2015-10-24 08:43:06
Φωτογραφία για O Θοδωράκης στην Μαδρίτη
Να φυσήξει άνεμος προόδου και να αναδειχθούν νέες πολιτικές δυνάμεις που θα νικήσουν τον συντηρητισμό στην Ευρώπη είναι το μήνυμα που έστειλαν Σταύρος Θεοδωράκης, Άλμπερτ Ριβέρα... και Γκι Φέρχοφσταντ από την Μαδρίτη. Το δίλημμα που έθεσαν σαφές: «Η Ευρώπη ή θα γίνει προοδευτική ή θα ηττηθεί».

Ο Πρόεδρος του Ποταμιού βρέθηκε στην Ισπανική πρωτεύουσα μετά από πρόσκληση του Άλμπερτ Ριβέρα, αρχηγού του Ciudadanos (Πολίτες) του λεγόμενου στην Ελλάδα και Ισπανού «Θεοδωράκη». Το Ισπανικό κεντρώο κόμμα «Πολίτες» - που έχει κοινές απόψεις με το «Ποτάμι» - ετοιμάζεται να δώσει την μάχη των εθνικών εκλογών στις 20 Δεκεμβρίου.

Το ισπανικό κόμμα εμφανίζει δημοσκοπικό αέρα καθώς έρχεται 2ο στις προτιμήσεις των Ισπανών. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ταξίδεψε στην Μαδρίτη για να στηρίξει την προεκλογική καμπάνια του Άλμπερτ Ριβέρα και να αναδείξει την αλλαγή που κυοφορείται στην Ευρώπη από «κεντρώες» δυνάμεις που στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις.


Τα «αδελφά» κόμματα «Πολίτες» και «Ποτάμι» εμφορούνται από κοινές ιδέες σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της ανεργίας, την ανάπτυξη, την μείωση των ανισοτήτων. Κοινή πεποίθηση ότι απαιτούνται πολιτικές ανάπτυξης και όχι περιοριστικές πολιτικές. Τόσο κοντά βρίσκονται τα δύο κόμματα ώστε ο Άλμπερτ Ριβέρα ξεκίνησε την ομιλία του με το βασικό προεκλογικό σύνθημα του Σταύρου Θεοδωράκη:

«Από τους φίλους μας στο Ποτάμι πήραμε ένα σύνθημα που μας εκφράζει: να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε την Ισπανία» είπε χαμογελώντας προς τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Την ομιλία Ριβέρα με τίτλο «Ένας άλλος δρόμος για την Ευρώπη και την Ισπανία» παρακολούθησε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών Γκι Φέρχοφσταντ και πολιτικοί από φιλελεύθερα κόμματα της Ευρώπης.

Ο Γκι Φέρχοφσταντ στην ομιλία του υποστήριξε ότι έρχεται το τέλος του συντηρητισμού στην Ευρώπη: «Οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι δεξιοί και οι σοσιαλδημοκράτες έχουν ηττηθεί μετά από τόσα χρόνια διακυβέρνησης και είναι ο καιρός νέες δυνάμεις, δυναμικές, φιλελεύθερες να καθορίσουν τα πράγματα στην Ευρώπη» τόνισε.

Ακολούθησαν κατ΄ιδίαν συναντήσεις αλλά και δείπνο που διοργάνωσε ο αρχηγός των Ciudadanos προς τιμήν 30 ευρωπαίων φίλων του. Εκεί ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει την συντηρητική πολιτική της Σοσιαλδημοκρατίας και της δεξιάς.

«Στην Ελλάδα οι συντηρητικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή κυριαρχούν, και στον χώρο της Αριστεράς και στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας και στον χώρο της Δεξιάς» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γκι Φέρχοφσταντ προχώρησε και σε μία πρόβλεψη «Πιστεύω ότι είναι προδιαγεγραμμένη η πορεία του Αλέξη Τσίπρα στην σοσιαλιστική ομάδα» είπε και απευθυνόμενος προς τον Στ. Θεοδωράκη πρόσθεσε: «Την ίδια μέρα θα κάνουμε την τελετή που θα ενταχθεί το Ποτάμι στους Φιλελεύθερους». Ο Πρόεδρος του Ποταμιού δεν άφησε την πρόκληση ασχολίαστη: «Η ενδυνάμωση των σχέσεων μας συνεπώς είναι στα χέρια του Τσίπρα» απάντησε.

Στη συνάντηση της Μαδρίτης κυριάρχησε και το προσφυγικό πρόβλημα: «Η Ευρώπη είναι ξανά μπροστά σε πολύ μεγάλες προκλήσεις. Και βέβαια είναι μεγάλη πρόκληση το προσφυγικό. Είναι ένα πρόβλημα, αλλά και μεγάλη ευκαιρία να δείξουμε ότι η Ευρώπη έχει ανθρωπισμό, έχει αλληλεγγύη και δίνει ευκαιρίες σε λαούς που κάποτε θα πρέπει να βρουν μια πορεία συνεννόησης και συνεργασίας με την Ευρώπη» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωράκης.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δώρισε στον Άλμπερτ Ριβέρα ένα κουτί με ζάρια πιστά αντίγραφα των αρχαίων κεραμικών ζαριών. Τα ζάρια ακολουθεί ο μύθος του Ηρακλή που τα χρησιμοποιούσε όπως οι Αρχαίοι Έλληνες τα μαντεία. Να βλέπουν δηλαδή τι θα τους φέρει η επόμενη μέρα.

Στο δείπνο που ακολούθησε ο Άλμπερτ Ριβέρα μετέφερε την έντονη φημολογία που υπάρχει στην Μαδρίτη ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης προσελήφθη ως οικονομικός σύμβουλος από τους Podemos. O κ. Θεοδωράκης δήλωσε άγνοια επί του θέματος.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ