2015-10-20 10:26:05
Φωτογραφία για Οι λεπτομέρειες της μεγάλης συμφωνίας Γαλλίας & Σ. Αραβίας
Την έναρξη συνομιλιών μεταξύ Γαλλίας και Σαουδικής Αραβίας για την προμήθεια από τη δεύτερη δορυφόρων επικοινωνιών και τηλεπισκόπησης, τη δημιουργία ενός ναυτικού ερευνητικού κέντρου, τη σύσταση ομάδας εργασίας για τη μελέτη μελλοντικών ναυτικών προγραμμάτων και την προμήθεια ταχέων περιπολικών, ανακοίνωσαν από κοινού οι κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Τα προαναφερθέντα προγράμματα αποτελούν μέρος των πολιτικών – εμπορικών (συμπεριλαμβανομένων και της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) και στρατιωτικών διμερών συμφωνιών που η υπογραφή τους ανακοινώθηκε μετά την επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία των Manuel Valls και Jean-Yves Le Drian, αντίστοιχα πρωθυπουργού και υπουργού Άμυνας της Γαλλίας.

Από γαλλικής πλευράς υπάρχουν ελπίδες ότι η σύσταση ομάδας εργασίας για τη μελέτη μελλοντικών ναυτικών προγραμμάτων θα καταλήξει τελικά στην ανάθεση από τη Σαουδική Αραβία σύμβασης (που ήδη αποκαλείται Sawari 3) για την προμήθεια τεσσάρων φρεγατών πολλαπλού ρόλου (πιθανότατα FREMM), παρά το γεγονός ότι εκφράζονται αμφιβολίες για τη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα ενός πλοίου επιφανείας τόσο μεγάλου εκτοπίσματος στην Ερυθρά Θάλασσα, που ως κλειστή θάλασσα θεωρείται ιδανικός χώρος επιχειρήσεων για περιπολικά.


Σε ό,τι αφορά τα στρατιωτικά δορυφορικά συστήματα η συμφωνία θεωρείται πολύ μεγάλης σημασίας καθώς η υλοποίηση τους συνεπάγεται την ανάγκη παροχής εκπαίδευσης αλλά και δυνατότητας αναβάθμισης για μεγάλο χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάσει τις δύο δεκαετίες.

Σύμφωνα με αναφορές γαλλικών μέσων ενημέρωσης, ήδη οι Airbus Defence and Space και Thales έχουν συστήσει κοινοπραξία που θα προτείνει την προμήθεια δύο τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων και δύο δορυφόρων τηλεπισκόπησης (στη συνημμένη φωτογραφία καλλιτεχνική απεικόνιση του Helios 2). Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που η αξία του μπορεί να φθάσει τα 1,75 δις ευρώ η γαλλική βιομηχανία υπερίσχυσε του σκληρού ανταγωνισμού της αντίστοιχης αμερικανικής.

Σε ό,τι αφορά την προμήθεια ταχέων περιπολικών, οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Με βάση πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκτιμώμενου προϋπολογισμού περί τα 530 εκατ. ευρώ αφορά την προμήθεια 30 περιπολικών μήκους 30 μέτρων.

Σύμφωνα με αναφορές γαλλικών μέσων ενημέρωσης, προσφορές αναμένεται να κατατεθούν από τη CMN (Construction Mecanique de Normandie, εταιρία του ομίλου Privinvest στον οποίο ως γνωστόν ανήκουν και τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ- ΕΝΑΕ), τη Couach, τη DCNS και την Ocea.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ