2015-10-20 15:43:18
Φωτογραφία για ΦΠΑ στην εκπαίδευση: 0% νηπιαγωγεία, 6% φροντιστήρια, 13% γυμνάσια και
λύκεια



Ο κύβος ερρίφθη και η κυβέρνηση πήρε τις οριστικές της αποφάσιες για το ΦΠΑ που θα επιβληθεί στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργικό συμβούλιο που έγινε το Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε σχέδιο... τριών σημείων: 0% στα νηπιαγωγεία, 6% στα φροντιστήρια και 13% στα γυμνάσια και τα λύκεια.

Προς το παρόν και με βάση τις πρώτες πληροφορίες δεν υπάρχει συντελεστής ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση. Άγνωστο παραμένει επίσης ποια θα είναι τα ισοδύναμα που θα αναζητηθούν καθώς ακόμη και με την αύξηση στο 23% τα έσοδα δεν θα υπερβαίνει τα 34,4 εκατ. ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 11,5% του δημοσιονομικού στόχου των 300 εκατ. ευρώ που έχει θέσει η κυβέρνηση).

Στο στόχαστρο σύμφωνα με τις πληροφορίες του newsit.gr μπαίνουν τα ακίνητα που κατέχουν οι Έλληνες στο εξωτερικό, ενώ στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών έχει πέσει η φορολόγηση των αμοιβαίων κεφαλαίων που έχουν Έλληνες στο εξωτερικό, των ομολόγων, καθώς και άλλων επενδύσεων.



Σε ισχύ θα τεθεί το 23% ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, καθώς δεν βρέθηκαν ισοδύναμα,. Στην ομολογία αυτή προχώρησε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης το πρωί της Τρίτης, μιλώντας στα «Παραπολιτικά». Περαιτέρω θα είναι η συρρίκνωση του κλάδου, καθώς ακόμα και τα μισά ιδιωτικά σχολεία θα κλείσουν αλλά και χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα βρεθούν στο δρόμο, εκτιμά ο ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας).

«Δεν μπορούμε να βρούμε ισοδύναμα, αλλα να εκλογικεύσουμε ένα μέτρο που μας απομακρύνει από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να το λειάνουμε. Ξεκινώ από την πιο ήπια αντιμετώπιση δημοσιονομικά. Θα υπάρξει πρόβλημα για τις επιχειρήσεις είναι σαφές».

Ποικίλα σχόλια έχει προκαλέσει και ο ισχυρισμός που επανέλαβε σήμερα το πρωί ο κ. Φίλης, λέγοντας πως στα ιδιωτικά σχολεία πηγαίνουν τα παιδιά εύπορων οικογενειών. «Άλλο πράγμα το ιδιωτικό σχολείο, πάνε εύποροι συμπολίτες μας τα παιδιά τους. Αλλο είναι το φροντιστήριο. Άλλοι οι παιδικοί σταθμοί και άλλο τα νηπιαγωγεία. Δεν θέλω να μπω σε συγκεκριμένη εξαγγελία. Ψάχνουμε μια ελάφρυνση του μέτρου» είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε επίσης πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να καταργήσει το μέτρο από μόνη της γιατί έχει δεσμευθεί από τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Δεν μπορούμε να το καταργήσουμε γιατί έχουμε δεσμευθεί από τον Αύγουστο. Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσα πεδία φορολογούνται για πρώτη φορά μπαίνουν στο 23%. Πρέπει να συνεννοηθούμε και με την τρόικα γι’ αυτο. Θα συνεννοηθούμε με την τρόικα για να μειώσουμε τον συντελεστή. Δυστυχώς δεν είναι θέμα που λαμβάνει μόνη της την απόφαση η κυβέρνηση. Η τελική απόφαση θα βγεί τις προσεχείς μέρες. Δεν πληρώνει ο κόσμος τώρα».

«Λουκέτο ακόμα και στα μισά σχολεία»

Ο γ.γ. της ΟΙΕΛΕ Γιώργος Χριστόπουλος, μιλώντας στο koutipandoras.gr, εκτίμησε πως αν ισχύσει τελικά το μέτρο, ακόμα και τα μισά σχολεία μπορεί να οδηγηθούν σε λουκέτο, ενώ χιλιάδες θα είναι οι απολύσεις των εκπαιδευτικών.

«Εκτιμούμε πως μεγάλος αριθμός, ακόμα και τα μισά ίσως σχολεία, οδηγηθούν σε λουκέτο. Χιλιάδες θα είναι και οι απολύσεις, ενώ περί τα 18.000 παιδιά θα μετακινηθούν στη δημόσια εκπαίδευση. Αριθμός πολύ μεγάλος και δεν ξέρουμε αν η δημόσια εκπαίδευση μπορεί να τα απορροφήσει» τόνισε ο κ. Χριστόπουλος.

Επικίνδυνο χαρακτήρισε ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας τον ισχυρισμό του κ. Φίλη πως τα ιδιωτικά σχολεία αποτελούν επιχειρήσεις, οι οποίες απευθύνονται σε εύπορους πολίτες.

«Τα ιδιωτικά σχολεία προσφέρουν κοινωνικό αγαθό και από τη στιγμή που θα επιβληθεί ένα τέτοιο μέτρο, ουσιαστικά θα ενισχύσει τα μεγάλα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που απευθύνονται στις κοινωνικές ελίτ» συμπληρώνει.

Και καταλήγει λέγοντας: «Οδεύουμε σε μια παιδεία δύο ταχυτήτων. Από τη μία, το υποβαθμισμένο δημόσιο σχολείο και από την άλλη η ιδιωτική εκπαίδευση για τις ελίτ, όπου δεν θα υπάρχει καμία εποπτεία, αφού ζητούμενο θα είναι το πώς θα δίνονται οι τίτλοι σπουδών».


pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ