2015-10-22 10:05:52
Φωτογραφία για Οι πενταροδεκάρες και… τα μακαρόνια του Νίκου Φίλη
Ποικίλες αντιδράσεις και δυσφορία στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έχει προκαλέσει το «φάουλ» του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη να χαρακτηρίσει πενταροδεκάρες την επιβολή του ΦΠΑ στην Παιδεία, ενώ ως βουλευτής είχε προκαλέσει κάτι ανάλογο με τα... μακαρόνια.

Η θύελλα προκλήθηκε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας ο οποίος στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει το μέτρο της φορολόγησης της Παιδείας δήλωσε ότι «όποιος πάει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος της επιλογής», χαρακτηρίζοντας τον κλιμακωτό ΦΠΑ ως «πενταροδεκάρες» και «συμβολικό ποσό» ενώ λάδι στη φωτιά έριξαν οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Σεβαστάκη ότι το κόμμα του «δεν έχει πολιτικό κόστος» και «δεν αφορά τους ψηφοφόρους μας ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία»

Ο κ. Φίλης είπε ότι το θέμα «δεν αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού που στέλνει τα παιδιά του στα δημόσια σχολεία» σημειώνοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από το έργο της στο δημόσιο σύστημα παιδείας και όχι «από τις πενταροδεκάρες του 6 ή του 13%». Για τα φροντιστήρια είπε ότι καλύπτουν άλλες ανάγκες τις οποίες θα έπρεπε να καλύπτει το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης αλλά δεν το κάνει.


«Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να διασφαλίσει το δικαίωμα της μόρφωσης σε όλα τα παιδιά, που σημαίνει να αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο, εκεί θα κριθούμε, και όχι στις πενταροδεκάρες του 6% ή του 13%», υποστήριξε ο κ. Φίλης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, τα ιδιωτικά σχολεία είναι μια τυπική μορφή εκπαίδευσης και την ίδια μορφή προσφέρει και το κράτος. «Όποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής. Δεν αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία που τα παιδιά τους τα στέλνουν στα δημόσια σχολεία αφορά πολλές οικογένειες... συζήτηση πρέπει να γίνει και για τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου. Δεν πιστεύω ότι όσοι πάνε στα ιδιωτικά σχολεία είναι ζάπλουτοι και Κροίσοι, είναι εύποροι βεβαίως», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας.

Σήμερα, Πέμπτη, πάντως ο κ Φίλης όταν ρωτήθηκε για τις πενταροδεκάρες είπε: «Δεν μιλάω με σχήματα λόγου. Μιλάω με ουσία. Η ουσία είναι το δημόσιο σχολείο ότι πρέπει να ανορθωθεί, να αναβαθμιστεί. Από αυτό κρίνεται η κυβέρνηση. Όλα τα άλλα αφήστε τα».

Από τα μακαρόνια στις πενταροδεκάρες

Ανάλογος θόρυβος είχε ξεσπάσει για το Νίκο Φίλη και το καλοκαίρι. Τραγική ειρωνία είναι ότι μάλλον δεν του... πάει ο ΣΚΑΪ αφού τόσο η δήλωση για τις πενταροδεκάρες, όσο και η δήλωση για τα μακαρόνια έγιναν στον συγκεκριμένο σταθμό! Η μία στην τηλεόραση και η άλλη στο ραδιόφωνο.

Το καλοκαίρι ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης υπερασπιζόταν την αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής από το 13% στο 23%. Και τότε χρησιμοποίησε έναν αμφιλεγόμενο τρόπο για να υποβαθμίσει το θέμα «Πόσα μακαρόνια τρώει ο κόσμος για να βγάλουμε την αύξηση 10% στις δαπάνες του;», είπε τότε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης αναφορικά με την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα που βρίσκεται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική πλευρά.

«Το 10% είναι 6 λεπτά το πακέτο μακαρόνια. Αυτό συζητάμε; Αυτό κουβεντιάζουμε όταν μιλάμε σοβαρά πολιτικά;», σημείωσε ο Νίκος Φίλης...

Παραδείγματα με τα δίδακτρα πριν και μετά το ΦΠΑ στην Παιδεία

Από 4.300 ευρώ το έτος για ένα δημοτικό σχολείο η τιμή ανεβαίνει σε 4.859 ευρώ το έτος.Επιβάρυνση 559 ευρώ.

Από 5.500 για ένα μέσο σχολείο το έτος η τιμή ανεβαίνει σε 6.215 ευρώ. Επιβάρυνση 715 ευρώ .

Από 7.000 ευρώ για ένα επίσης μέσο σχολείο η τιμή ανεβαίνει σε 7.910 ευρώ. Επιβάρυνση 910 ευρώ.

Από 13.000 για ένα ακριβό σχολείο η τιμή διαμορφώνεται σε 14.690 ευρώ. Επιβάρυνση 1.690 ευρώ το έτος.

Σε κέντρα ξένων γλωσσών από 70 ευρώ το μήνα η τιμή θα φτάσει στα 74 ευρώ το μήνα.Ετήσια επιβάρυνση 40 ευρώ για 10 μήνες.

Για δίδακτρα 400 ευρώ σε ένα φροντιστήριο μέσης εκπαίδευση η τιμή θα αυξηθεί σε 424 ευρώ το μήνα. Επιβάρυνση 240 ευρώ το έτος.

πενταροδεκάρες...
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ