2015-10-23 19:49:06
Φωτογραφία για Πώς ωφελεί τη γυναίκα ο αθλητισμός;
Για τα οφέλη του αθλητισμού στη γυναίκα μιλά στο MEDsin ο Χειρουργός Ορθοπεδικός, Εμμανουήλ Μπριλάκης, δίνοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για την ευεργετική επίδραση της συστηματικής άσκησης, στη θωράκιση του σώματος, στην ευεξία, στην άμυνα του γυναικείου οργανισμού έναντι ψυχοσωματικών ασθενειών αλλά ακόμα και στον καρκίνο του μαστού. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι συστάσεις του ειδικού για την πρόληψη τραυματισμών από την άσκηση και οι συμβουλές προς τη γυναίκα που επιθυμεί να αθληθεί.

Κύριε Μπριλάκη, ποια θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ως τα σημαντικότερα οφέλη του αθλητισμού στη γυναίκα;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες, είτε σαν αθλητές του σαββατοκύριακου είτε σε υψηλό ανταγωνιστικό επίπεδο. Έτσι απολαμβάνουν τα οφέλη του αθλητισμού που εκτός από τη βελτίωση σε δύναμη, αντοχή, ευλυγισία, αλλά και τη θετική επίδραση στον μεταβολισμό και την εμφάνιση, προσφέρει ευεξία, αυξημένη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Επιπλέον η άσκηση έχει ιδιαίτερα ευεργετική επίδρασή στην εργασιακή απόδοση της γυναίκας αλλά και στην επίπτωση νοσημάτων, όπως η κατάθλιψη και ο καρκίνος του μαστού. Μελέτες έχουν δείξει ότι 180 λεπτά άσκησης την εβδομάδα μειώνει κατά 20% την επίπτωση του καρκίνου του μαστού.


Ποια η ενασχόληση των γυναικών σε σχέση με τους άνδρες και ποιες οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων σε σχέση με την άσκηση;

Η ενασχόληση των γυναικών με τον αθλητισμό αυξάνεται συνεχώς. Στην Αμερική, που οι καταγραφές γίνονται με πιο συστηματοποιημένο τρόπο, δείχνουν τα τελευταία χρόνια μια αύξηση των γυναικών που ασχολούνται με τον κολεγιακό αθλητισμό που αγγίζει το 900%. Πιο συγκεκριμένα, στη δεκαετία του 70, 300.000 γυναίκες είχαν ενασχόληση με τον κολεγιακό αθλητισμό, ενώ σήμερα ο αριθμός αυτός ξεπερνά το 3.000.0000.

Οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών οφείλονται στην προετοιμασία της γυναίκας για μια δυνητική εγκυμοσύνη. Η ύπαρξη της περιόδου και των ορμονικών μεταβολών που αυτή επιφέρει επηρεάζει τη σύνθεση του σώματος (οιστρογόνα αντί τεστοστερόνης) και έχει σαν αποτέλεσμα την γρηγορότερη ωρίμαση του σκελετού, την αυξημένη περιεκτικότητα του σώματος σε λίπος, και την αυξημένη χαλαρότητα στις αρθρώσεις, Επιπλέον, υπάρχουν ανατομικές διαφορές, όπως η ευρύτερη λεκάνη των γυναικών, που επιφέρει μεγαλύτερη γωνία μεταξύ μηρού και κνήμης και διαταραχές στον άξονα του κάτω άκρου.

Υπάρχουν διαφορές στους τραυματισμούς ανάμεσα στα δύο φύλα; Κι αν ναι ποιοι τραυματισμοί είναι πιο συχνοί στις γυναίκες;

Οι τραυματισμοί, δε διαφέρουν ποιοτικά σε σχέση με τους αντίστοιχους των ανδρών, αλλά διαφέρουν ως προς τη συχνότητα. Το γόνατο είναι η περιοχή που τραυματίζεται συχνότερα στις γυναίκες είτε αναφερόμαστε σε χρόνιες παθήσεις (χονδροπάθειες, τενοντοπάθειες), είτε σε οξείες παθήσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κίνδυνος ρήξης προσθίου χιαστού είναι 3-6 φορές μεγαλύτερος στις γυναίκες συγκριτικά με τους άντρες αθλητές.

Θα μπορούσαμε να αποφύγουμε κάποιους τραυματισμούς; Κι αν ναι, τι πρέπει να προσέξει μια γυναίκα που αθλείται συστηματικά;

Η πρόληψη των τραυματισμών έγκειται στην προετοιμασία του σώματος να αντιδράσει σωστά σε μια «επικίνδυνη» κατάσταση. Τα χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης, είναι υπεύθυνα και για πρόληψη τραυματισμών. Έτσι, η επίτευξη καλύτερης φυσικής κατάστασης, αυξημένης μυϊκής δύναμης, βέλτιστης ιδιοδεκτικότητας, ισορροπίας και ελαστικότητας, καλλιεργούνται όχι μόνο για να μεγιστοποιήσουν τις επιδόσεις, αλλά γιατί παράλληλα βοηθούν στην πρόληψη τραυματισμών. Επίσης, η σωστή τεχνική της αθλήτριας είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη τραυματισμών. Έτσι η ικανότητα σταθεροποίησης του κορμού και η προσεκτική απογείωση και προσγείωση κατά τα άλματα είναι παράγοντες που μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμοι σε μια «κακιά στιγμή».

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν το ζέσταμα που προετοιμάζει το σώμα για την άσκηση και η αποθεραπεία που το επαναφέρει σε κατάσταση ηρεμίας μετά από αυτήν και δεν θα πρέπει να παραλείπονται. Επιπρόσθετα, η σωστή ενυδάτωση κατά την άσκηση μειώνει την κόπωση, η οποία είναι ο καλύτερος «σύμμαχος» των τραυματισμών. Τέλος, είναι πολύ σημαντική η ανάπαυση μεταξύ των προπονήσεων που δίνει στο σώμα την ευκαιρία να ενεργοποιήσει τους επιδιορθωτικούς μηχανισμούς και να αποκαταστήσει μικροτραυματισμούς που συμβαίνουν σε αυτό.

Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε μια γυναίκα που θέλει να ασκηθεί;

Θα ήταν χρήσιμο οι γυναίκες που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν συστηματικά με αθλητική δραστηριότητα εκτός από τον τακτικό έλεγχο (αιματολογικό και καρδιολογικό) που πρέπει να υποβάλλονται στην αρχή της σεζόν, να επισκέπτονται κάποιον ορθοπεδικό με εμπειρία σε αθλητές και να συζητούν μαζί του τυχόν προβλήματα ή ανατομικές ιδιαιτερότητες που έχει το σώμα τους. Έτσι, μπορεί να προβούν σε διορθώσεις ή βελτιώσεις, όπου είναι εφικτό, ή απλά να συζητήσουν τυχόν τροποποιήσεις του προγράμματος εκγύμνασης με σκοπό να αποφύγουν άσκοπους τραυματισμούς.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ