2015-10-19 06:19:07
Φωτογραφία για Τελικά τι περιμένουμε από την επίσκεψη του Ολάντ;
Αν ρωτούσε κάποιος ένα κυβερνητικό στέλεχος μια εβδομάδα πριν, ποιο είναι το βασικό κέρδος που αναμένει η ελληνική πλευρά από την επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα, θα του απαντούσε κάτι για το χρέος. Εδώ και ένα -δυο 24ωρα όμως, η απάντηση έχει αλλάξει.

Στο Μέγαρο Μαξίμου προσβλέπουν σε μια ουσιαστική αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων, καθώς τα μηνύματα από την άλλη πλευρά είναι πολύ ενθαρρυντικά. Η γαλλική πολιτική τάξη όσο και τα media της χώρας αυτής έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν την Ελλάδα ως ένα μεγάλο πολιτικό σύμμαχο.

Μια συμμαχία που χτίστηκε, χωρίς αμφιβολία, μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών στα… πέτρινα χρόνια, ημέρες πιο σωστά, πριν τη συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της, τότε που η χώρα μας ήταν ένα βήμα πριν την καταστροφή. Τις τελευταίες ημέρες όμως η μεταξύ τους σχέση ενδυναμώθηκε, όταν ο γάλλος πρόεδρος εξήρε το πολιτικό θάρρος του έλληνα πρωθυπουργού να προσφύγει στους ψηφοφόρους, αμέσως μετά τη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνησή του.


Μπορεί η γαλλική αντιπροσωπεία να μείνει μόλις κάτι παραπάνω από μία ημέρα στην Αθήνα, η σύνθεσή της ωστόσο μαρτυρά και το ενδιαφέρον της: πέραν του προέδρου Ολάντ, οκτώ υπουργοί, δεκάδες επιχειρηματίες με ενδιαφέρον για τις μεταφορές και τις ανανεώσιμες πηγές του τόπου μας, ακόμη όμως και άνθρωποι των Γραμμάτων, συνθέτουν την ασυνήθιστα μεγάλη αποστολή.

Από την άλλη, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει μια επανάληψη, το ολιγότερο, της ιδιαίτερα θερμής διατύπωσης που είχε κάνει τις προάλλες ο Φρ. Ολάντ για την ανάγκη αντιμετώπισης, εδώ και τώρα, του ελληνικού χρέους, μια αναφορά που είχε γίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσία της (αιφνιδιασμένης μάλλον) Άνγκελα Μέρκελ. Διατύπωση που αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει της έναρξης της συζήτησης για το χρέος.

Επιπλέον, το διήμερο Ολάντ στην Αθήνα αναμένεται να αναθερμάνει τα σενάρια επικοινωνίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Άλλωστε, ο Πρόεδρος Ολάντ ήταν που είχε κάνει λόγο το βράδυ της 20ης Σεπτεμβρίου για νίκη -«σημαντικό μήνυμα για την ευρωπαϊκή αριστερά».

Η επίσκεψη θα ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Γάλλου ομολόγου του, ενώ την επομένη, ο Φρ. Ολάντ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για να ακολουθήσει ομιλία στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Αξιοπρόσεκτος, αν όχι ασυνήθιστος, και ο τρόπος με τον οποίο έγινε γνωστή η γαλλική επίσκεψη στην Αθήνα: Στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς το νικητή των ελληνικών εκλογών, ο Πρόεδρος Ολάντ γνωστοποιούσε ο ίδιος ότι επρόκειτο να μεταβεί στην Ελλάδα «εντός των προσεχών εβδομάδων».
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ