2015-10-24 03:16:10
Φωτογραφία για Γνωρίζετε για το φάσκιωμα των μωρών και γιατί γίνεται;
Το φάσκιωμα των μωρών είναι μια παλιά τεχνική που εφαρμοζόταν, τυλίγοντας το μωρό σε ένα φανελένιο σεντόνι ή μια κουβερτούλα. Πολλοί θα απορήσετε με αυτή την πρακτική αλλά πρέπει να σας πληροφορήσουμε ότι ήταν ένας έξυπνος τρόπος να εμποδιστεί το μωρό να ενοχλεί μόνο του τον εαυτό του από τις αντανακλαστικές κινήσεις του αλλά και να κρατηθεί ζεστό το μωρό ιδίως τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του. Μπορείτε να δοκιμάσετε το φάσκιωμα αφού το μωρό φάει, του έχετε αλλάξει πάνα και δεν είναι υπερβολικά κουρασμένο.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι όταν μιλάμε για φάσκιωμα, επί της ουσίας αναφερόμαστε σε τύλιγμα και όχι σε σφίξιμο. Επίσης, το φάσκιωμα θα πρέπει να γίνεται μόνο κατά τις ώρες του ύπνου και όχι όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου καθώς το σφιχτό τύλιγμα επί μακρόν ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην μετέπειτα κινητική ζωή του μωρού. Η αποδοχή του φασκιώματος από το μωρό εξαρτάται αποκλειστικά από το ίδιο το παιδί αφού πολλά μωρά αντιδρούν στην εν λόγω πρακτική από την ηλικία των τεσσάρων ή πέντε μηνών ενώ άλλα μωρά νιώθουν καλά τυλιγμένα και τους αρέσει ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία
. Πάντως, η κινητικότητα του μωρού και η ενδεχόμενη δυσφορία είναι κριτήριο για το αν θα πρέπει ή όχι να σταματήσουμε το φάσκιωμα. Το «ξεφάσκιωμα» πάντως ενός μωρού που έχει συνηθίσει να κοιμάται τυλιγμένο θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, δηλαδή, πρώτα ξεφασκιώνουμε το ένα χεράκι για μία, δύο, τρεις νύχτες, μετά το άλλο για λίγες ακόμα νύχτες και μετά τα ποδαράκια.

Πώς γίνεται λοιπόν το φάσκιωμα;

* Απλώνουμε μια τετράγωνη κουβερτούλα ή ένα σεντόνι ανάλογα με την εποχή, σε επίπεδη επιφάνεια σε προσανατολισμό ρόμβου και διπλώνουμε προς τα κάτω τη μία γωνία περίπου 25 εκ.

* Ξαπλώνουμε το μωρό στην πλατούλα του με το κεφαλάκι στο δίπλωμα.

*Παίρνουμε τη γωνία που είναι προς την πλευρά του αριστερού χεριού του μωρού, τη διπλώνουμε πάνω και γύρω από το κορμάκι του και τη χώνουμε κάτω από την πλάτη του για να τη στερεώσουμε στη δεξιά πλευρά του, κάτω από το χέρι του.

*Τραβάμε την κάτω γωνία, αυτή που είναι στα πόδια, προς τα πάνω μέχρι να φτάσει το πιγούνι του μωρού.

*Παίρνουμε την τελευταία ελεύθερη γωνία, στην δεξιά του πλευρά, και τυλίγουμε το κορμάκι του με κατεύθυνση προς την αριστερή του πλευρά και τη στερεώνουμε κάτω από την πλάτη του. Αν το μωρό προτιμά να έχει ελεύθερα τα χεράκια του, επαναλαμβάνουμε την ίδια ακριβώς διαδικασία με τη μόνη διαφορά ότι το φάσκιωμα καταλήγει κάτω από τις μασχάλες του μωρού ούτως ώστε το μωρό να έχει ελευθερία κινήσεων στα χεράκια του.

Δοκιμάστε το φάσκιωμα και σίγουρα το μωρό σας θα το λατρέψει και θα του χαρίσει έναν ευχάριστο ζεστό ύπνο!
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ