να μυηθούν στα μυστικά της τσακώνικης γλώσσας ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στο ενδιαφέρον που υπάρχει από Ευρωπαίους επιστήμονες που θέλουν να μελετήσουν τα τσακώνικα.

Ο ιερέας τόνισε πως τα τσακώνικα δεν είναι δύσκολα στην εκμάθησή τους αλλά υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες με τον τονισμό, αφού αλλάζει η ερμηνεία αν μία λέξη τονιστεί διαφορετικά.

Επεσήμανε πως θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η διδασκαλία των τσακώνικων στα σχολεία της περιοχής της Κυνουρίας από δασκάλους που θα κατάγονται από την Τσακωνιά.

Επίσης ζήτησε να υπάρξει ενδιαφέρον από την Πολιτεία ώστε να διατηρηθούν τα τσακώνικα, τόσο ως γλώσσα όσο και ως παράδοση γενικότερα και να μην καταλήξουν αναμνήσεις.

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις του παπά Μιχαήλ Αλευρά στο βίντεο.
Πηγή
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ