2015-10-19 14:58:06
Φωτογραφία για Από σήμερα οι συζητήσεις για το ασφαλιστικό
Ανοίγει και επίσημα από σήμερα η κυβέρνηση το ασφαλιστικό, με το υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάζει λίγα 24ωρα μετά τη δημοσίευση των προτάσεων της Επιτροπής Σοφών. Στόχος είναι το σχετικό νομοσχέδιο να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή ως τα μέσα Νοεμβρίου ενώ κομβικό ρόλο για το περιεχόμενό του θα παίξουν οι προτάσεις του αρμόδιου υπουργείου.

Χθες ο υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στο Mega, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις εκείνων που έχουν μεγάλη περιουσία, αλλά - όπως είπε - αναζητούνται τρόποι ώστε να εξορθολογιστούν ορισμένες αδικαιολόγητα μεγάλες συντάξεις και να ενισχυθούν παράλληλα τα κατώτατα εισοδήματα.

Προϊδεάζοντας για τους στόχους της κυβέρνησης, ο κ. Πετρόπουλος, αναφέρθηκε στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στον τζίρο επαγγελματιών υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και στο ότι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να καταβάλουν επιπλέον χρήματα για την ασφάλισή τους δημιουργώντας τον προσωπικό τους «κουμπαρά».


Την ίδια ώρα, με το δεύτερο πολυνομοσχέδιο να πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τις 4 Νοεμβρίου ανοίγει και το μείζον ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθεί από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και την ΕΚΤ το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, ενώ αύριο Τρίτη θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση το νέο νομοθετικό πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Στο Μαξίμου ελπίζουν ότι θα είναι αληθείς οι πληροφορίες πως το ύψος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών είναι αρκετά μετριοπαθέστερες των αρχικών σεναρίων και η ύφεση αρκετά πιο χαμηλή από τις προβλέψεις. Σε αυτήν την περίπτωση, λένε, αν στην ελληνική οικονομία προστεθούν περίπου 4 δισ. ευρώ από την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και περίπου 3 δισ. που θα εξασφαλίσει η χώρα μετά την πρώτη αξιολόγηση, τότε «θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ουσιαστική ελάφρυνση των μέτρων που θα κληθεί να πάρει η χώρα στο προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς».

Τέλος, πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο προκαλεί το ενδεχόμενο δυναμικών πανελλαδικών κινητοποιήσεων από πλευράς των αγροτών οι οποίοι, μετά την πανελλήνια συγκέντρωση που συγκάλεσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων στη Λάρισα χθες Κυριακή, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηθούν μπλόκα στους δρόμους πριν τα Χριστούγεννα.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ