2015-10-20 16:25:05
Φωτογραφία για Εξαφανίστηκε η σειρά κατάταξης των επικουρικών!
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου

- Virus.com.gr

Αναστάτωση και δυσπιστία ως προς τη διαδικασία πλήρωσης των κενών θέσεων στις δημόσιες δομές υγείας, έχει προκαλέσει στους γιατρούς η εξαφάνιση από την ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας βασικών στοιχείων που αφορούν στους επικουρικούς.

Πιο συγκεκριμένα, η ανάρτηση που ενημέρωνε για τις κενές θέσεις των επικουρικών γιατρών καθώς και για τη σειρά κατάταξης βάσει ημερομηνίας υποβολής, δεν υπάρχει πλέον, με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας (ΙΣΑ) να αφήνει αιχμές για αδιαφανείς διαδικασίες. Το ζήτημα ανέδειξαν οι εκπρόσωποι των νέων γιατρών σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου, σημειώνοντας πως η αλλαγή στις λίστες αποτελεί μία ακόμη «τροχοπέδη» για τη στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Κι αν αυτό είναι ένα τεχνικό θέμα, το οποίο λύνεται μάλλον εύκολα, υπάρχουν μια σειρά άλλα ζητήματα που «καίνε» τους νέους επιστήμονες και τα οποία προσκρούουν σε πολιτικές αποφάσεις.


Η απουσία δικαιώματος επιλογής από τον ενδιαφερόμενο για τη θέση όπου θα τοποθετηθεί είναι ένα τέτοιο θέμα, αφού όσοι λάβουν το διορισμό τους έχουν διορία 1ας εβδομάδος για να τον αποδεχθούν. Διαφορετικά κατατάσσονται τελευταίοι στη λίστα, ενώ σε περίπτωση δύο συνεχόμενων αρνήσεων αποκλείονται εντελώς για τα επόμενα 2 χρόνια. Ένα άλλο θέμα που απασχολεί έντονα τους νέους γιατρούς είναι το υποχρεωτικό αγροτικό που καθυστερεί την έναρξη ειδικότητας, καθώς και η καθυστερήσεις της αποπληρωμής των εφημεριών που δυσκολεύει την επιβίωσή τους.

Όπως λέει ο ΙΣΑ, 3.000 νέοι γιατροί είναι άνεργοι, ενώ καθημερινά 2 γιατροί εγκαταλείπουν την Ελλάδα αναζητώντας την «τύχη» τους στο εξωτερικό. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Σύλλογος διεκδικεί:

• Να ανοίξουν οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, για όλους τους γιατρούς.

• Να προκηρυχτούν μόνιμες θέσεις, στα Δημόσια νοσοκομεία.

• Να δοθεί επίδομα επιβίωσης ως κίνητρο, για τους γιατρούς που θα διοριστούν στην περιφέρεια.

• Να αποπληρωθούν άμεσα οι εφημερίες.

• Να καταργηθεί η υποχρεωτική θητεία υπαίθρου.

• Να εξασφαλιστούν νέα κονδύλια, μέσω του ΕΣΠΑ για την στήριξή τους.

• Να κατοχυρωθεί κατώτερος μισθός εργαζομένων γιατρών σε ιδιωτικές κλινικές και πολυϊατρεία.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ